עיריית קריית שמונה עתרה לבג"ץ נגד משרד החינוך בדרישה לדחות את חזרת התושבים לעיר עד סוף יולי, ולאפשר לתלמידים שהוריהם לא ישובו בחודשים הקרובים לסיים שנת לימודים רציפה מחוץ לעיר.
העתירה הוגשה שלושה שבועות לפני החזרה לצפון שאמורה להיות ב-1 במרץ. חרף החזרה הכללית ליישובי האזור בשבועות האחרונים מתחילת הפסקת האש, קריית שמונה נמצאת במצב שונה: רוב היישובים שחוזרים במועצות האזוריות ימשיכו לקבל שירותי חינוך בבתי הספר הלא מפונים של המועצות, או ימשיכו לנסוע לבתי הספר הזמניים בצפון הארץ שנמצאים במרחק סביר מבתיהם; אבל תושבי קריית שמונה, בגלל גודלה, אופייה ואופן פינויה, צפויים להתקשות בתהליכי החזרה.
תושבי העיר, המפוזרים במאות יישובים ברחבי הארץ ובכמה מוקדי פינוי במרכז, העבירה את תלמידיה למוקדי חינוך מאורגנים במקומות שאליהם פונו המשפחות. כ-40% מתלמידי העיר לומדים במוסדות האלו. אם ייסגרו, הוריהם ייאלצו לחזור לקריית שמונה, אף שמערכת החינוך בה אינה ערוכה וחסרים בה עשרות מורים.
מצבה הייחודי של העיר מוכר לרשויות המדינה כבר תקופה ארוכה, אך טרם נמצא פתרון. עם תום תקופת הפינוי, המדינה הבטיחה להורים שמוקדי החינוך העורפיים ימשיכו לפעול עד סוף שנת הלימודים כדי לא לפגוע ברציפות הלימודית של התלמידים שמשפחותיהם יבחרו לחזור רק בקיץ, במועד הפינוי הסופי. אך כבר לפני חודש, בקריית שמונה קיבלו מסר ברור שאין להם מספיק מורים לתחזק כמה מוקדי פינוי, ושחלקם יצטרכו להיסגר חרף ההבטחות.
"לא הגיוני ולא ישים להמשיך להתעקש להחזיר אותנו לעיר ב-1 במרץ", כתב בפייסבוק שלו ראש עיריית קריית שמונה, אביחי שטרן. לדבריו, כלל המערכות בעיר אינן ערוכות לקליטה מלאה של תלמידי העיר והוריהם, בין היתר בגלל ההכנות הרבות שנדרשות והמחסור החמור בכוח אדם. לכן הוא קורא לדחות את כלל החזרה לקיץ, כך ששנת הלימודים תיפתח רשמית רק בספטמבר. "בשלטון יודעים שמערכת החינוך שלנו לא ערוכה לקלוט את כל התושבים החוזרים – מה שיאלץ לסגור את שאר בתי הספר ולהחזיר תושבים בכוח".
בקריית שמונה מקווים שהעתירה תהפוך למנוף לחץ נוסף על השלטון לגבש פתרון. בכתב העתירה ציין שטרן, ביחד עם נציגי הוועד העירוני של העיר, שמערכת החינוך העורפית הצליחה לייצר השנה לראשונה יציבות בחייהם של התלמידים, לאחר שרוב שנת הלימודים הקודמת התנהלה בקושי רב. עוד נכתב כי ועד ההורים, גורמי הרווחה והחינוך בעיר מסכימים שמוקדי החינוך העורפיים צריכים להמשיך לעבוד עד סוף השנה הנוכחית.
בפגישותיהם עם העירייה, גם שר החינוך, יואב קיש, השר לענייני שיקום הצפון והדרום, זאב אלקין ושר הנגב והגליל לשעבר, יצחק וסרלאוף, הסכימו שנכון וראוי להשאיר את מערכת החינוך העורפית לתלמידי קריית שמונה במתכונתה. עם זאת, כאמור, עד כה טרם נמצא הפתרון הלוגיסטי והכלכלי לכך, ושר החינוך הזהיר את ראש העיר כמה פעמים שלא בטוח שתהיה אפשרות לקריית שמונה להפעיל שתי מערכות במקביל.