"מה שהצגתם פה לפנינו לא מספק, הוא חלול", נזפה ח"כ שלי טל מירון (יש עתיד) בנציגי המשרד להגנת הסביבה, בסיכום הדיון שנערך הבוקר (שלישי) בוועדת הכלכלה בנושא אכיפת המשרד נגד מזהמים. "כל הארגונים שפה שלחו חומרים לפני הדיון, ואתם שלחתם מצגת ברגע האחרון".
הדיון, שהתכנס בהחלטת יו"ר הוועדה ח"כ דוד ביטן, הובל בעיקר בידי חברי הכנסת של יש עתיד: טל מירון, ח"כ מטי הרכבי צרפתי וח"כ יוראי להב-הרצנו, המשמשים יו"רים של השדולה הסביבתית בכנסת. הם מתחו ביקורת נוקבת על המשרד להגנת הסביבה. "במהלך הדיון הזה, ימות אדם בישראל מזיהום אוויר", אמר להב-הרצנו. "לפי דו"ח מבקר המדינה, כ-60% מהמפגעים לא נאכפו, ורק 0.4% מההליכים הסתיימו בכתב אישום".
חברי הכנסת ביקרו גם את השרה להגנת הסביבה עידית סילמן. "את מי אני לא רואה פה?", תהה להב-הרצנו. "את שרה להגנת הסביבה, שהסתירה את הדו"ח החמור הזה שיצא כבר לפני כמה ימים, או שאת המנכ"ל או הסמנכ"ל של המשרד, אם יש כאלו".
בהמשך מחתה גם ממלאת מקום יו"ר הוועדה, ח"כ טל מירון, על הרכב נציגי המשרד בדיון: עו"ד איריס שליט, סגנית היועצת המשפטית של משרד הסביבה, ורעות רבין, מנהלת אגף זיהום אוויר ואסבסט. טל מרון טענה כי הן אינן גורמות מקצוע בכירות מספיק כדי לתת תשובות. "אנחנו נמצאים בתקופה רגישה במשרד", הסבירה עו"ד שליט, בהתייחסה גם היא לחילופי התפקידים במשרד. "את אזרחי ישראל זה ממש לא מעניין", השיבה מירון ותהתה מה הרלוונטיות של נציגה משפטית לדיון.
"אני הממונה על ההליכים המשפטיים נגד המפרים", הבהירה שליט. בהמשך הציגה שליט מצגת שהראתה כי חלה עלייה במספר העיצומים הכספיים בתחום זיהום האוויר, אך טל מירון טענה כי הנתונים מתייחסים רק לאכיפה בתחום זיהום האוויר: "אתם מציגים רק מה שנוח לכם, יש ירידה או היעדר אכיפה מוחלט בתחומים אחרים". שליט לא הכחישה, אך הסבירה כי יש תחומים הנמצאים לחלוטין או כמעט לחלוטין מחוץ לתחום האכיפה.
"לי לא אומר כלום כמה עיצומים יש", אמר להב-הרצנו. "כמה הפרות משמעותיות יש? כמה אחוז מההפרות המשמעותיות שמצאתם באמת נאכפו?" נציגות המשרד השיבו כי אין להן את הנתונים, והוא דרש מהן להתייחס לדו"ח המבקר, שהציג נתונים חמורים. הנציגות השיבו כי הדברים עוד בבדיקה, וכי למשרד אין המשאבים הדרושים למדוד את כלל הפרמטרים שהדו"ח בחן. להב-הרצנו השיב כי אם כך, היה מצפה מהמשרד להתריע כי אין לו המשאבים לעמוד בתפקידו, ולא לטעון כי חלה עלייה באכיפה: "אי אפשר לאחוז במקל משני קצותיו". ח"כ טל מירון הוסיפה כי היא מאוכזבת מהשרה סילמן, שלדבריה הייתה צריכה להילחם על תקציבי המשרד כדי למנוע את המצב הקיים.
הביקורת על סילמן מצטרפת למשבר הולך ומעמיק בין השרה לשדולה הסביבתית. בעבר הייתה סילמן שותפה למאבק השדולה נגד הרחבת פעילות קצא"א בנמל אילת, ואף הצליחה למנוע את ההחלטה בסיבוב הקודם. עם זאת, לאחר שהממשלה הנוכחית אישרה את ההרחבה, נאלצה סילמן להתיישר עם מדיניותה, ובעקבותיה שינה גם משרד הסביבה את עמדתו. מאז, יחסי סילמן עם השדולה התערערו, והשדולה המשיכה להיאבק בהרחבה לבדה. יש הטוענים כי שינוי עמדתה של השרה קשור להתפטרותו של המנכ"ל יזדי.
גם בהמשך הדיון הודו נציגות המשרד כי אין בידיהן מספיק נתונים. להב-הרצנו דרש לדעת כמה מההליכים נגד מזהמים מסתיימים בכתבי אישום. נציגות המשרד השיבו כי כל כתבי האישום מופיעים באתר המשרד וכי כ-60% מהתהליכים מבשילים לכדי צו אישום, אך אין להן מידע על שיעור המפגעים שמגיעים להליך משפטי כלשהו. הרצנו תהה מדוע נתון זה אינו מפורסם גם הוא.
עיצומים או קנסות?
בהמשך נשאלו נציגות המשרד האם מדיניות האכיפה הנוכחית אכן מרתיעה את המזהמים. משרד הסביבה מעדיף להפנות הליכים רבים לבית המשפט במקום להטיל קנסות ישירות, מה שיוצר עיכובים ממושכים ולעיתים מביא להטלת קנסות נמוכים. עם זאת, במקרים כאלה מתווספת הרתעה בדמות קלון פלילי. "האם לדעתך קצא"א ונשר, עברייניות סביבה סדרתיות, מורתעות?", שאל להב-הרצנו, כשהוא מתייחס לשתי מהחברות המזהמות הגדולות בישראל.
"על קצא"א הוטל קנס כבד ביחס למקסימום בחוק", השיבה שליט. "יש מקום לדון בהגדלת הקנסות, אך יש גם ערך בקלון הפלילי". "האם הכלים שיש בידיכם אפקטיביים, זו השאלה", הדגיש הרצנו. נציגות המשרד השיבו כי אינן יודעות לומר. השדולה הסביבתית ביקרה גם את יישום חוק "המזהם משלם" מ-2008. "בישראל משתלם לזהם", אמרה הרכבי צרפתי. "אם אתה מפעל, משתלם לך לזהם, כי לוקח שנים עד שמישהו יאכוף את החוק עליך. זה מחדל של הממשלה וכישלון מתמשך".
נציג התאחדות התעשיינים, ניר קנתור, טען כי התעשיינים מחויבים לטיפול במפגעים וכי מרבית הזיהום בישראל כיום נמצא באזור המרכז ולא באזורי התעשייה. דבריו נקטעו על ידי פעילים מהקהל. "אנחנו מתים מזיהום אוויר! אמא שלי חולת סרטן!", זעקה אחת הפעילות. טל מירון, התחייבה לשוחח עם המוחים לאחר הדיון, אך לא נזפה בהם. בתום הדיון נזפה בנציגי משרד הסביבה, אך הדגישה כי היא רואה בהם שותפים: "למה אתם לא מציבים את זה כתוכנית לאומית? למה המשרד לא מתריע ונלחם בזה? אנחנו נדרוש את זה כוועדה". "מעולה", השיבה שליט.