משרד הפנים הודיע היום (שלישי) כי בימים הקרובים תחל הטעינה השלישית של הכרטיסים נטענים לרכישת מוצרי מזון לכחצי מיליון משפחות נזקקות, בסכום כולל של 210 מיליון שקלים, תוך הרחבה של מעגל הזכאים. בחודש האחרון בוצעה השלמה לחלוקה של הכספים שהוקצו ל-2023, בהתאם לאמות המידה המעודכנות, וכל זכאי קיבל תוספת יחסית לשווי הכרטיס שחולק ב-2023.
זו הפעימה השנייה של יתרת הסכום שהוקצה בהסכמים הקואליציוניים עם מפלגת ש"ס, שיחולק בהתאם לאמות המידה הישנות שנקבעו ב-2024, כך שמשרד הפנים והרשויות המקומיות יבצעו את החלוקה.
בהתאם לפסיקת בג"ץ בנושא הקריטריונים לחלוקת התלושים, גם בפעימה זו הורחבו ועודכנו הקריטריונים. בהתאם לפסיקה, 90 מיליון שקלים מהסך הכללי (של 300 מיליון שקלים) יועברו לתמיכה במיזם לביטחון תזונתי שמוביל משרד הרווחה והביטחון החברתי.
הקריטריונים המעודכנים לזכאות מבטלים את הגבלת מספר הילדים בחישוב גובה הכרטיס, וכן את השוואת הזכאות של מקבלי הבטחת הכנסה ליתר הזכאים. הנתונים יועברו מהרשויות המקומיות, מהביטוח הלאומי ומהרשות לזכויות ניצולי שואה.
הפרמטרים המעודכנים על פי אמות המידה שנפסקו:
- לפי מבחן הכנסה וזכאות להנחה בשיעור של יותר מ-70% לפחות מסכום הארנונה הכללית שהוטלה על הנכס ב-2024.
- אזרח ותיק הזכאי לגמלת הבטחת הכנסה המשולמת לפי חוק הבטחת הכנסה נוסף על אחת מקצבאות אלה: קצבת זקנה, קצבת שארים, קצבת תלויים או נכות בשל פגיעה בעבודה.
- זכאי לדמי מזונות לפי חוק המזונות ונוסף על גמלת הבטחת הכנסה.
- זכאי לגמלת הבטחת הכנסה.
- עונה להגדרת ניצול שואה נזקק לפי חוק הטבות לניצולי שואה.
זכאי ובן/בת זוגו המתגורר עימו בדירתו יהיה זכאי לתווי מזון של 200 שקלים לנפש ושל 150 שקלים לכל נפש נוספת המתגוררת עימו בדירתו. הסכום המרבי למשק בית יעמוד על 1,600 שקלים.
חלוקת תווי המזון ל-2024 תבוצע באופן זהה לחלוקה שנעשתה בשנים קודמות: במחוזות דרום, מרכז, יהודה ושומרון וירושלים – באמצעות עמותות אש"ל חב"ד; במחוזות תל אביב, חיפה, הצפון ושטחים גליליים – באמצעות עמותת פתחון לב. נתוני הזכאות מועברים אוטומטית מהגופים הרלוונטיים באמצעות משרד הפנים לעמותות המשמשות זרוע ביצוע לחלוקת הכרטיסים הנטענים, לצורך ביצוע החלוקה ב-2025.
זכאים אשר קיים ברשותם כבר כרטיס משנים קודמות וזכאים בהתאם לאמות המידה של 2024, כרטיסם יוטען אוטומטית. מימוש הכרטיס הנטען יתאפשר בפרישה גאוגרפית רחבה הכוללת כ-1,500 נקודות מכירה ברחבי הארץ ובכלל הרשויות המקומיות.
משרד הפנים פיתח סימולטור לבדיקת זכאות לתווי המזון. אזרח הרואה עצמו זכאי מבחינת הקריטריונים ואינו ברשימת הזכאים, יכול לבדוק את הזכאות כפי שהוגדר באמות המידה שקבע שר הפנים. אם אכן נמצא זכאי, הוא רשאי להגיש בקשה לרשות המקומית במקום מגוריו עד 15 בפברואר 2025.
תקציבם של תלושי המזון לנזקקים מחולק מהכספים הקואליציוניים שהוסכמו עם כניסתה של מפלגת ש"ס לקואליציה ב-2022. תחילה ש"ס דרשה לחלק את הכרטיסים ממשרד הפנים לפי קריטריונים כמו זכאות הנחה בארנונה, שייטיבו עם האוכלוסייה החרדית ועם משפחות גדולות על פני הורים יחידניים, קשישים ועוד. התקציב היה אמור להגיע למיליארד שקלים לשנתיים – 400 מיליון שקלים ב-2023 ו-600 מיליון שקלים ב-2024 – אולם קוצץ ב-50% ועומד כעת על 300 מיליון שקלים. לאחר שארגונים חברתיים עתרו לבג"ץ נגד הקריטריונים לחלוקה, נקבעו קריטריונים חדשים המפורטים מעלה.