אלפי מפונים מהצפון הופתעו לגלות בימים האחרונים שהם לא זכאים יותר למענק אכלוס עצמי. מדובר בתושבים שלא היו רשומים במרשם האוכלוסין ביישוב המפונה טרם המלחמה, אך בגלל שהיו חתומים על חוזה מגורים ביישוב, המדינה אפשרה להם עד כה לקבל מענקים באופן רטרואקטיבי, אחרי תהליך הוכחה קצר שווידא שהם תושבי היישוב.
המענקים שמועברים למפונים מתוקף החלטות ממשלה שמתעדכנות כל מספר חודשים עברו במשך רוב זמן המלחמה ללא קשיים מסוג זה. בסוף דצמבר האחרון הממשלה שינתה את החלטתה לגבי המשך הפינוי, ואילו המפונים שלא היו רשומים כתושבי היישובים המפונים ערב המלחמה, גילו שהם לא זכאים למענקים לחודשים ינואר ופברואר, העומדים על סך 12 אלף למפונה.
זה המצב שאליו נקלע נמרוד רגב, תושב המושב בית הילל. הוא גר במושב זה שנים עם זוגתו, בת המקום. בתחילת המלחמה הוא לא קיבל מענק, מכיוון שלא היה רשום בתעודת הזהות כמתגורר במושב. אחרי שוועד היישוב אישר שהוא מתגורר שם במשך שנים, בתהליך הסדרה מהיר עם המדינה, הוא נרשם כזכאי, והחל לקבל מינואר 2024 כל חודש 6,000 שח דמי אכלוס עצמי, עבור הוצאות הדיור במוקד הפינוי.
"במשך שנה לא הייתה לי שום בעיה לקבל מענק", מספר רגב, "נכנסים לפורטל באתר של הביטוח הלאומי, מכניסים את הפרטים תוך דקות, ונגמר הסיפור. בתחילת השבוע, כמו כל פעם בשנה האחרונה, ביקשתי שוב לקבל מענק, רק הפעם המערכת טענה שאני לא גר ביישוב – ולא אפשרה לי להתקדם הלאה".
מכיוון שזוגתו קיבלה את הכסף כרגיל, רגב החלל לחשוש שלא מדובר בבעיה טכנית, אלא בשינוי מהותי לרעת התושבים שלא רשומים במרשם האוכלוסין. בבדיקה מהירה בפייסבוק של קבוצות מפוני הצפון התגלה שמדובר בבעיה רוחבית.
מאות תושבים, צעירים ששכרו דירה בעיר ובהם משפחות עם ילדים שגם עבורם המשפחות קיבלו מענקים – גילו שלא יקבלו את הכסף שבו הם משתמשים למימון השכירות. זאת, ללא שום הזהרה מוקדמת, כשכל חוזי השכירות כבר חתומים. חלק מהתושבים פנו למשרד הפנים, אך שם ענו להם שאין להם מה לעשות בנידון – ושינוי רטרואקטיבי של כתובת אינו אפשרי.
"פתאום, בלי שום הזהרה או התראה, גילינו שהוכנסה תקנה חדשה" אומר גיא עמידור, עצמאי תושב שאר ישוב, שמתחילת המלחמה גר בשכירות מחוץ לאזור הצפון, ומסתמך על מענק האכלוס כדי לממן את המשך השכירות גם בקיבוץ שלו וגם במקום אליו התפנה. "אני נודד ממקום למקום בתקווה לשוב לחיי בצפון בהמשך. המענק בקושי גירד את ההוצאות שלי, ועכשיו הגיע גזרה שלא נקבל יותר מענק בכלל. מדוע?"
מספר תושבים שפנו לביטוח הלאומי טוענים שהסבירו להם את הסירוב של המערכת לקבל את הנתונים שלהם כבעיה טכנית. מאוחר יותר, לכל מי שפנה למוקד הוסבר שאכן נעשה שינוי בהחלטת הממשלה האחרונה, ואם הם לא היו רשומים לפני מהלחמה ביישוב מפונה – הם לא יהיו זכאים למענק. כלל המפונים ששוחחו עם 'דבר', ואלו ש'דבר' בדק את סיפוריהם ברשתות – לא קיבלו שום התרעה או הודעה על השינוי בהחלטת הממשלה, והיא לא צוינה בצורה ברורה שום בפרסום תקשרתי בחודש האחרון.
לפי בדיקת 'דבר', בתוך החלטת הממשלה נעשה שינוי באחד מתתי הסעיפים בהחלטה ובהגדרה "זכאי", במקום "המתגורר ביישוב" נכתב "שהתגורר ביישוב ערב מועד הפינוי או ההוצאה להתרעננות של אותו יישוב והוא רשום במרשם האוכלוסין כתושב אותו יישוב נכון לאותו מועד".
עמידור טוען שהובהר לו מהביטוח הלאומי שבימים הקרובים תתאפדר למפונים שסורבו לקבל מענק, ואכן גרו ביישובים המפונים לפני פרוץ המלחמה, להגיש בקשה מיוחדת למענק. זאת למרות שהנתונים המוכיחים שהמפונים אכן גרו ביישובים המפונים כבר נמצאים ברשות הביטוח הלאומי.
גורמים בלשכת השר זאב אלקין, האחראי על שיקום הצפון והדרום, מסרו ל'דבר' כי לא ידעו החלטת הדרג הפקידותי במשרד. אתמול פנה השר פנה לאנשי המשרד ודרש כי יימצא הפתרון שיבטיח כי מי שנהגו כדין לא ייפגעו, ולא יישלל מהם מה שמגיע להם.