משרד הפנים, פרקליטות המדינה והמטה למלחמה בפשיעה בחברה הערבית במשרד ראש הממשלה, השיקו אתמול (שני) תכנית להקמת מערכי אכיפה ותביעה עירוניים ביישובים ערביים. במסגרת התכנית יושקעו כ-40 מיליון שקלים ב-15 רשויות מקומיות ערביות. התכנית כוללת הקמת מערך תביעה ואכיפה מקומי, ומינוי תובע רשותי, ראש מערך פיקוח ויחידות מפקחים. זאת במסגרת יישום החלטת הממשלה 549 למאבק באלימות ובפשיעה בחברה הערבית, שאושרה לפני שלוש שנים.
הרשויות שתשתתפנה בתכנית הן: אבו גוש, אום אל-פחם, באקה אל-גרביה, ג’וליס, ג'לג'וליה, דיר אל-אסד, חורה, טייבה, כפר קאסם, כפר קרע, מג’דל שמס, מגאר, סח’נין, ריינה ושגב-שלום.
פקודת העיריות מקנה לרשות המקומית סמכות לחוקק חוקי עזר להסדרת חיי הציבור והמרחב הציבורי, וכן את סמכויות האכיפה של חוקים אלו. תחומי הפיקוח של הרשות הם שמירה על הסדר הציבורי, איכות הסביבה, רישוי עסקים ומניעת אלימות. פעולות האכיפה למניעת האלימות נעשית לצד מערך השיטור העירוני הכפוף למשטרת ישראל.
בטקס השקת התכנית בהשתתפות נציגי הרשויות המקומיות, משרד הפנים ומשרד המשפטים אמר שר הפנים, משה ארבל: "השקת הפיילוט הזה היא לא פחות ממהפכה במאבק בתופעות הפשיעה והאלימות בחברה הערבית. הממשלה התחייבה להילחם בפשיעה בצורה מקיפה, ותכנית זו היא ביטוי ישיר למחויבות זו. אני גאה בשיתוף הפעולה בין משרדי הפנים, משרד ראש הממשלה ומשרד המשפטים, שמאפשר להעניק לרשויות המקומיות כלים אפקטיביים לשיפור הביטחון האישי של התושבים".
מנכ"ל המשרד רונן פרץ: "משרד הפנים מחויב להעמיד את כל המשאבים הנדרשים להצלחת הפיילוט, כחלק מתפיסה כוללת של הפיתוח הכלכלי וההון אנושי ברשויות המקומיות".
עו"ד רואי כחלון, ראש המטה למלחמה בפשיעה בחברה הערבית במשרד רה"מ: "מהלך זה מהווה צעד משמעותי במאבק המתמשך בפשיעה, שמטרתו לחזק את הביטחון האישי של התושבים ולהגביר את אמון הציבור במערכת אכיפת החוק" "אני מאמין כי באמצעות שיתוף פעולה הדוק של משרדי הממשלה עם הרשויות המקומיות וגורמי אכיפת החוק, נוכל להביא לשינוי מהותי וליצור סביבה בטוחה יותר עבור כל אזרחי המדינה".
בת-אור כהנוביץ, מנהלת המחלקה להנחיית תובעים מוסמכי היועץ המשפטי לממשלה בפרקליטות המדינה אמרה, "השקת הפיילוט מביאה לידי ביטוי את ההבנה בחשיבות האכיפה במרחב הציבורי ברשות המקומית כמכשיר לקידום איכות החיים ולהנחלת חשיבות שלטון החוק. הפיילוט מבטא מנהיגות ואחריות של נבחרי הציבור ברשויות המקומיות בצד אחריות המדינה למתרחש ביישובי החברה הערבית".
בוועד ראשי הרשויות הערביות בירכו על ההחלטה ואמרו: "חיכינו לכך שלוש שנים".