מחקר חדש מציג עדויות לכך ששטיפת פירות לפני האכילה אינה מסירה כימיקלים רעילים שונים הנפוצים בחקלאות.
המאמר, שפורסם בכתב העת Nano Letters של האגודה האמריקנית לכימיה, מגיע על רקע וויכוח מתמשך על היקף זיהום המזון בחומרי הדברה, והסיכונים הבריאותיים הפוטנציאליים הקשורים לתזונה קבועה הכוללת שאריות חומרי הדברה.
לאור הממצאים המדאיגים שעלו בכל הנוגע ליעילות שטיפת הפירות, הדרך היחידה להימנע מהכנסת הכימיקלים לגוף היא לקלף את הפירות, או כך לפחות נטען במחקר החדש.
באמצעות טכנולוגיה מיוחדת שמטרתה הייתה לבחון כיצד חומרי ההדברה משפיעים על תפוחים, גילו המדענים במחקר התפלגות של חומרי הדברה בשכבות הקליפה והציפה של התפוח, המאשרת כי חומרי ההדברה חודרים משכבת הקליפה אל תוך הציפה, ועל כן קבעו כי לא ניתן להימנע מסיכון הבליעה של חומרי הדברה על ידי שטיפה פשוטה אלא יש ללוות אותה בקילוף הפירות.
מחברי המחקר אמרו כי הם אינם שואפים להרתיע את הציבור באשר להימצאות חומרי ההדברה במזונם אלא מבקשים לספק הנחיות כיצד יש להימנע מהם. "מחקר זה שוכן בתחום רחב של בטיחות המזון ושואף לספק הנחיות בריאותיות לצרכנים", אמר דונגדונג יי, פרופסור באוניברסיטה החקלאית של אנוהוי בסין לאתר הגרדיאן הבריטי. "הממצא הבסיסי לגבי חוסר היעילות של שטיפת פירות הוא חשוב לצרכנים שעשויים להסתמך על פרקטיקות בטיחות מזון שאינן מספקות".
במחקרים נוספים שנערכו בשנים האחרונות באשר ליעילות הסרת חומרי הדברה וכימיקלים מפירות וירקות על ידי שטיפתם בלבד, עלתה תמונה דומה. במחקר שפורסם בכתב העת המדעי Journal of Agricultural and Food Chemistry נבחנה יעילות השטיפה במים ובתמיסות שונות להסרת חומרי הדברה מקבוצת הניאוניקוטינואידים, הנחשבים לרעילים במיוחד. מן המחקר עלה כי שטיפה במים בלבד הצליחה להסיר כ-30 אחוזים בלבד מהחומר, בעוד שתמיסה מיוחדת של סודה לשתייה הסירה עד כ-60 אחוזים, כשהחוקרים הדגישו כי אף שיטה ביתית לא הצליחה להסיר את כל שאריות החומר מהפירות והירקות.
מחקר אחר משנת 2023 שפורסם בכתב העת Environmental Research בחן את יעילות השטיפה של פירות וירקות בסביבה ביתית להסרת קוטלי פטריות. המחקר מצא כי גם לאחר שטיפה יסודית, שאריות כימיות נשארו על התוצרת.
החוקרים הסבירו כי חלק מהחומרים הפעילים בחומרי ההדברה מתפרקים לאט, ולכן קשה להסירם בשטיפה רגילה, וציינו כי גם קילוף הפרי לא תמיד מספיק שכן שאריות החומר עשויות לחדור אל תוך התאים של הפרי או הירק.
בשל ממצאים אלה, מומחים ממליצים לצרכנים לא רק לשטוף את הפירות והירקות, אלא גם לשקול צריכה של תוצרת אורגנית או לפחות להיות מודעים לסיכונים הקיימים בתוצרת רגילה.