“קשה זיווגו של אדם כקריעת ים סוף"- כך קבעו חז"ל ועם משפט עתיק יומין זה, קשה להתווכח. כחלק מאתגרי הרווקות בעידן המודרני, רבים מהרווקים והרווקות מוצאים את עצמם טובעים בים הסוער של אינספור אפליקציות, אתרים ופלטפורמות להיכרויות.
דו"ח הלמ"ס שפורסם באוגוסט האחרון מצביע על גידול מתמשך בשיעור הרווקים והרוווקות בישראל. כך, שיעור הרווקים בגילאי 25-29, עלה מ-57% בסוף שנת 2000 ל-64% בסוף שנת 2022. אחוז הרווקות בקרב הנשים עלה באותה תקופה מ-36% ל-51%. במקביל,עלה אחוז הרווקים בקרב הגברים בגילאי 49-45, מ-6% בסוף שנת 2000 ל-14% בסוף שנת 2022. אחוז הרווקות בקרב הנשים בגילאי 49-45 עלה באותה תקופה מ-6% ל-12%.
לצד נתונים אלו, מתגלה תופעה ייחודית של נשים למען נשים בקבוצת הפייסבוק הגדולה בישראל – שרשורי השידוכים.
בשיחה עם "מעריב” מייסדת הקבוצה, קרן אלאלוף שרעבי, מספרת מה הוביל לתופעה: "מאמאצחיק היא הקהילה הסגורה לנשים הכי גדולה בפייסבוק ישראל וכל אישה חמישית בארץ היא חלק מאיתנו”.
"סטטיסטית, גם הגיוני שאפשר יותר בקלות ובצורה יותר מדוייקת למצוא שידוך מתוך כמעט 800,000 נשים שמכירות אינספור גברים, נשים התעייפו מאפליקציות היכרות, גם על זה כותבות מלא מצחיק".
מה לא נכתב על קבוצת הפייסבוק מאמאצחיק, שכבר מזמן אינה רק קבוצה. עבור מאות אלפי נשים חברות הקהילה, "מאמאצחיק" היא מפלט הומוריסטי ומקום לפרוק, לשתף ולבטא את עצמן בהומור וללא שיפוטיות. למעשה, לכלל הנשים ידוע שמותר להן לצחוק על הכל, ומי שתרשה לעצמה להעביר ביקורת תמצא עצמה מורחקת מהקבוצה הנחשקת.
“באפריל האחרון העליתי פוסט בבקשה שיאשרו כי מאסתי באפליקציות וברווקות… ואני פשוט רוצה להודות לכן על הלב הפתוח, ההודעות בפרטי, כוונות הלב והרצון הטוב של כולכן, זה הגיע למצב שהיו מיונים", כתבה ענבר, שמצאה את האחד שלה דרך פוסט כזה בקבוצה.
“שבעה חודשים ושבוע אחר כך קיבלתי הצעת נישואין מרגשת ומהממת מהחבר הכי טוב שלי", כתבה בהמשך הפוסט המרגש, שזכה למעל 51 אלף לייקים ו- 5000 תגובות ושרשורי הצעות שידוכים בתוך הפוסט עצמו.
בשיחה עם "מעריב", משתפת ענבר מה הוביל אותה לכתוב את הפוסט: “היו לי דייטים הזיות, אפשר לעשות כתבה רק על הדייטים ההזויים שהיו לי", מספרת ענבר וממשיכה לתאר את אחת הפגישות בה הדייט שלה ברח באמצע אזעקה והשאיר אותה מאחור תוך כדי שהוא עוקף נשים וילדים. “אחר כך כשנפגשנו במרחב המוגן הוא אמר לי שזאת הזדמנות לא לשלם", צחקה ענבר כשהיא נזכרת בסיפור.
“זה היה שוק, פתאום כולן הקפיצו את הפוסט ואת רואה מה זה כוח נשי בהתגלמותו, אני הייתי בהלם", תיארה ענבר את מה שקרה לאחר שפרסמה את הפוסט המקורי שהביא לשידוך.
“בזכות הקבוצה הזאת הכרתי מישהו שאמר לי-”חיכיתי לך כל החיים", מספרת ענבר. "אני תמיד אסמוך על אישה שממליצה לי על גבר. מאמאצחיק זו איזושהי פלטפורמה מטורפת כי יש לנו אמון בה- כי יש לנו את האמון בנשים ככוח, יש לנו את האחווה הנשית מאחורי הקלעים".
