ח"כ גדי איזנקוט (המחנה הממלכתי) האשים את ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הוא ממדר את הקבינט המדיני-ביטחוני מענייני המלחמה, והעיד כי בתקופתו בקבינט המלחמה נתניהו שיתף רק את הקבינט המצומצם בדברים כמו עסקת חטופים. הדברים נאמרו בדיון סוער בוועדת החוץ והביטחון היום (שלישי) בנושא חוק מסירת מידע סודי לראש הממשלה.
הוועדה דנה ב"חוק פלדשטיין" בעקבות מעצרו של דובר ראש הממשלה אלי פלדשטיין, לאחר שהעביר לנתניהו חומרים מסווגים שלא באישור. החוק נועד לאפשר לכלל חיילי צה"ל להעביר מידע סודי ישירות לראש הממשלה או לשר הביטחון.
הצעת "המייל האדום" וההתנגדות אליה
"הצעת החוק הזו זכתה לכינוי 'חוק פלדשטיין', אולי כי זה יותר קל להדביק לה עניין פוליטי, אבל היא לא עוסקת בפלדשטיין", אמר ח"כ חנוך מילביצקי (הליכוד), מיוזמי הצעת החוק. "היא כן רלוונטית לנַגָד, שראה שמידע חיוני לא עולה למעלה, לכן הוא העביר חומר דרמטי. אף אחד לא מאשים אותו בפגיעה בביטחון המדינה או בכוונה לעשות את זה, אלא בהעברת מידע ללא סמכות, ורוצים להשית עליו 15 שנות מאסר".
בדיון נכחה גם אביטל, אישתו של הנגד א', ששם משפחתה אסור בפרסום. "הפעולה שהוא עשה הייתה נטו לטובת מדינת ישראל ואין על זה שום ויכוח", אמרה. הנגד מוחזק עדיין במעצר, לאחר שפלדשטיין שוחרר. "זה אדם שומר חוק שהחטופים לנגד עיניו. זה אדם שיש לו אחריות ציבורית. הוא עשה טעות בצינור, אבל מכאן ועד למסכת הקשה שאנחנו עוברים? הוא בתנאים מאוד קשים. מחבלים צועקים לו בכלא שהמדינה בגדה בו. אני פונה לכל חברי הכנסת, אנחנו לא אנשים פוליטיים, הוא רחוק מזה, זה לא עניין של פוליטיקה אלא של זכויות אדם".
ח"כ עמית הלוי (הליכוד): "עומד ראש ממשלה במדינה דמוקרטית במסיבת עיתונאים ואומר 'ממדרים אותי', וממה ממדרים אותו? מחומרים ביטחוניים קריטיים, ולא בפעם הראשונה במלחמה הזו. ניצבים אנשים שלא נבחרו, שאין להם יכולת לקבל החלטות ובעיקר אין להם את המנדט לקבל החלטות, והם ממדרים את ראש הממשלה, והם חופשיים, הם לא בכלא ואפילו לא נחקרו. החוק הזה נועד להסיר תופעות כאלה". הלוי הציע כי יהיה "מייל אדום" שבו אנשי קהילת המודיעין יוכלו לשלוח הודעות ישירות ללשכת ראש הממשלה.
"אם נאפשר את העברת המידע שלא בנוהל, יבוא כל אדם מקהילת המודיעין ויגיד שלדעתו זה הכי חשוב", הגיבה קארין אלהרר (יש עתיד). "לא בכדי יש שרשרת פיקוד, ושרשרת הפיקוד יכולה להגיד 'ככה זה גולמי ויכול להטעות, צריך לטייב את זה'. וגם מה זה אומר לגבי שיתוף הפעולה שלנו עם צבאות אחרים? מה זה אומר שנהיה צבא שבו חומר מודיעיני עובר ללא היררכיה ברורה? גם מה זה יעשה לראש הממשלה? כמה מיילים הוא יקבל במייל האדום הזה?"
תא"ל משה שנייד, קצין מודיעין ראשי במילואים: "ראש הממשלה והמל"ל חשופים לכל החומרים הגולמיים והמעובדים. העוזרים הצבאיים חשופים באמצעות המערכות הצבאיות ללא שום צורך באישור לכל החומר שיש ברשות אמ"ן. אם הוא רוצה, הוא יכול לקבל הרחבה וניתוח של כל אחד מהדברים".
