נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ החל את כהונתו לפני פחות משבועיים, אבל בעקבות שורת צעדים חריגים העולם כולו כבר מרגיש את השפעתה. המשבר ההומניטרי במדינות חלשות כלכלית החריף בעקבות החלטתו של הממשל להגביל את סיוע החוץ, שכנותיה של ארה"ב נגררות למלחמת סחר שעלולה לפגוע אנושות בכלכלתן, פנמה ודנמרק מתכוננות לעימות ישיר עם ארה"ב וגם בכל רחבי המזרח התיכון ניתן לזהות את טביעת אצבעו של הנשיא החדש.
מלחמת הסחר החדשה
טראמפ חתם הלילה (בין שבת לראשון) על צו נשיאותי המטיל מכסים על סחורות שמיובאות לארה"ב מקנדה, מקסיקו וסין. על מקסיקו וקנדה, שגובלות בארה"ב והסחר ביניהן מרכזי ל-3 הכלכלות, הטיל טראמפ מכס של 25%, ועל סין מכס בגובה 10%. המכס על קנדה יחל ביום שלישי, וטרם ברור מתי יתר המכסים ייכנסו לתוקף.
הבית הלבן מסר שהמכסים הוטלו כאמצעי לחץ על 3 המדינות לפעול כדי לעצור את הכניסה של מהגרים ופנטניל לארצות הברית. קנדה ומקסיקו הודיעו זמן קצר לאחר מכן על מכסים נגדיים על סחורה אמריקנית. כל הכלכלות שמעורבות במלחמת הסחר צפויות להיפגע, ובארה"ב צפויים לעלות בין היתר מחירי הירקות, הרכב והתרופות.
טראמפ לא נקב בצעדים מעשיים שעל 3 המדינות לבצע כדי שיסיר את המכסים. קנדה היא מקור מרכזי של נפט לארה"ב, מקסיקו מייצאת לארה"ב כמויות גדולות של פירות וירקות והיא היצואנית הגדולה ביותר של חלקי רכב לארה"ב, וסין היא היצואנית המרכזית של שבבים. בסך הכול ארה"ב ייבאה סחורות בשווי 1.2 טריליון דולר מ-3 המדינות ב-2023.
"אנשים עומדים למות": ברז הסיוע ההומניטרי נסגר
בצעד דרמטי בשבוע שעבר, החליט טראמפ לעצור כמעט את כל כספי הסיוע למדינות ולארגונים שפועלים מחוץ לארצות הברית, ורק סיוע צבאי לישראל ולמצרים הוחרג. ארצות הברית היא התורמת הגדולה ביותר למאמצים הומניטריים ברחבי העולם, וההחלטה להפסיק את תקצוב הפעילות משפיעה על מיליוני בני אדם.
זמן קצר אחרי שהוכרזה ההקפאה, מזכיר המדינה רוביו ריכך מעט את הבשורה והודיע כי "סיוע הומניטרי מציל חיים" יכול להימשך, אך הוא הדגיש שמדובר בצעד מוגבל וזמני. במקביל, מאות עובדים במערך הסיוע האמריקני, כולל בכירים, פוטרו, מה ששיתק תוכניות סיוע רבות.
עשרות מדינות הושפעו מהצעד, בעיקר מדינות מוחלשות שאזרחיהן הסתמכו על הסיוע שמומן על ידי ארה"ב. בסודאן נסגרו בתי תמחוי שמאכילים מאות אלפי אזרחים באזור הקרבות, בתאילנד בתי החולים נאלצו לדחות פליטים שברחו למדינה מהלחימה במיאנמר ובאוגנדה נרשם זינוק במספר מקרי ה-HIV.
"אסיים את כל המלחמות": הלחצים על פוטין וזלנסקי
בנאום ההשבעה שלו הבטיח טראמפ ש"אפסיק את כל המלחמות", וש"המורשת הגאה ביותר שלי תהיה של משכין שלום". בימיו הראשונים בתפקיד טראמפ לא בזבז זמן, וכבר פועל כדי לסיים את המלחמה באוקראינה. אתמול אמר טראמפ שהממשל שלו מנהל שיחות רציניות עם פוטין ושהנשיא הרוסי עשוי לנקוט צעדים משמעותיים לסיים את המלחמה בקרוב, ובמקביל הפעיל לחצים על אוקראינה להגיע לעסקה.
