ארה"ב הסירה את התנגדותה לפעולה הצבאית ברפיח – כך לדברי גורמים מדיניים. בפועל, לאחר שהפינוי ההומניטרי התקיים באופן מאורגן והסיוע נמשך במתכונת קבועה חרף הקשיים שהערימו המצרים, והתוצאות הוצגו על ידי שר הביטחון גלנט לשואלים בבית הלבן, נסללה הדרך לפעולה במתכונת הבאה: פירוק חטיבת חמאס וטיפול בכל המנהרות החוצות וההתקפיות באזור, אך ללא כיבוש רפיח ותפיסת השטח.
בפגישות שקיים כאן השבוע היועץ לביטחון לאומי, הוא שמע באופן גורף את תמיכת כלל חברי קבינט המלחמה בפעולה, גם אם מוגבלת, ובכך נסללה הדרך להעמקת הפעולה בימים הקרובים.
רפיח כיעד, היא גם הדרך לטענת חלק מחברי הקבינט להתניע מחדש עסקת חטופים. הפעם מוכנים חלק משרי הקבינט לקבל מספר נמוך יותר של חטופים חיים, אך לא במחיר סיום המלחמה וכעת מקווים כי הלחץ בפעולה ברפיח יביא את ה"כן" המיוחל מצד חמאס.
עם זאת, עד כה לא הוצגה לקבינט המלחמה הצעה משכנעת שיכולה להביא את חמאס אל השולחן והשרים צפויים לדון בהצעות מצד צוות המו"מ בישיבת הקבינט המצומצם שתתקיים הערב כמו גם בהעמקת הפעולה ברפיח.
עוד נודע ל"ישראל היום", כי במסגרת חילופי הדברים בין ראש הממשלה נתניהו לבית הלבן, הוא הבהיר כי עיכוב משלוחי הנשק המדויקים פוגע במשא ומתן ובהבאת חמאס לעסקה. בנוסף, הזהיר נתניהו, כי כאשר הפעולה ברפיח היא עניין מוגמר – חוסר בפצצות מדויקת עלול לגרום לפגיעה בבלתי מעורבים – הפוך מהאינטרס הישראלי והאמריקני.
מחלוקת בקבינט לגבי עסקת חטופים
בעוד נתניהו גורס כי רק המשך הלחץ הצבאי והמלחמה יובילו לשחרור החטופים וכך הסביר לאמריקנים, מולו רוב בקבינט המלחמה שמוכן להתנעה מחודשת של המשא ומתן והשהיית המשך הלחימה פעם נוספת.
חילוקי הדעות בנושא כבר נשמעו באופן ברור על ידי גנץ ואיזנקוט בימים האחרונים – אך גם נתניהו הבהיר את עמדתו בחדרי חדרים וכעת המחלוקת בנושא התנעת העסקה תידרש להצבעה והכרעה, אולי עוד הערב.
ומי יובילו הפעם את השיחות? הכוונה היא לחזור לחסות הקטארית, מאחר ש"האינטרס" המצרי בעסקה כחלופה לרפיח כבר התפוגג. הקטארים, אם יצליחו הפעם לתווך עסקה, נמצאים בתוך אותו משולש יחסים עם סעודיה שמציעה מצדה נורמליזציה ואת שיקום הרצועה, וכל אלה מקרבים את נתניהו ואת הממשלה כולה לדיוני "היום שאחרי" בעזה. כאמור, מיד לאחר קבינט המלחמה הערב, יתכנס גם קבינט מורחב לדון בהתפתחויות הנוגעות לרפיח ולעסקה.
הסכם עם סעודיה עדיין לא נמצא על השולחן
ומה באשר לסעודיה? גם בבית הלבן הודו אתמול כי ההחלטה עומדת לפתחו של ראש הממשלה וכעת הוא לא מראה מוכנות להתקדם לעסקה שכוללת הקמת מדינה פלשתינית הלכה למעשה.
גורמים מדיניים אמרו כי למרות ההצהרות מהבית הלבן, לא הונחה בפני ישראל עד כה כל הצעה קונקרטית. גורם ביטחוני אמר ל"ישראל היום", כי העסקה הסעודית עוד לא נמצאת על השולחן, אך החשש מכור גרעיני בידיים סעודיות יהיה אם על ידי האמריקאים או על ידי מדינות אחרות, ולכן יש לפחות לבחון את ההצעה.