סוכנות דירוג האשראי הבין-לאומית מודי'ס הודיעה הלילה (בין שישי לשבת) על הורדת דירוג האשראי של ישראל בפעם השנייה ברציפות מתחילת המלחמה. הורדת הדירוג הנוכחית היא בשתי מדרגות, מרמה של A2 לרמה של Baa1 (מקביל לרמה של +BBB) תוך שהיא משאירה את תחזית על שלילית – מה שמסמן כי הורדת דירוג נוספת אפשרית.
לפי הודעת מודי'ס, המניע המרכזי להורדת הדירוג הוא השקפת החברה כי הסיכון הגיאופוליטי התגבר באופן משמעותי לרמה גבוהה מאוד, עם השלכות שליליות מהותיות על כושר החזר האשראי של מדינת ישראל, הן בטווח הקצר והן בטווח בארוך. מודי'ס מציינת כי נוסף לעלייה משמעותית בעוצמת הסכסוך בין ישראל לחיזבאללה בימים האחרונים "הסיכויים להפסקת אש בעזה התפוגגו והסיכונים הפוליטיים הפנימיים עלו לצד
סיכונים גיאופוליטיים".
בטווח הארוך, החברה צופה שכלכלת ישראל תיחלש כתוצאה מהסכסוך הצבאי באופן מתמשך, מעבר לציפיות שהיו קודם לכן. לפי הודעת מודי'ס, על רקע הסיכונים הביטחוניים המוגברים, היא כבר לא צופה התאוששות כלכלית מהירה וחזקה כפי שהיה לאחר סכסוכים קודמים. משכך, לדעת החברה, התאוששות כלכלית מאוחרת ואיטית יותר, בשילוב עם מערכה צבאית ממושכת יותר, ישפיעו בצורה מתמשכת יותר על המצב התקציבי של ישראל, וידחקו עוד יותר את הסיכוי לייצוב של יחס החוב לתוצר ביחס לתחזיות הקודמות של החברה.
מודי'ס מפנה ביקורת ישירה לאופן שבו בחרה ישראל להתמודד עם ההשלכות הכלכליות של ההסלמה הביטחונית: "ההסלמה המשמעותית בסיכון הגיאופוליטי מצביעה אף על ירידה באיכות המוסדות והממשל של ישראל, שלא היו אפקטיביים בצורה מלאה במניעת פעולות הפוגעות במדדי האשראי של המדינה", נכתב בדוח החברה.
לפי הודעת החברה, "השארת התחזית השלילית משקפת את עמדת החברה כי הסיכונים השליליים נמשכים גם ברמת דירוג Baa1. הסלמה חמורה של הסכסוך עם חיזבאללה עשויה להיות עקבית עם דירוג נמוך בצורה ניכרת, בפרט אם החוזק הכלכלי והתקציבי של ישראל יחלשו עוד יותר. הסיכון להסלמה רחבה יותר בסכסוך עם איראן נותר בעינו, למרות שהוא ממשיך להיות נמוך".
מודי'ס מזהירה עוד כי "אי הוודאות לגבי ביטחונה של ישראל ותחזיות הצמיחה לטווח ארוך הינם גבוהים בהרבה מהמקובל ברמת דירוג Baa". במיוחד מציינת החברה כי "סיכונים ארוכי טווח למגזר ההייטק המתאפיין במוביליות גובהה רלוונטיים במיוחד".
ניסיונות השכנוע של ישראל נכשלו
מודי'ס, שהורידה רק בפברואר האחרון את דירוג האשראי של ישראל, קיימה לפני החלטתה הנוכחית שיחות עם נגיד בנק ישראל, בכירי האוצר ובכירים במשק המקומי. אלו נשאלו על המצב הכלכלי והאתגרים של ישראל בתקופת הלחימה המתמשכת. לפי ההערכות בצמרת הכלכלית, ההסברים שניתנו למודי'ס לא הצליחו לשכנע את חברת הדירוג. ההחלטה המקורית הייתה אמורה להתפרסם בנובמבר אבל בסוכנות החליטו להקדים אותה.
בחודשים הקרובים צפויות החלטות של שתי סוכניות דירוג נוספות – s&p ופיץ' – שגם הן הורידו את דירוג של ישראל בחודשים האחרונים. כעת, בכירי האוצר מנסים לסכל את הורדתדירוג האשראי של ישראל בידי שתי הסוכנויות האחרות. הבכירים הסבירו כבר לפני כמה ימים כי "עם מודי'ס הקרב כנראה אבוד", ומנסים לפחות למנוע את ההורדה של הסוכנויות הנוספות.
מה זה בכלל דירוג אשראי?
דירוג האשראי של ישראל משמש את המדינה בבואה ללוות חוב בשווקים הבין לאומיים ומשפיע בעיקר בהיבט היכולת שלה להחזיר את החוב בטווח הארוך. ככל שדירוג האשראי של מדינה גבוה יותר, הדבר מהווה הבעת אמון מצד חברות האשראי שהיא תמשיך להחזיר את חובותיה למשקיעים הזרים. וזה אומר שהמדינה יכולה לשלם ריביות נוחות ונמוכות יותר שמשקפות סיכון נמוך.
מה המשמעות של הורדת דירוג?
ככל שדירוג האשראי יירד, או שהציפיות לגבי דירוג האשראי מבטאות ירידה, זה אומר שישראל תצטרך לשלם ריביות גבוהות עבור הכספים שהיא לווה בשווקים הפיננסיים. המשמעות היא שמדינת ישראל תצטרך להוציא במשך הזמן יותר כסף מקופת המדינה על החזרי הלוואות ותשלומי ריבית – וזה ישאיר פחות כסף להשקיע באזרחי המדינה ובשיקום נזקי המלחמה.