בזמן שצרכנים ברחבי המדינה מתמודדים עם עלייה חדה במחירי מוצרים ושירותים, משרד הכלכלה והתעשייה נוקט צעדים חדשים כדי להתמודד עם המצב ולהקל על הציבור. בשבועות האחרונים נרשמה עלייה משמעותית במחירי מזון, דלק, חשמל ומוצרי יסוד נוספים, מה שהביא לתגובות נזעמות מצד הצרכנים ולקריאות לפעולה מיידית מצד הממשלה. על רקע זה, משרד הכלכלה הודיע על יוזמות חדשות שנועדו להקל על הציבור ולהפחית את נטל היוקר.
השר הכלכלה והתעשייה, ניר ברקת, הודיע כי פנה לכל החברות המובילות במשק במטרה לדרוש מהן לנקוט צעדים מיידיים להקלה על הצרכנים. “פנינו לכל החברות הגדולות במשק במטרה לדרוש מהן לבדוק מחדש את מדיניות המחירים שלהן ולהתחשב במצב הכלכלי הקשה בו נמצאים רבים מאזרחי ישראל,” אמר השר ברקת. “אנחנו מצפים מהחברות לגלות אחריות חברתית ולהימנע מהעלאות מחירים בלתי מוצדקות”.
בין הצעדים שמשרד הכלכלה בוחן בימים אלו ניתן למצוא התערבות ישירה במנגנוני התמחור של מוצרים בסיסיים, עידוד תחרות והגברת הפיקוח על רשתות השיווק והחברות הגדולות. בנוסף, נבחנת האפשרות להגדיל את התמיכה במשפחות מעוטות יכולת באמצעות סבסוד מוצרים ושירותים חיוניים.
הצעד הראשון בתוכנית כולל פנייה ישירה אל רשתות השיווק הגדולות. “אנו דורשים מרשתות השיווק לבחון את מדיניות המחירים שלהן ולהימנע מהעלאות מחירים חדות שאינן מוצדקות,” ציין השר ברקת. “המדינה לא תעמוד מנגד כאשר האזרחים סובלים מנטל יוקר מחיה כבד.” בנוסף, המשרד מתכוון להדק את הפיקוח על מחירי המוצרים באמצעות ועדות מיוחדות שיפקחו על מחירי המוצרים ויבטיחו כי העלאות המחירים יתבצעו רק במקרה של צורך ממשי ובצורה שקופה.
בתגובה להודעת המשרד, חלק מהחברות המובילות במשק הצהירו כי הן מבינות את המצוקה ומוכנות לשתף פעולה עם הממשלה. “אנחנו מחויבים לציבור הלקוחות שלנו ונעשה כל מאמץ למזער את ההשפעות של העליות במחירים,” אמר מנכ”ל אחת מרשתות השיווק הגדולות. “אנחנו בוחנים אפשרויות להוזלת עלויות הייצור והיבוא כדי להקל על הצרכנים”.
בנוסף לצעדים המיידיים, משרד הכלכלה והתעשייה מתכנן יוזמות ארוכות טווח שנועדו לחזק את הכלכלה הישראלית ולצמצם את התלות ביבוא. בין השאר, מתכוון המשרד לעודד השקעות בתעשייה המקומית ולהגדיל את התמיכה בחדשנות ובטכנולוגיה. “הדרך להתמודד עם גל ההתייקרויות אינה רק באמצעות צעדים מיידיים אלא גם באמצעות בניית תשתית כלכלית חזקה שתאפשר לנו לעמוד בפני משברים בעתיד,” אמר השר ברקת.
השר ברקת גם פנה בקריאה לציבור להפעיל לחץ על החברות על ידי בחירת מוצרים של חברות שלא העלו מחירים בצורה חדה. “כוחו של הצרכן הוא רב, וביכולתכם להשפיע על השוק,” אמר. “אני קורא לכל האזרחים להיות צרכנים מודעים ולבחור במוצרים של חברות שמפגינות אחריות חברתית”.
בתוך כך, מבקרי המדיניות של משרד הכלכלה טוענים כי הצעדים שננקטים אינם מספיקים וכי יש צורך בפעולה נרחבת יותר מצד הממשלה. “הפנייה לחברות והדרישה לאחריות חברתית הן צעדים חשובים, אך לא מספיקים,” אמרה חברת הכנסת ממפלגת האופוזיציה. “יש צורך בצעדים מקיפים יותר כמו הגדלת הסיוע הממשלתי למשפחות, הפחתת מיסים על מוצרים בסיסיים ויצירת מנגנוני פיקוח קפדניים יותר”.
לסיכום, משרד הכלכלה והתעשייה מנסה להתמודד עם גל ההתייקרויות באמצעות פנייה ישירה לחברות במשק, עידוד תחרות והגברת הפיקוח. בעוד חלק מהחברות מביעות נכונות לשתף פעולה, ישנם גם מבקרים הטוענים כי נדרשת פעולה מקיפה יותר מצד הממשלה. הצרכנים, מצדם, נקראים לפעול בצורה מודעת ולהפעיל לחץ על החברות כדי למנוע העלאות מחירים בלתי מוצדקות.