בתחילת השבוע יסתיים בבית הספר לקצינים של צה״ל בה״ד 1 מחזור נוסף של קורס הקצינים של צה״ל. מאז פרוץ המלחמה חלו שינויים בבית הספר לקצינים. ראשית צה״ל נדרש בשל הלחימה להיקפים גדולים של קצינים, מפקדים. במקביל לא מעט לוחמים שינו את התוכניות שלהם לגבי הצבא ויותר ויותר לוחמים ותיקים ממלאים את השורות. בבה״ד 1 אף פתחו גדוד חדש גדוד ״דולב״ ומאז המלחמה בתחילת השבוע יעמדו 90 צוערים חיילי מילואים במגרש המסדרים ויקבלו את סיכות המ״מ ודרגות הקצונה ויחזרו ליחידות שלהם לאחר חודשים של הכשרה הפעם כמפקדים.
שני מפקדי הגדודים של בה״ד 1 מג״ד גדוד ״גפן״ היוקרתי ומג״ד גדוד ״דולב״ שמכשיר את קציני המילואים חשפו לקראת סיום ההכשרה של הצוערים מעט מהתרשמות שלהם מהדור הבא של הפיקוד בצה״ל. ״שיעור מהשביעי שאני חושב שכולנו יכולים ללמוד – צריך לדעת להעמיק בדברים ללא תלות במה שמקבלים מהרמה הממונה, להיות עצמאי בגזרתך ויכולתך. להסתכל עד דברים בעיניים פתוחות. שיעור משמעותי שאנחנו לומדים אותו, כשחוזרים לתורת הלחימה זה משהו שמחנכים אותנו ככה״. אומר סא״ל י׳ מפקד גדוד גפן.
לדבריו הייצוג של הצוערים בקורס הקצינים הוא מגוון ומגיע מכל חלקי החברה הישראלית: ״אני לא חושב שיש אוכלוסיות חדשות בעקבות השביעי, לדעתי התמהיל הוא היה התמהיל של כל עם ישראל תמיד. גם בתפקידים לפני זה מי שפיקדתי עליהם היו מכל עם ישראל. יש הרבה שינויים, גם כל מה שקרה לאחר השביעי מביא המון ניסיון ותובנות משדה הקרב בטח המפקדים פה. גם הצוערים מגיעים עם נסיון. לא חושב שזה נכון לומר שיש שינוי בתפיסה, בדיוק תכני ההכשרה יש הרבה מקום לדיוקים עכשיו…מקבלים הרבה יותר צבע בתוכן פה כי כל אחד מגיע עם רקע וחוויות. כל נושא מקבל זווית אחרת לחלוטין. אנחנו מביאים את הניסיון המבצעי ומדייקים כל תוכן״, הוא אומר.
שני הקצינים מצביעים על השינוי שחל בקרב הצוערים הצעירים על רקע המלחמה. סא״ל י׳ מפקד גפן הגיע השבוע לשיחת הסיכום עם הצוערים. מהר מאוד הוא הבין שזאת לא עוד שיחת סיכום רגילה, של אווירה 'של סוף קורס' אלא הצוערים לא הרפו ביקשו לשאול להעלות תהיות לגבי העתיד. ״אני חושב שהצוערים מבינים את גודל השעה ממש. לבוא בגישה של לבוא וללמוד כשהם יודעים שהם עוד רגע נכנסים ללחימה משנה את התפיסה מאוד״ הוא מספר שלמרות שהשיחה חרגה מהזמן המתוכנן רבים מהצוערים ניגשו לאחר תום שיחת הסיכום והמשיכו לשאול להתעניין.
"חשוב להם לדעת ולהגיע מדויקים אל מול גודל השעה"
״זאת היתה שיחה ארוכה וטובה. מהיכרותי עם צוערים לפני המלחמה שיחת סיכום שכזאת לא היתה מגיעה כל כך עמוק ברמה הזאת. הם בעיקר גרמו לי להרגיש טוב שזה המפקדים הבאים שלנו. שכל כך חשוב להם לדעת ולהגיע מדויקים אל מול גודל השעה״. השאלות שהטרידו את המפקדים הצעירים שבעוד ימים יובילו את הכוחות לתמרון ללחימה באחת הזירות היו בין היתר לדברי סא״ל י׳: ״זה יכול להיות שאלות מקצועיות על איך נכון להכין את המסגרת למשימה הבאה ויכול להיות שאלות אחרות מאיך מתמודדים עם לחימה ממושכת ומה הפעולות הנכונות שצריך לעשות מול המחלקה בשביל לשמור על שגרת לחימה. אין נושא מסוים שחותך, בעיקר על המוכנות ללחימה״.