ממשל טראמפ הראה גם שהוא לא חושש להתערב בפוליטיקה פנימית – השליח המיוחד לאוקראינה קרא למדינה לקיים בחירות, שנדחו בשל הממשל הצבאי שהוכרז במדינה ב-2022 בעקבות הפלישה הרוסית. בעבר טראמפ ביקר את זלנסקי בחריפות וטען שהוא לא היה צריך להתנגד לרוסיה כפי שעשה.
קרא לטרנספר וביטל את הסנקציות של ביידן
גם במזרח התיכון טראמפ לא נח על זרי הדפנה. בכהונתו הקצרה הוא הספיק לבטל סנקציות שהטיל ממשל ביידן על מתנחלים, הורה לשחרר את משלוח הפצצות שעוכב על ידי ממשל ביידן והזמין את ראש הממשלה נתניהו להיות המנהיג הזר הראשון שמבקר בבית הלבן. כמו כן, אנשי ממשל טראמפ בהובלת השליח המיוחד וויטקוף עומדים במוקד המשא ומתן לעסקת חטופים.
במקביל, הנשיא קרא לירדן ולמצרים לקלוט את תושבי עזה, ואף חזר על כך פעמיים למרות התנגדות מצד שתי המדינות. בעקבות זאת, שרי החוץ של מצרים, ירדן, סעודיה, קטאר, איחוד האמירויות, הרשות הפלסטינית והליגה הערבית הצהירו במשותף שהן דוחות את הרעיון: "אנו מדגישים שאנו דוחים את רעיון עקירת הפלסטינים אל מחוץ לאדמתם מכל סיבה שהיא".
האי הגדול בעולם על הכוונת? השאיפות הטריטוריאליות של טראמפ
לצד ההתערבות במלחמות של מדינות אחרות, טראמפ אותת שיש לו שאיפות טריטוריאליות משל עצמו. לאחר שנבחר לתפקיד טראמפ הצהיר שהוא מעוניין לרכוש את גרינלנד, האי הגדול בעולם, מידי דנמרק, מטעמי ביטחון לאומי. בסוף השבוע מזכיר המדינה רוביו הבהיר שהצעתו של טראמפ לרכוש את האי "אינה בדיחה". ממשלת גרינלנד הבהירה שהאי בשום אופן אינו למכירה, ועוד לפני כניסתו לתפקיד טראמפ סירב לשלול שימוש בכוח צבאי כדי להשתלט על האי.
במקביל, טראמפ לטש את עיניו גם לתעלת פנמה, נתיב סחר מרכזי שנבנה והיה בבעלות אמריקנית עד שנות ה-70. טראמפ טען שסין שולטת כעת בתעלה ולכן הוא רוצה להשתלט עליה, בעוד שממשלת פנמה הבהירה שהיא לא מתכוונת לוותר עליה. "אנחנו לא נתנו את התעלה לסין, נתנו אותה לפנמה – ואנחנו נחזיר אותה".
האיום של טראמפ – והמדינה שהתקפלה
אחד העימותים הבולטים ביותר של ממשל טראמפ בשבועיים האחרונים הסתיים בהכרזת ניצחון על ממשלת קולומביה. כחלק מהמאבק של הממשל בהגירה בלתי חוקית, שלחה ארה"ב מטוס צבאי עם מהגרים בלתי חוקיים שנתפסו בארה"ב במטרה שיחזיר את המהגרים לקולומביה. אך ממשלת קולומביה סירבה לאפשר למטוסים לנחות במחאה על הדרך שממשל ארה"ב מתייחס למהגרים הקולומביאנים. טראמפ מיהר להכריז על מלחמת סחר עם קולומביה בעקבות הצעד והטיל עליה מכסים כבדים, מה שגרם לממשלה הקולומביאנית להודיע במהרה שהיא תאפשר לממשל טראמפ לשלוח לשטחה מהגרים שגורשו מארה"ב.
בזירה נוספת בדרום אמריקה, השליח המיוחד של טראמפ ביקר בוונצואלה, שם מחזיק בשלטון הנשיא ניקולאס מדורו לאחר בחירות שנויות במחלוקת. בעקבות הביקור מדורו שחרר 6 אזרחים אמריקנים שהוחזקו בוונצואלה והבטיח לקלוט מהגרים ונצואלים שיגורשו מארה"ב.