האהבה, אותה תחושה מרוממת ומחממת לב, עשויה להפוך לעיתים לתחושת כאב עמוק ודכדוך, ולעתים להחמיר לכדי דיכאון קליני. בפודקאסט הבריאות של מעריב שוחחו המומחים שלנו, הפרופ' רפי חרותי, מומחה לרפואת שיקום וטיפול מיני ושלי ורוד, דוקטורנטית לסקסולוגיה, בדרכי ההתמודדות והשיקום הנפשי אחרי פרידה.
ד"ר איתי גל מראיין את ד"ר שלי ורוד והפרופ' רפי חרותי – דיכאון אחרי פרידה (צילום :מעריב אונליין)
תופעת הדיכאון אחרי פרידה מבן או בת זוג היא תופעה מוכרת ונפוצה מאוד מבחינה פסיכולוגית ורפואית. אמנם מדובר בתגובה טבעית לאובדן, אך במקרים מסוימים היא עלולה להתפתח למצב של דיכאון קליני אשר מצריך התייחסות מקצועית. לפי מחקרים פסיכולוגיים וסוציולוגיים, כ-20%-30% מהאנשים חווים סימפטומים דיכאוניים משמעותיים בעקבות פרידה. בקרב אנשים שהיו במערכות יחסים ממושכות ומשמעותיות, השכיחות אף עולה. נשים וגברים חווים דיכאון לאחר פרידה בשיעורים דומים, אם כי יש מחקרים שמראים כי נשים נוטות לדווח על תסמינים רגשיים באופן גלוי יותר. בקבוצות גיל צעירות, בעיקר בני 20-30, חווית הפרידה נחווית באופן קשה יותר בשל השלב ההתפתחותי המאופיין בחיפוש זהות והגדרה עצמית.
הדיכאון שמופיע בעקבות פרידה דומה מאוד לדיכאון בעקבות אבל על אובדן אדם קרוב. הוא כולל תסמינים כמו מצב רוח ירוד, אובדן עניין והנאה, הפרעות שינה, עייפות, תחושת ריקנות ובדידות וירידה בתפקוד היומיומי. בעוד שרוב האנשים חווים תקופת הסתגלות רגשית שאורכת מספר שבועות עד חודשים, חלק מהאנשים עלולים לפתח דיכאון קליני ממושך שמצריך התערבות רפואית.
פרידה ממערכת יחסים, במיוחד כזו שאינה הדדית, משפיעה לא רק על הנפש אלא גם על הכימיה במוח. דופמין ואוקסיטוצין, שני הורמונים המעורבים בתחושת אושר וחיבור בין-אישי, צונחים באופן משמעותי אחרי פרידה, וגורמים לתחושת דכדוך, אובדן ולעיתים גם דיכאון. כפי שהסביר פרופ' חרותי, במערכת יחסים רמות ההורמונים הללו גבוהות, אך ברגע שהקשר נקטע, הנפילה מורגשת. שינויים בהרגלים היומיומיים יכולים לגרום אף הם לגרום לתחושת ריקנות או חוסר כיוון. לעיתים, במיוחד בקשרים ארוכים, הזהות שלנו קשורה במידה מסוימת לזוגיות. לאחר הפרידה, אנחנו עשויים לשאול את עצמנו מי אנחנו ללא הקשר הזה.
שלי ורוד הוסיפה שהאובדן המיידי של בן או בת הזוג עלול להתיישב על פגיעות רגשית עמוקה יותר, ולעיתים אף לעורר תחושת אשמה או חרטה. במקרים רבים, אנו נוטים לאידיאליזציה של הקשר שהיה, לזכור רק את הדברים הטובים, ולשכוח את הקשיים שהיו חלק בלתי נפרד מהזוגיות.
רומינציה ואובדן זהות
אחת התופעות השכיחות בפרידה היא רומינציה: מחשבות טורדניות ולא פוסקות על האקס או האקסית. מחשבות אלו, המלוות בתחושת אובדן זהות, נובעות מכך שמערכת היחסים הופכת לחלק משמעותי מזהותנו. פרידה מערערת את התחושה הזו, ומשאירה אותנו מתמודדים עם חלל ריק שדורש מילוי מחדש.
