תושבי יישובי קו התפר באזור הגלבוע חיים במציאות מתוחה של איומים ביטחוניים יומיומיים, עם ירי תכוף, ניסיונות חבלניים ובנייה בלתי חוקית מעבר לגדר. למרות מאמצי ההיערכות וההגנה, הפחד מפני האירוע הבא – ממשיך ללוות אותם בכל רגע.
עידן, תושב מושב רם און ורבש״ץ היישוב הנמצא בקו התפר, מתאר את התחושות הקשות מאז אירועי ה-7 באוקטובר: "מה שקרה בבארי, בכפר עזה ובשאר יישובי העוטף זעזע מדינה שלמה, אבל עבור מי שחי ביישובי קו התפר, זה הרגיש קרוב ומוחשי הרבה יותר. כשאתה רואה את ההרס והאסון שם, אתה לא יכול שלא לשאול את עצמך – מתי זה יגיע גם אלינו ויתפוצץ לנו בפרצוף? המחשבה הזו מלווה אותנו כל יום. זו לא מציאות שאפשר להתרגל אליה״.
לדבריו של עידן, המושב והמועצה האזורית, עושים רבות כדי לשפר את ההיערכות לקראת אפשרות של אירוע ביטחוני נוסף בקנה מידה גדול. "אנחנו מתכוננים כל הזמן, כי אי אפשר לדעת מתי תתרחש התקפה נוספת בסדר גודל כזה. מאז ה-7 באוקטובר, אנחנו מתמודדים עם אירועי ירי על בסיס קבוע – לפחות פעם בחודש. מעבר לכך, יש ניסיונות של פח״ע (פעילות חבלנית עוינת) כמעט יומיומיים – נערים שמגיעים לגדר עם אבנים ובקבוקי תבערה כדי לחבל או לפגוע בחיילים ששומרים שם. מבחינתי, זו פעילות טרור לכל דבר ועניין."
שגרת הביטחון התערערה – והחיים השתנו
"המצב הזה לא היה קיים לפני ה-7 באוקטובר״, הוא מדגיש. "לפני כן חיינו כאילו אנחנו בשווייץ – כמעט התעלמנו ממה שקורה בצד השני של הגדר. זה השתנה ברגע אחד שבו התוודענו לסיכונים שמעבר לגבול״.
השינוי במצב הביטחוני משפיע גם על אופי החיים במושב: שמונה מתושבי המקום מגויסים לשירות מילואים פעיל, והאחרים תופסים עמדות שמירה ממש על הגדר. "אנחנו מתפקדים כמו חיילי מילואים לכל דבר״, מספר עידן. "אבל גם הצבא תחת עומס אדיר – כבר שנה ושלושה חודשים שהם פועלים במתכונת חירום. אני מבין את אילוצי כוח האדם ולא בא בטענות, אבל אסור שזה יבוא על חשבון חיי התושבים. חייבים להשקיע יותר במרכיבי הביטחון ביישובים״.
מענה חלקי וקצב איטי מדי
לדברי עידן, המענה המתקבל ממערכת הביטחון הוא חלקי והצעדים מתבצעים באיטיות רבה מדי. "הממשלה והצבא חייבים להבין שאי אפשר לפעול בקצב איטי כזה. אם לא נזדרז ולא נתגבר את ההגנה על היישובים בקו התפר, נמצא את עצמנו בוכים על אסון נוסף בעוטף ג׳נין. זו זעקת הזמן – לשים לב עכשיו, לפני שיהיה מאוחר מדי״.
האיום שמעבר לגדר – מסוכן מאי פעם
"המציאות שמעבר לגדר ברורה לנו״, מסביר עידן. "אנחנו יודעים שארגוני הטרור בצד השני משתדרגים כל הזמן. רק לאחרונה, מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית הצליחו לתפוס מטולי RPG אצל פעילי טרור. היכולות האלו לא חדשות לנו – יש להם גישה גם לנשק מתקדם כמו רקטות נ"ט (נגד טנקים) וטילי תמ"ס (טילים מונחים)״.
