הוועדה לקידום מעמד האישה קראה היום (שני) למשרד הביטחון ולצה"ל להסדיר מנגנון לתשלום ישיר לבנות ובני זוג גרושים של משרתי המילואים של מענקי חלף משמורת, שנועדו לתת מענה לכך שילדיהם המשותפים מצויים במשמורת מלאה של ההורים שאינם משרתים במילואים.
סא"ל אבישג סבג ראובן מאכ"א והקרן לסיוע למשפחות המילואים ציינה כי כבר כיום מקבלות גרושות של משרתי מילואים באופן ישיר מענקים בגין אובדן הכנסה, וכי בשנת 2025 הן צפויות לקבל גם מענקים חד פעמיים על סך 3,000 שקלים.
באשר למענק חליף משמורת, הסבירה סבג ראובן כי המענק, על סך 300 שקלים ביום, משולם בגין ימים בהם הילדים אמורים היו להיות אצל בן הזוג המשרת במילואים, ובהם לא יכול היה לקחת אותם כיוון שהיה מגויס. לדבריה, לצורך התשלום נדרש לקבוע באלו ימים אמורים היו הילדים להיות אצל ההורה המגויס – דבר שקל לקבוע במקרים בהם יש הסכם ברור בין ההורים. "איפה שאין הסכם זה מורכב יותר, ואנחנו שולחים אותם לייצר את השיח וההסכם ביניהם, אם הם מצליחים, והרבה פעמים גם עוזרים בזה" אמרה, והוסיפה כי הכסף משולם להורה המשרת והוא נדרש להראות שהעביר אותו להורה אשר טיפל בילדים בתקופה זו.
יושבת ראש הוועדה ח"כ פנינה תמנו שטה (המחנה הממלכתי) התקוממה ואמרה "זה לא התפקיד של משרד הביטחון לעסוק בגישור. בטח לא בתקופה מורכבת שכזו. מה שאתם עושים זה מצב שמעלה מתחים ואם בני הזוג היו בקצר זה עלול להסלים. דמייני אישה שגם הגרוש לא מדבר איתה, אולי מעכב מזונות וגם בסוף הצבא לא רואה אותה למרות שהילדים אצלה כבר שנה וחצי".עוד תמנו שטה הוסיפה כי את המענק יש לשלם ישירות להורה שטיפל בילדים בתקופת המילואים ולא דרך ההורה משרת המילואים. רז דניאל ממשרד המשפטים הדגיש כי העברת מענקי המשמורת דרך המילואימניק היא בעייתית גם, משום שבמידה ויש לו חובות הכספים עשויים להיות מעוקלים.
רוני לינדר, גרושה של מילואימניק המתגוררת בקו העימות הצפוני, אמרה בדמעות: "אנחנו לא יודעות איזה סכומים מגיעים על ימי המילואים. הילדים הקטנים לא היו במסגרות ונדרשנו להיות איתם בבתים. התקשורת שלי עם הגרוש היא בסיסית ביותר, והוא לא מעוניין לחתום איתי על שום דבר או לחלוק איתי שום דבר כדי שאוכל לממן את התקופה המורכבת הזו עם הילדים בבית. פניתי לקרן, דיברתי עם נציגות שהיו אדיבות מאוד – אבל הן אמרו לי שאני צריכה לגייס את הגרוש שלי, ואם אני לא מצליחה אז אין לי מה לעשות. אז בפועל – אין לי, ולעוד אלפי גרושות שום מענה".
כרמי אור, מפורום נשות המילואים, הציגה נתונים לפיהם ישנן 5,749 גרושות של משרתי מילואים עם ילדים מתחת לגיל 12, מתוכן כ-1,934 שההורה הנוסף של ילדיהן שירת מעל 150 ימים, ואמרה: "חלף המשמורת עובר היום רק דרך הגרוש. הוא צריך להעביר, הוא צריך להוכיח. אין שום חופש בעניין הזה וזה יוצר סכסוכים, מעלה את רמות העצבים ופוגע בילדים ובילדות. אנחנו מעל שנה אחרי".
נציגת שדולת הנשים הוסיפה שכ-28% מהפניות שמתקבלות במרכז מיצוי הזכויות של השדולה הן מצד גרושות של מילואימניקים המבקשות לברר את זכויותיהן או לסייע להן מול שוקת שבורה. נציגות הארגונים הדגישו כי מילואימניקים זכאים גם לתוספות וגמולים נוספים בגין ילדיהם (לרבות זכאות להחזרים בגין טיפולים נפשיים ורגשיים) – אך אלו לא תמיד מגיעים להורה המטפל בתקופת המילואים, במקרים של גירושין.
ראשת הועדה פנינה תמנו שטה, הנחתה את צה"ל ומשרד הביטחון לייצר, ולהציג בפני הוועדה בשבוע הבא, מנגנון מוסדר לתשלום חלף המשמורת ישירות להורים המטפלים בילדים במהלך שירות המילואים של ההורה השני – ולבחון את האפשרות לעשות זאת על בסיס תצהירי עורך דין מצד ההורה המטפל שלא יחייבו את זוגות ההורים להגיע להסכמות כתנאי לקבלת המענק, עוד אמרה כי "אתם יכולים להוסיף שלב של השגות מצד חייל המילואים, אבל אני מאמינה שזה יהיה מתי מעט".
לצד זאת, הנחתה הוועדה את משרד הביטחון לאפשר להורים גרושים לילדיהם של אנשי מילואים לשלוח את הילדים לטיפול רגשי בתקופת המילואים, ולהזדכות על כך תמורת קבלות – שכן כיום הזכאות לטיפול, גם למשפחת לוחם המילואים, ניתנת רק דרך איש המילואים עצמו. לבסוף, קראה הוועדה למשרד האוצר לבחון את האפשרות לתת סיוע כספי לשמרטפות לגרושות של אנשי מילואים המשרתים כבר מאות ימי מילואים.