איתות חיובי: חברת דירוג האשראי מודי'ס מעריכה כי הסכם הפסקת האש ברצועת עזה עשוי לצמצם פגיעה נוספת בדירוג האשראי של מדינת ישראל. בסקירה שפרסמה היום (שלישי) החברה היא מציינת כי "יישום אפקטיבי של הסכם הפסקת האש והתקדמות נוספת לכיוון הפסקת אש יציבה של הלחימה בעזה, יצמצמו את הסיכונים השליליים לנקודות החוזק בדירוג האשראי של המדינה".
עוד ב-N12 כלכלה:
• בגלל הסחבת בתקציב: הרפורמות הקריטיות שיידחו
• ההמלצה: עוד 130 מיליארד שקל לתקציב הביטחון
• זינוק עצום בהלוואות שנטלו מי שנקלעו לקשיים
לאחר פרוץ המלחמה ב-7 באוקטובר 2023 הורד לראשונה דירוג האשראי של מדינת ישראל. שלוש חברות דירוג האשראי הבין-לאומי מודי'ס, פיץ' ו-S&P הורידו את דירוג האשראי של ישראל מספר פעמים והותירו אותה על תחזית שלילית, שמסמנת שבהיעדר שינוי משמעותי צפויות הורדות נוספות.
בסוף נובמבר, לאחר הפסקת האש שהושגה בגבול הצפון, פרסמו מודי'ס ופיץ' עדכונים לפרופיל של ישראל. פיץ' ציינה אז כי הפסקת האש "עשויה להפחית מהלחצים על פרופיל האשראי של ישראל". במודי'ס העירו כי "הפסקת האש של ישראל וחיזבאללה מצמצמת מקור אחד של סיכון גיאופוליטי, אחרים נותרו בעינם".
כעת, עם חתימת הפסקת האש ברצועת עזה ותחילת יישומה, מודי'ס מפרסמת סקירה מעודכנת. לפי חברת הדירוג, הסכם הפסקת האש "אם יישמר ותתבצע בו התקדמות נוספת, מצמצם את סיכוני הטווח הקצר לכלכלה ולהוצאות הציבוריות של ישראל, שעלולות להיפגע עקב סכסוך ממושך". החברה מוסיפה כי "ההסכם גם מפחית את הסיכונים לטווח הארוך עבור המזרח התיכון מהסלמה שתכלול את איראן, ואת השפעת ההתפשטות של הסכסוך על שרשראות האספקה הגלובליות כתוצאה מהפרעות בשיט בים סוף".
נקודות החולשה בהסכם – ובכלכלה
למרות האופטימיות, במודי'ס מציינים גם את נקודות החולשה בהסכם. אלו רלוונטיות במיוחד על רקע השיח הפוליטי שלפיו ההסכם יופר לאחר תום השלב הראשון של 42 ימי הפסקת האש והשבת 33 חטופות וחטופים בלבד. "אתגרים פוליטיים פנימיים וחששות ביטחוניים הם חלק מהמכשולים עבור ישראל שעשויים לעכב את ההתקדמות הנוספת", מציינת החברה.
בהסתכלות מעמיקה יותר על השפעות המלחמה על כלכלת ישראל מציינת מודי'ס כי "הסכסוכים הצבאיים של ישראל עם חמאס וחיזבאללה גרמו לעלויות כלכליות ופיסקליות, הגביהו את הרגישות שלה לסיכונים גיאו-פוליטיים (בעיקר כתוצאה מהסלמה אפשרית לעימות מלא עם איראן), והחלישו את המוסדות והממשל".
עוד נכתב כי "למרות צעדים שהממשלה נקטה בכדי לצמצם הרעה במאזן התקציבי, הגירעון הממשלתי של ישראל גם התרחב ב-5%-6% תוצר מאז תחילת הסכסוך ביחס לשנים 2023-2022".
בנוסף מציינים כלכלני החברה את חשיבות הורדת הלהבות לשיקום כלכלת ישראל: "הפחתה יציבה ומשמעותית של המתיחות תצמצם את הסיכון להיחלשות נוספת של מדדים פיסקליים וכלכליים, אם כי היפוך במידת ההידרדרות שנראתה עד כה אינו סביר בעתיד הקרוב".