הצוערים הצעירים הגיעו לבה״ד 1 עם נסיון קרבי עשיר במיוחד כולם לקחו חלק כלוחמים או כפקדי כיתות וסמלים בקרבות בזירות השונות. כולם עברו טבילת אש אמיתית וקשה בטרם הגיעו לבה״ד 1. ״הם כולם עם ניסיון קרבי, בחלק מההכשרות זה פוגש ובחלק לא. מתכוננים לזה לצד ההכשרה שחשוב לבצע אותה כמו שצריך. רבים מהם נלחמו גם כמ״כים או סמלים או לוחמים בזירות המלחמה. יש יותר צוערים שהם יותר וותיקים ביחס לשנים קודמות. יש לצוערים לרוב כותפות כאלה על הכתפיים שמסמנות את השלב שלהם בבה״ד, ויש צוערים שנמצאים בקבע שיש להם צבע מעט אחר. יש יותר צוערים עם הצבע הזה לעומת פעם, תמיד יש מקרים כאלה וזה נותן הרבה הזדמנויות על חבר'ה שיכולנו לפספס אותם התגלו כפוטנציאל למפקדים מצוינים״ אומר מפקד גדוד גפן.
מג״ד דולב, סא״ל מ׳, הוא בכלל מפקד גדוד במילואים. שפיקד על גדוד לוחם בצפון. ״כמג״ד של מילואים לאורך המלחמה היה צורך לחזק את השדרה הזאת של מפקדי המחלקות, הפלוגות, בתוך הגדודים. לפני המלחמה מינינו מ״מים שחלקם לוחמים שהם לא קצינים, מכל מיני סיבות. לקחנו סמלים ומפקדי כיתות טובים וביקשנו מהם לפקד על מחלקות. המצב במלחמה החמיר כי היו מפקדים שנפגעו במהלך המלחמה. מתוך הדבר הזה העלינו כלפי מעלה את הצורך להכשיר קצינים של מילואים. שם נולד קורס קצינים במילואים, קורס ״דולב״. יש פה מגוון גדול של גילאים, צעירים ומבוגרים. כולם במילואים, מגיעים עם ניסיון גם צבאי אבל גם ניסיון חיים עשיר, נסיון תעסוקתי״.
"הבוגרים מבין הקצינים החדשים הם בגילאי עד גילאי 40"
לדברי סא״ל מ׳ ״הבוגרים מבין הקצינים החדשים הם בגילאי עד גילאי 40 פלוס מינוס. יש מגוון רחב מ40 ומעטה. כל אחד מביא איתו את הניסיון, חלק מהיתרון זה שאנשים באים עם ניסיון חוויות ולקחים מהמלחמה איתם. התמהיל של קורס קצינים צומצם בעקבות הניסיון והידע שהצוערים באים איתם. משלבים פה את כולם ביחד ומעבירים אותם את התהליך הזה.
הקורס הוא מחולק בצוותים לפי יבשה אוויר וים, ובמהלך הקורס הם יצאו גם להכשרות חיליות בגלל ההבדל הגדול שיש ביניהם. הרבה מאוד לקחים שמופקים גם אחד מהשני והידע שעובר בין בחילות״. לדברי סא״ל מ׳ קורס קציני המילואים נמשך פחות או יותר שלושה חודשים. ״יש אנשים שמגיעים לפה ישר מהלחימה. יש כאלה שאחרי 300-400 ימי לחימה בכלל הזירות, מביאים איתם את מה שהם עברו בשנה וחצי האחרונות. אתגר מאוד משמעותי ברמה האישית, למרות שזה לא להיות בלחימה באחת הזירות״ אומר ומספר כי ״סדר גודל של 90 צוערים לקחו חלק בקורס הקצינים. אחד הדברים המשמעותיים זה שהקורס כולו הוא תחת אנשי מילואים , ויש לזה משמעות. אני בתור איש מילואים יודע את השפה, איך לדבר איתם. כאנשי מילואים אנחנו חווים את אותן החוויות. בסוף השפה היא שונה וצריך להתאים את זה מהקורס הרגיל שהיה״
לדברי מפקד הגדוד המלחמה הובילה למהלך של הכשרת מאות קצינים במילואים ״אני צריך להגיד שאצלי זה שונה, אם לא היית מלחמה האנשים שהיו פה כנראה שלא היו קצינים. על אופי ההכשרה אפשר לומר, אחד היתרונות אצלנו זה שכל הצוות אצלנו הם מילואימניקים. יש ניסיון פיקודי, אבל אנחנו פה ללמד את התורה המקצועית. לא משנה איזה שיעור אני אעביר אני אתן הרבה דוגמאות מהמלחמה כי היינו שם וחווינו את זה. בקורסים הבאים נשתפר יותר ויותר״.
בצה״ל מודים כי קיים חסר בגלל הלחימה והבניה של מערכים חדשים בצה״ל בקצינים. לדברי סא"ל מ׳ דווקא התמיכה של העורף מסייעת לצה״ל לעמוד באתגר: ״לא יודע להגיד באחוזים אבל זה נולד מחוסר, יש צורך בקצינים במערך המילואים, יש לנו אנשים מאוד טובים ומלאי מוטיבציה לעזור ולהשפיע. הרוח בקורס, למרות כל הקושי רוצים לעשות טוב ולהשפיע ולעשות שינוי גדול בחברה. חשוב לי להדגיש שהסיפור של העורף פה הוא משמעותי. הרבה אנשים פה הם אנשי משפחה עם ילדים. מרגישים את זה על כל צוער וצוער שיש להם תמיכה כזאת מהעורף. מהבית ממקומות העבודה מהחברה״.