עידן מספר כי הניסיונות לפגוע ביישובי הגלבוע – החלו עוד לפני ה-7 באוקטובר. "היה ניסיון שיגור של טיל תמ"ס לכיוון רם און, וגם במהלך הלחימה ניסו לשגר שוב. ככה בדיוק זה התחיל בעוטף עזה״.
עידן מתאר גם את המצב המתוח באזור ג'נין, שם מתנהלים קרבות כבר שלושה שבועות בניסיון של הרשות הפלסטינית להחזיר שליטה לשטח: "למרות המאמצים, הנשק ממשיך לעבור לידי ארגוני הטרור בכמויות אדירות – מנגנוני הביטחון עצמם נקרעים בין הרצון לשמור על סדר לבין האיומים מבפנים״.
"הזמן פועל לרעתנו״, מזהיר עידן. "יש יישובים בקו התפר שעלולים לחוות את ה-7 באוקטובר הבא. אם לא נשקיע עכשיו במרכיבי ביטחון ונעשה כל מה שצריך כדי לחזק את ההגנה, נמצא את עצמנו בוכים על מה שיכולנו למנוע. אסור לנו להיות שאננים – ההגנה על היישובים היא לא עניין של מותרות, אלא של חיים ומוות״.
הילה רמון, דוברת ותושבת גן נר שבגלבוע, מתארת את המציאות הביטחונית המורכבת שבה חיים תושבי היישוב, מול כפר ג'ילבון הסמוך לג'נין: "כפר ג'ילבון קרוב מאוד אלינו, והמתיחות מורגשת בגלים. בשנתיים האחרונות חווינו ירי לעבר היישוב באופן שחוזר על עצמו – פתאום יש רצף של שניים-שלושה אירועי ירי, ואז תקופה של שקט יחסי. לפני כחודשיים היה ירי ישיר לעבר הקיבוץ, ואפילו זוהו פגיעות בבתי התושבים״.
סכנת ההתקרבות והבנייה הבלתי חוקית
לדברי הילה, הקרבה הגיאוגרפית בין הכפר לגדר היא מקור לדאגה מתמשכת: "הגדר כאן מאוד קרובה, והבתים של הכפר ממש נושקים לה. אנחנו יודעים שהם מנסים להרחיב את הבנייה שלהם, ויש מבנים לא חוקיים שנבנים קרוב מאוד לגדר. מדי פעם הורסים אותם, אבל זה לא מספיק – הם פשוט בונים שוב״.
הילה מתארת את המציאות המורכבת בשטח שבו מעורבים שטחים מסוג B ו-C, שאינם בשליטה מלאה: "השטח שסביב הכפר והגדר מלא בבנייה לא חוקית – מבנים שלא אמורים להיות שם בכלל. זה יוצר סכנה ממשית, במיוחד כשקו ההגנה שלנו כל כך צר ולא מספיק רחב כדי לאפשר זמן תגובה במקרה של פריצה״.
הילה מדגישה את החשיבות בהרחבת קו ההגנה: "המטרה צריכה להיות ברורה – להפוך את קו התפר לקו הגנה אפקטיבי. אסור שיהיה מצב שבו לארגוני הטרור יש אפשרות להגיע עד הגדר בלי שנוכל להגיב בזמן. המטרה היא להבטיח שיהיה מרחק שייתן לנו זמן התארגנות סביר במקרה של אירוע״.
למרות המאמצים לשמור על הביטחון, הירי נמשך והמתח עדיין כאן. "הכפר עדיין קרוב מדי – כביש מפריד בין הגבול לבין היישוב. אם לא נרחיב את קו ההגנה ונחזק אותו, אנחנו עלולים למצוא את עצמנו מופתעים שוב״. עוד הוסיפה כי ״אנחנו לא רוצים לחיות בתחושת איום תמידית. מגיע לנו להרגיש בטוחים בבית שלנו – וזה משהו שחייבים להבטיח עכשיו״.