סין הודיעה היום (רביעי) כי תטיל מכס נוסף של 50% על כל הסחורות המיובאות מארה"ב החל ממחר בצהריים. זאת בתגובה למכסים החדשים שהטיל הנשיא דונלד טראמפ. בכך, שיעור המכס הכולל מצד הסינים על מוצרים אמריקאיים יעלה ל-84%, מה שרק מחריף את מלחמת הסחר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם.
המכסים האמריקאיים החדשים בשיעור של 104% על מוצרים סיניים נכנסו לתוקף היום בשעה 12:01 לפנות בוקר (שעון ארה"ב), בעוד מדינות אירופאיות ניצבות בפני מכס מתון יותר של 20%. טראמפ הזהיר כי יטיל מכסים נוספים אם סין לא תבטל את מכסי התגובה שלה בשיעור 34% שהוכרזו ביום שישי האחרון.
לפי הערכות בנק ההשקעות גולדמן זקס, המכסים החדשים מצד ארה"ב צפויים למחוק 2.4 נקודות אחוז מתחזית הצמיחה של הכלכלה הסינית לשנת 2025. בעוד ממשלת סין הציבה יעד צמיחה של 5%, לאור המכסים העדכניים של טראמפ נגד סין, בגולדמן זקס חוזים צמיחה של 4.5% בלבד, וכעת צופה סיכונים נוספים כלפי מטה.
עם זאת, לפי אנשי גולדמן זקס, השפעת המכסים אינה חד משמעית ובטוחה. למשל, מאחר ושליש מהמוצרים שארה"ב מייבאת מסין הם כאלה שסין מספקת יותר מ-70% מצריכתם האמריקאית, הרי שקשה לראות כיצד ארה"ב תמצא חלופות לסין, כך שייתכן ויבואו שינויים בשיעור המכסים של טראמפ כלפי סין. הניתוח של גולדמן זקס מרמז שגם אם טראמפ יעלה את המכסים עוד יותר, הנזק הנוסף לכלכלה הסינית יהיה מוגבל, אם כי הלחץ הנוכחי על אנשי בייג'ינג כבר משמעותי.
ראש ממשלת סין, לי צ'יאנג, אמר בשיחה אתמול עם נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, כי לסין יש "מספיק כלי מדיניות בעזרתם יוכלו לנטרל לחלוטין כל זעזוע חיצוני שלילי" שיבואו מצד מכסי ארה"ב. לדבריו, המדיניות המקרו-כלכלית של סין לשנה זו כבר לקחה בחשבון את כל אי-הוודאויות האפשריות. "פרוטקציוניזם אינו מוביל לשום מקום – פתיחות ושיתוף פעולה הם הדרך הנכונה לכולם", אמר לי לפון דר ליין, ביחס למלחמת המכסים החדשה.
מעבר למכסים, סין הוסיפה 12 חברות אמריקאיות לרשימת בקרת הייצוא שלה ושש קבוצות אמריקאיות ל"רשימת הישויות הבלתי אמינות", צעד שעלול להגביל את יכולתן של חברות אלה לבצע עסקים בסין.
טראמפ, מצדו, טען כי "גם סין רוצה להגיע להסכם, נואשות", והוסיף כי הוא ממתין לשיחה מבייג'ינג. דוברת הבית הלבן, קרוליין לויט, אמרה במסיבת עיתונאים אתמול כי הנשיא "יהיה נדיב" אם הנהגת סין תיצור קשר. אך, כפי שנמסר לפיננשל טיימס מאת מקורות דיפלומטיים, בניגוד למדינות אחרות באסיה כמו יפן, דרום קוריאה ווייטנאם, סין לא יצרה קשר עם ממשל טראמפ לפתיחת משא ומתן לפתרון מלחמת הסחר, וגם הבית הלבן לא פנה לבייג'ינג בנושא.
אנליסטים מזהירים כי מלחמת סחר מתמשכת בין שתי המעצמות עלולה לסכן את הכלכלה העולמית כולה. "הן כמו שני מתאגרפים בזירה, ואנחנו בסיבוב הראשון, כך שהם מפגינים את שריריהם, וכל אחד מהם עוד מרגיש רענן למדי", אמר פרד נוימן, הכלכלן הראשי לאסיה בבנק HSBC לפיננשל טיימס. אך, כמו בכל משחק אגרוף, "אבל כשנגיע לסיבובים שבע, שמונה או תשע, שני הצדדים יתישו את עצמם ואני חושב שיתחילו לחפש את השופט" שיכריע ביניהם, הוסיף נוימן בפני הפיינשל טיימס