נציגי ארה"ב ואיראן נפגשים היום (שבת) בעומאן לשיחות גורליות שעשויות להכריע בין הסכם גרעין חדש לתקיפה צבאית אמריקאית, כך דווח בסוכנות הידיעות רויטרס. את המשלחת האיראנית יוביל שר החוץ עבאס עראקצ'י, דיפלומט מנוסה ורב השפעה שעומד בפני אחד האתגרים המשמעותיים ביותר בקריירה שלו.
המשטר האיראני מתייחס לשיחות בחשדנות רבה, במיוחד לאור האיומים החוזרים ונשנים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להפציץ את מתקני הגרעין האיראניים אם לא יושג הסכם. בין אם השיחות יתנהלו במתכונת ישירה כפי שטוען טראמפ, או עקיפה כעמדת טהרן, עראקצ'י יצטרך להתמודד עם שליח אמריקאי חסר ניסיון דיפלומטי, הלוא הוא סטיב ויטקוף.
עראקצ'י, יליד 1962, הוא בן למשפחת סוחרים מהבזאר באיספהאן. כנער בן 17 הצטרף למהפכה האסלאמית ולאחר מכן שירת במשמרות המהפכה במלחמת איראן-עיראק בשנות ה-80. לאחר המלחמה פנה לקריירה דיפלומטית, והצטרף למשרד החוץ האיראני ב-1989. הוא שימש כשגריר בפינלנד (1999-2003) וביפן (2007-2011), והשלים דוקטורט בפוליטיקה מאוניברסיטת קנט בבריטניה.
"עראקצ'י הוא האדם הנכון בתפקיד הנכון בזמן הנכון", אמר הפרשן האיראני סעיד ליילאז, "הוא אחד משרי החוץ החזקים ביותר בהיסטוריה של הרפובליקה האסלאמית, בעל סמכות מלאה מהמנהיג העליון וידע עמוק בכל ההיבטים של סוגיית הגרעין".
עבאס עראקצ'י בשיחות הגרעין (צילום :רשתות ערביות, שימוש לפי סעיף 27 א')
עראקצ'י רכש מוניטין כמנהל משא ומתן מיומן כאשר מילא תפקיד מפתח בשיחות שהובילו להסכם הגרעין המקורי ב-2015. דיפלומטים מערביים שהשתתפו בשיחות ההן תיארו אותו כ"דיפלומט רציני, בעל ידע טכני וישיר". ההסכם הזה נקרע לגזרים על ידי טראמפ ב-2018 בתקופת כהונתו הראשונה בבית הלבן, מהלך שהביא להחזרת הסנקציות החמורות על איראן.
בתקופת נשיאותו של ג'ו ביידן, עראקצ'י היה הדמות המרכזית בניסיונות להחיות את הסכם הגרעין, אך מאמצים אלה לא נשאו פרי. לאחר מכן מונה למזכיר המועצה האסטרטגית של איראן ליחסי חוץ, גוף המייעץ למנהיג העליון עלי חמינאי – מינוי שהכניס אותו למעגל ההשפעה הפנימי ביותר במדינה.
למרות האופטימיות המועטה בטהרן לגבי סיכויי ההצלחה של השיחות, המשטר נראה בטוח ביכולתו של עראקצ'י לנווט את עמדת איראן במיומנות. כמוסלמי אדוק המאמין באידיאלים של המהפכה האסלאמית, הוא שירת תחת מגוון נשיאים, מהמתונים ועד הניצים. לאורך השנים, היחסים של איראן עם העולם הרחב הוגדרו במידה רבה על-ידי תוכנית הגרעין שלה – שאיראן טוענת כי היא למטרות אזרחיות בלבד, בעוד שמדינות מערביות רבות משוכנעות שמטרתה לפתח נשק גרעיני.
המוניטין שלו כאיש פנים במערכת האיראנית עשוי להגן עליו מביקורת פנימית אם ייאלץ לוותר בנושאים מרכזיים בשיחות עם ארצות הברית. על פי גורם איראני בכיר, למרות קשריו ההדוקים עם חמינאי, עראקצ'י הצליח לשמור על מרחק מ"מאבקי הכוח הפוליטיים" בין הפלגים השונים. "יש לו יחסים טובים עם המנהיג העליון, משמרות המהפכה וכל הפלגים הפוליטיים באיראן", אמר הגורם.