יו"ר הוועדה ח"כ יולי אדלשטיין (הליכוד): "אף אחד לא חולק על כך שראש הממשלה יכול לקבל כל מידע שהוא רוצה. אבל יושב קצין כזה או אחר ורואה למשל שיש התארגנות לפלוש למדינת ישראל, והקצינים שמעליו לא סבורים כמוהו, מה יהיה האסון שיקרה? אם יש יכולת שאותו קצין יעביר מכתב בהול במעטפה חתומה לראש הממשלה, האם המדינה תרוויח או תפסיד מזה?"
שנייד השיב: "העברה של מידע מסווג באופן לא מסודר עלול לסכן מקורות ודליפת מידע, שפירושו סכנה לביטחון המדינה ואזרחיה. הצעת החוק פוגעת בתפיסת הפיקוד הבסיסית, חיילי צה"ל לא אמורים לבוא במגע ישיר עם הדרג המדיני, זו מהות".
איזנקוט: החוק כמו שהוא – החלטה לעוור את מערכת המודיעין
"החוק שהוגש והשיח כולו עלה סביב הנגד א', אני ממליץ שזה לא יהיה סביב המצב של א' או הרגלי צריכת המודיעין של ראש הממשלה", אמר איזנקוט, בעברו המזכיר הצבאי של ראש הממשלה אהוד ברק. "אני 25 שנה רואה חומר גם מהצד של מזכיר צבאי, בעיניי זה חוק מגוחך, תלוש ולא רציני. ועדת אגרנט החליטה שעוזר המודיעין לראש הממשלה יהיה אזרח, אבל ראשי ממשלות לקחו בדרך כלל אל"מ. החליטו להקים מחלקת איפכא מסתברא שקיימת היום באמ"ן. הוחלט גם להקים מחלקת מחקר עצמאית במשרד החוק שתציב אלטרנטיבה וצריך לבדוק מה איתה.
"ראש הממשלה רואה הכול ויכול לקבל את כל החומר תוך רבע שעה. מה שצריך לטפל זה בפיל שבחדר והוא הכשל המודיעיני של קהילת המודיעין, ולא לעוור את הפיל הזה. אני ממליץ ללכת לוועדת בדיקה. אנשים נהרגים כדי לשפר את מקורות המודיעין. אם החוק הזה יעבור כמו שהוא זו החלטה לעוור את מערכת המודיעין הישראלית ולפגוע בליבת הסוד".
איזנקוט אמר כי לכל ראש ממשלה יכולה להיות פגישת עבודה תכופה עם ראש אמ"ן, אך סיפר כי בתקופתו כרמטכ"ל, ראש הממשלה נתניהו קיים רק שתי פגישות בשנה עם ראש אמ"ן. איזנקוט הוסיף שגם ראש הממשלה עצמו ממדר חברי קבינט ממדיניות והחלטות, כך למשל בתקופת ממשלת החירום אמר כי נתניהו הביא בפני קבינט המלחמה המצומצם את המתווה להחזרת החטופים והם אישרו אותו, אך דרשו להעלות אותו בפני כל הקבינט והוא סירב.
איזנקוט התייחס למתווה להפסקת המלחמה והחזרת החטופים שנתניהו הביא בפני קבינט המלחמה ב-27 במאי, והוסכם פה אחד בקבינט המצומצם שכלל את נתניהו, גנץ, אייזנקוט, דרמר ודרעי. לפי איזנקוט, נתניהו סירב לבקשותיהם של גנץ ושלו להביא את המתווה להסכמה של הקבינט המדיני-ביטחוני. "המתווה כולל חמישה סעיפים: השבת חטופים בתמורה לאסירים, נסיגה מדורגת מרצועת עזה על פני שבועות, הפסקת אש קבועה, שיקום הרצועה ופתיחת הרצועה לסחורות ואנשים", אמר איזנקוט לפני כשבועיים כשחשף את המסמך, "ימים אחרי כן זה הופך למתווה ביידן ולצערי זה לא יוצא אל הפועל", אמר איזנקוט, כשהתייחס לדה-לגיטימציה שהמתווה זכה לו בחוגי הימין, ולהתנערות של נתניהו ממנו.