“אבל אם לא הייתי עושה עבודה על עצמי כהכנה לפני, הפוסט עצמו לא היה עוזר", חשוב לענבר להבהיר, “אפשר להעלות פוסט ולהציע את עצמך ולקבל המון הצעות אבל אם אתה לא מוכן לזה באמת, זה לא יעזור”.
הקבוצה, שהוקמה במרץ 2017 על ידי קרן אלאלוף שרעבי ורויטל טודרס, הוכתרה בדצמבר 2021 על ידי פייסבוק ישראל כקבוצה הגדולה והפופולרית ביותר בישראל, עם 623 אלף חברות. כיום, הקבוצה מונה יותר מ-791 אלף נשים.
"זה הכוח של קבוצה סגורה, חברות הקבוצה יודעות שהן יכולות להתבטא ולשתף", אומרת קרן, ואכן, כל פוסט ייעודי של שידוכים גורף אלפי תגובות ומתוכם צומחים זוגות שמגיעים עד לחופה.
"אנחנו משדכות על בסיס קבוע כל חצי שנה בערך עם שרשורים חגיגיים שיש להם בקהילה טראפיק מטורף ומתוך השרשורים צמחו עם השנים זוגות חדשים, אנחנו יודעות על לפחות 13 זוגות שהתחתנו וכמובן גם בישרו לנו על הריונות ועל הדורות הבאים של מאמאצחיק שנולדו בעקבות השידוכים".
אלאלוף שרעבי, שרק אתמול בישרה בקבוצה על תינוקת נוספת שנולדה בעקבות שידוך מוצלח בקבוצה אמרה: "זה נותן לנו כוח להמשיך לסחוב את עגלת הניהול היומיומית עם הרבה סיפוק”.
בעקבות הביקוש הגדול, ישנם גם שרשורי שידוכים ייעודיים כמו- שרשורים לפרק ב’, שרשור לקהילה הגאה, שרשור לנשים שרוצות להציע גברים שהן מכירות וכו’. כך שגם אם אתה גבר, יש לך סיכוי לככב בקבוצה.
"שמתי תמונה של גיסי ובפעם הקודמת של אחי", אמרה מורן, אחת מחברות הקהילה שניסו לשדך בעצמן ולזכות בשליש גן עד המיוחל. "הייתי בהלם מכמות התגובות וההצעות מכל כך הרבה נשים מקסימות ומיוחדות. אמנם לא יצא מזה חתונה, אבל יצאו כמה דייטים".
גם ענבר מספרת על בן זוגה: "הוא לא מסוג האנשים שהיה ממליץ על עצמו למשל", היא מסבירה,"אם לא הייתה הקבוצה הזאת בחיים לא היינו מכירים, אני הייתי הבחורה השלישית שהכירו לו ממאמאצחיק".
"החלטנו שפעם בחצי שנה בממוצע כשאנחנו מחליפות קאבר לקהילה וכאשר יש מספר מיוחד חדש/ עגול של חברות מאמאצחיק שהצטרפו אנחנו מעלות שירשורי שידוכים מגוונים", מספרת קרן אלאלוף שרעבי על תדירות הפוסטים היעודיים .
מלבד הפוסטים הייעודיים, לעיתים מאשרות המנהלות גם פוסטים של נשים, שמציעות את עצמן לשידוך וזוכות להצעות רבות משלל נשים שחפצות לסייע.
“אני בהודיה ענקית על מאמאצחיק",מספרת ענבר, “פתאום יש לך 790 אלף נשים במקום אחד שרוצות לעשות לך רק טוב".
"יש לזה ביקוש אדיר", מספרת קרן, שנשאלה האם יש סיכוי לראות יותר פוסטים כאלו בעקבות ההצלחה."זה משמח אותנו לנסות לדאוג לכולן, גם לפרנסה וגם לפתוח את המזל לאהבה חדשה, יחד עם זאת, אנחנו תמיד נשאר נטו קבוצת הומור ולא נגלוש לעוד תוכן שידוכי מעבר, זאת לא מטרת הקהילה”.
"הצלחה של קהילה תלויה בעיקביות בניהול, היא מסבירה, "שמירה על כללי הקבוצה ושמירה על מטרת העל, ואצלנו זה מאמאצחיק לכן ההומור הוא הקו המנחה העיקרי”.