מקסיקו היא היצואנית הגדולה ביותר לארה"ב ואחריה סין וקנדה. ביחד, שלוש המדינות הללו מייצגות קרוב למחצית מהיבוא האמריקאי של סחורות ושירותים, שעמד על 3.8 טריליון דולר ב-2023. "צעדים כמו הטלת מכסים כמעט תמיד מגולגלים לצרכנים", אמר לוושינגטון פוסט ג'ו ברוסולס, כלכלן ראשי בפירמת ייעוץ המס RSM US.
המכסים על היבוא ממקסיקו, בשיעור של 25%, יובילו לעלייה במחירי הפירות והירקות, בהם כמובן האבוקדו המזוהה במיוחד עם המדינה. יותר מ-80% מיבוא האבוקדו לארה"ב מגיע ממקסיקו, כך לפי נתוני משרד החקלאות האמריקאי.
אבל לא רק אבוקדו: מקסיקו מספקת כמחצית מיבוא האמריקאי של תוצרת חקלאית טרייה. ב-2023 יבאה ארה"ב ממקסיקו ירקות בשווי 9.9 מיליארד דולר ופירות בשווי 11 מיליארד דולר. המשלוחים הללו נחשבים מהותיים במיוחד בעיקר בחורף. "למכסים תהיה השפעה משמעותית על מחירי המזון", אמר דיוויד אורטגה, פרופסור לכלכלה מאוניברסיטת מישיגן סטייט.
לצערם של האמריקאים, הם לא יוכלו להתנחם באלכוהול, לפחות לא בטקילה שגם מחירה צפוי לעלות. ארה"ב היא השוק הגדול ביותר לטקילה המקסיקנית, שהפכה למשקה פופולרי במיוחד במדינה בעשור האחרון.
בכל הנוגע ליבוא מקנדה – שגם על היבוא ממנה הוטל מכס של 25%: ההתייקרות בארה"ב תורגש במוצרים כמו עץ ונפט גולמי, אף שעליו הוטל מכס מופחת של 10%. כמו כן קנדה היא היצואנית המובילה של מוצרים תעשייתיים לארה"ב, כולל ציוד בנייה ומתכות.
גם סירופ המייפל, הנחשב לסמל קנדי, צפוי להתייקר. ארה"ב מייבאת 60% מהייצור של הסירופ המתוק בשכנתה הצפונית.
האמריקאים ייאלצו כנראה גם להתכונן לעלייה במחירי המכוניות והמשאיות החדשות. חברות הרכב מייבאות לארה"ב מקנדה ומקסיקו מכוניות, מנועים וחלפים אחרים בשווי של עשרות מיליארדי דולרים, בעוד שסין מייבאת חלקים בשווי מיליארדי דולרים. לפיכך, ההערכה היא שהמכסים יובילו לכך שהצרכנים האמריקאים ישלמו יותר עבור משאיות ומכוניות חדשות. פטריק אנדרסון מחברת הייעוץ אנדרסון אקונומיק גרופ מעריך כי המכסים יוסיפו 10,000 דולר לפחות לעלות המשאיות והרכבים הגדולים יותר המיובאים לארה"ב ממקסיקו וקנדה. "חלק ניכר מזה, לפחות בטווח הקצר, ייספג על ידי הלקוחות וסוחרי הרכב", אמר לניו יורק טיימס.