לקראת הפגישה מחר (שלישי) בין ראש הממשלה, בנימין נתניהו לנשיא הנכנס דונלד טראמפ, שוחחנו עם ד"ר שי הר-צבי, חוקר בכיר במכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן ולשעבר מנכ"ל המשרד לעניינים אסטרטגיים, על המשמעויות של הפגישה, אילו סוגיות יעמדו במוקד ומה המדיניות המומלצת לראש הממשלה.
ד"ר הר-צבי ציין, כי "הפגישה הצפויה מסתמנת כבעלת חשיבות הרת גורל לעתידה של המדינה ולאפשרות לעצב מזרח תיכון חדש. זו תהיה הפגישה הראשונה שטראמפ מקיים בבית הלבן עם מנהיג של מדינה זרה מאז השבעתו לנשיא, באופן שמשקף את החשיבות המיוחדת שהוא מייחס לה ואת הציפיות שלו מראש הממשלה. נתניהו עלול לגלות שאין ארוחות חינם. לצד הכבוד הרב שטראמפ ירעיף עליו, הוא יצפה מנתניהו להיות שותף מלא למדיניות ולתהליכים אותם הוא מתכוון לקדם במזרח התיכון".
לדברי הר-צבי, "במוקד השיח בין המנהיגים יעמדו שורה של סוגיות בעלות זיקות הדדיות, לכל אחת מהן השפעה ישירה על הביטחון הלאומי של מדינת ישראל, וכולן קשורות לחזונו של טראמפ – סיום מלחמות, השגת יציבות וכינון הסדרים. מדובר בסוגיות הבוערות ביותר שדורשות הכרעות בטווח הזמן המיידי, ובראשן השלב השני של עסקת החטופים, הנורמליזציה עם סעודיה, פרויקט הגרעין האיראני, המשך הנוכחות של כוחות צה"ל בלבנון ובסוריה, וכמובן סוגיות בילטראליות במכלול הקשרים האסטרטגיים והביטחוניים בין ישראל לארה"ב".
הר-צבי הבהיר, כי "בראש ובראשונה, טראמפ נחוש להשלים במלואה את העסקה להחזרת כל החטופות והחטופים. לא בכדי הוא מינה את שליחו למזה"ת, חברו ואיש אמונו, סטיב וויטקוף, לפקח מקרוב על מימוש השלב הראשון של העסקה וקידום השלב השני. נראה, כי המינוי האפשרי של השר דרמר להובלת המשא ומתן משקף את ההבנה של נתניהו, כי המשקל המדיני של העסקה צפוי לגבור בשל העיסוק בחלופה השלטונית לחמאס ובייחוד הזיקה לסוגיית הנורמליזציה, וככל הנראה נוכח הרצון למנות את איש אמונו שיהיה זה שאחראי על הקשר השוטף עם וויטקוף".
לטענת הר-צבי, "טראמפ מבין כי החזרת כל החטופים וסיום המלחמה בעזה הינם תנאים הכרחיים לקידום הנורמליזציה, שנתפסת על ידו כיהלום שבכתר. טראמפ מאמין כי הסכם הנורמליזציה עשוי להניב לארה"ב תמורות אסטרטגיות וכלכליות רבות, ובכלל זאת השקעות עתק של סעודיה, בהיקפים של מאות מיליארדי דולרים, בכלכלה האמריקנית. יתרה מכך, טראמפ אף מבין כי אחד התנאים המרכזיים של מדינות ערב, ובראשן סעודיה ואיחוד האמירויות, להשקיע את סכומי הכסף הנדרשים לשיקום רצועת עזה הוא סיום שלטון חמאס. מכאן עולה, שטראמפ מצפה כי ראה"מ יציג תוכנית רחבה שתייצר את התנאים להחזרת כל החטופות והחטופים, ובה-בעת תכשיר את הקרקע לסיום המלחמה וליצירת חלופה שלטונית לחמאס".
באשר לסוגיה האיראנית, הר-צבי הסביר, "זו תתפוס מקום מרכזי בפגישה. לעת עתה, נראה כי טראמפ נחוש לבחון את האפשרות לקדם הסכם גרעין 2.0, תוך אימוץ מדיניות של 'לחץ מקסימלי', באמצעות הטלת סנקציות כלכליות כואבות והפגנת נכונות לעשות שימוש באופציה הצבאית, כדי להמחיש לאיראן את המחירים שהיא עלולה לשלם במידה ולא יושג הסכם חדש. המשמעות היא כי נתניהו צריך לוודא, כי ישראל תהיה משולבת מראשית הדרך במשא ומתן וכי מרכיבי ההסכם יהיו נוקשים דיים ויבטיחו כי איראן לא תוכל להשיג נשק גרעיני. במקביל, עליו להכין ביחד עם ממשל טראמפ אופציות אחרות לפעולה בתרחיש של כשלון השיחות".
באשר ללבנון ולסוריה, הר-צבי הבהיר, כי "חשוב שנתניהו ישיג הסכמה של הנשיא טראמפ להמשך פעילות האכיפה של צה"ל בלבנון כדי למנוע מחזבאללה לשקם את כוחו, כל עוד צבא לבנון לא מפגין יכולות ונחישות לעשות זאת. במקביל, עליו להשיג הסכמה להישארות כוחות צה"ל בסוריה כל עוד לא מתבהרת תמונת המצב במדינה ומובטח כי לא קיים איום ביטחוני על מדינת ישראל".
באשר למדיניות המומלצת, הר-צבי הדגיש, כי "מדינת ישראל ניצבת בפני הזדמנות יוצאת דופן לעצב ארכיטקטורה מזרח תיכונית חדשה, וכדברי ראש הממשלה "להרחיב את מעגל השלום ולהביא עידן של שגשוג, ביטחון ושלום". זאת, באופן שיאפשר למקד את מירב התשומות והיכולות בהתמודדות עם האיום האיראני הרב-מימדי ובסיכול החתירה של המשטר הרצחני בטהראן להשיג נשק גרעיני. לשם כך, ראה"מ נתניהו צריך, בראש ובראשונה, לבסס יחסי אמון ושותפות מלאים ועמוקים עם הנשיא טראמפ, שיאפשרו לשני המנהיגים לקדם ביחד מהלכים אזוריים פורצי דרך".
הר-צבי סיכם באומרו, כי "מדובר באחת הפגישות הדרמטיות שהיו מזה שנים רבות בין ראש ממשלת ישראל לנשיא ארה"ב, שעשויה לסלול את הדרך למציאות ביטחונית-מדינית משופרת. מהצד האחר, החמצת ההזדמנות ההיסטורית עלולה להיות בכיה לדורות".