לדברי ורוד, גם פרידה מקשר קצר עשויה להרגיש כואבת אם הקשר היה אינטנסיבי. האינטנסיביות הרגשית של החודשים הראשונים עשויה להקשות עוד יותר על ההסתגלות לחיים ללא בן או בת הזוג.
השלב הראשון בתהליך ההתגברות הוא לפרוק את הכאב ולא לשמור את התחושות "בבטן". לדבר עם חברים קרובים, משפחה, או אפילו פסיכולוג – כל אלו עוזרים לשחרר את הרגשות. פרופסור חירותי המליץ גם על שינויים פיזיים בסביבה הביתית. מחיקת זיכרונות מוחשיים מהקשר, כמו מתנות או פריטים שקשורים לזוגיות, עשויה להקל על התהליך. בנוסף, חשוב לבנות שגרה חדשה שממלאת את הזמן ומספקת תחושת יציבות.
אם תחושת הדכדוך נמשכת מעבר למספר חודשים, ומלווה באובדן תפקוד, כמו קשיי שינה, ירידה בתיאבון או חוסר יכולת לעבוד, מומלץ לפנות לאיש מקצוע. במקרים מסוימים, תרופות נוגדות דיכאון עשויות להועיל ולשפר את המצב, במיוחד כאשר מדובר באנשים שמתאהבים ונכנסים לדיכאון לעיתים קרובות.
פרידה היא הזדמנות ללמוד על עצמנו, לשקף את הקשר שהיה ולהבין מה נרצה לשפר במערכות היחסים הבאות. ורוד ציינה שחשוב לאפשר לעצמנו זמן עצמי – להתמקד בבריאות, בפעילות גופנית ובדברים שמשמחים אותנו, לפני שנכנסים לקשר חדש.
גואוסטינג: ההיעלמות המודרנית האיומה
תופעת הגואוסטינג, שבה צד אחד נעלם ללא הסבר, הופכת את הכאב למורכב עוד יותר. אנשים שחוו זאת נאלצים להתמודד לא רק עם אובדן הקשר אלא גם עם חוסר היכולת לסגור מעגל. נקמה, מצד שני, עשויה להציע הקלה רגעית אך אינה פותרת את הכאב לטווח הארוך. במקום זאת, חירותי הציע דרכים בריאות לשחרור רגשות, כמו ספורט או ייעוץ מקצועי.
המומחים דנו גם בשאלה על טווח הזמן התקין ל"התאבלות" על הפרידה. ורוד הסבירה כי "אין זמן מוגדר שמתאים לכולם לבכות על פרידה. בכי הוא נורמלי, אולם אם אחרי כמה שבועות אין חזרה לתפקוד, או שהפרידה משפיעה על כל היבטי החיים, כדאי לשוחח על כך עם חברים או לפנות לעזרה מקצועית". המומחים הוסיפו עוד כי ניתוק הקשר המוחלט עם בן או בת הזוג, תלוי באדם בקשר ובאופי הפרידה. אם הפרידה הייתה כואבת והותירה רגשות לא פתורים, ניתוק קשר מוחלט יכול לסייע להחלמה, כולל הסרה מרשתות חברתיות לאלה שמתקשים להמשיך הלאה בכל תזכורת. אם הפרידה הייתה הדדית ורגועה ואין רגשות רומנטיים לא פתורים, ניתן לשמור על ידידות, בתנאי ששני הצדדים חשים בכך נוח ולא פותחים פצעים ישנים.
המומחים סיכמו כי אחרי פרידה רבים מוצאים קשרים חדשים שמביאים צמיחה והתפתחות. אהבה חדשה, בתנאים המתאימים, יכולה לשמש כמרפא לכאב, במיוחד אם אנו מביאים איתנו תובנות מהקשרים הקודמים.