בדרך לעימות משפטי ראשון: קליפורניה, ניו יורק, וושינגטון, אילינוי, 18 מדינות נוספות והערים סן פרנסיסקו וושינגטון די.סי עתרו אתמול (שלישי) נגד הצו הנשיאותי שחתם טראמפ ביומו הראשון בתפקיד, בטענה כי הוא סותר את התיקון ה-14 לחוקה.
הצו קובע כי מעתה ילדים שייוולדו בארה"ב למהגרים בלתי חוקיים, או למחזיקים בוויזה שאינה למטרות הגירה, לא יקבלו אזרחות אמריקאית אוטומטית עם לידתם. כלומר, הצו החדש יחול גם על ילדים שייוולדו למהגרים השוהים בארה"ב באופן חוקי אך זמני, כמו סטודנטים או תיירים. ילדיהם של תושבי קבע ("גרין קארד") ימשיכו להיות זכאים לאזרחות.
לפי התובע הכללי של מדינת וושינגטון, ניק בראון, הצו ימנע אזרחות מכ-150 אלף תינוקות בשנה. ״הצו יהפוך אותם לחסרי מעמד ברגע שיוולדו, וייתכן שהם אפילו לא יהיו אזרחים של אף מדינה״, אמר בראון ל"ניו יורק טיימס".
התיקון ה-14 לחוקה, שנחקק לאחר ביטול העבדות, מבטיח אזרחות לכל מי שנולד בארה"ב. בצו שחתם טראמפ, הוא טוען כי "התיקון ה-14 מעולם לא פורש כמעניק אזרחות באופן אוניברסלי לכל מי שנולד בארה"ב". לפי לשון הצו, התיקון "תמיד החריג מאזרחות מכוח לידה אנשים שנולדו בארצות הברית אך אינם כפופים לשיפוטה".
במשך יותר ממאה שנה, בתי המשפט והרשות המבצעת פירשו תיקון זה כמעניק אזרחות לכל תינוק שנולד בארה"ב, למעט שני חריגים: ילדי דיפלומטים זרים וילדים שנולדו בשטח אמריקני תחת כיבוש צבאי.
לפי התובע הכללי של קליפורניה, רוב בונטה, במדינתו לבדה צפויים להיוולד ללא זכות לאזרחות יותר מ-20 אלף תינוקות מדי שנה.
הצו אמור להיכנס לתוקף בעוד 30 יום.
הבישופית: "רחם על המפוחדים"
בטקס התפילה המסורתי שנערך יום לאחר השבעתו בקתדרלה הלאומית בוושינגטון, פנתה הבישופית של הכנסייה האפיסקופלית בוושינגטון, מריאן אדגר בודה, לטראמפ: "אדוני הנשיא, אני מפצירה בך לרחם על האנשים במדינה שלנו שמפחדים עכשיו".
בודה התייחסה בדרשה שנשאה למהגרים שחוששים מהמצב הנוכחי והוסיפה כי הם "האנשים שקוטפים את היבולים שלנו, מנקים את משרדינו, שוטפים כלים במסעדות ועובדים במשמרות לילה בבתי החולים". בנוסף, לילדים להט"בים וטרנסג'נדרים "במשפחות דמוקרטיות, רפובליקניות ועצמאיות, חלקם חוששים לחייהם".
טראמפ נראה היה לא מרוצה לאורך דבריה של הבישופית, ולאחר הטקס נשאל על ידי עיתונאים לדעתו עליו. "זה היה מרגש בעיניכם? הם יכלו לעשות את זה הרבה יותר טוב".