כמעט חמש שנים חלפו מאז שנורה למוות אופיר חסדאי ז"ל, בן 41 במותו, במהלך ויכוח על חניה בקניון עזריאלי ברמלה. את היריות שהובילו למותו של חסדאי לעיני רעייתו ובנותיו, ירה ויקטור קטן, שבסיומו של משפט פלילי ממושך הורשע ברצח באדישות ונגזרו עליו 18 שנות מאסר. לאחרונה, בצעד נוסף במאבק להשגת צדק למשפחתו של אופיר, הגישה אלמנתו דקלה חסדאי בשם עיזבון המנוח ושלוש בנותיו, תביעת נזיקין בהיקף של מיליוני שקלים נגד קטן – ואף נגד קופת חולים "לאומית".
התביעה מייחסת לקופת החולים אחריות עקיפה לרצח, בשל החתימה על טופס בריאות שלטענת התביעה נעשתה כ"חותמת גומי", ואפשרה לקטן להחזיק בנשק חרף רקע רפואי מורכב.
"מדובר במקרה מזעזע של ביקור שגרתי בקניון שהסתיים בטרגדיה", אמרה עו"ד מור יהודה, המייצגת את המשפחה. "בנותיו של אופיר ז"ל איבדו את אביהן מול עיניהן, ונותרו חסרות אונים בלי הדמות שטיפלה ודאגה להן. האחריות מוטלת לא רק על הרוצח – אלא גם על מי שאיפשר לו להחזיק בנשק מלכתחילה".
על פי כתב התביעה שהוגש לבית המשפט המחוזי בתל אביב, בשעות הצהריים של ה-28 ביולי 2019 הגיעו אופיר ודקלה חסדאי עם שלוש בנותיהם לקניון עזריאלי ברמלה. באותה עת הגיעו לחניון גם ויקטור קטן ורעייתו, ושניהם חיפשו חניה פנויה.
במקום פרץ ויכוח קצר על רקע חסימת שתי חניות סמוכות – ויכוח שהיה אמור להסתיים לכל היותר בצעקות הדדיות. אלא שבתוך שניות הידרדר העימות בצורה קטלנית: קטן שלף אקדח שהיה ברשותו, דרך אותו וירה מטווח קצר פעמיים. הירייה הראשונה פגעה באופיר בירכו, אך על פי עדויות, אופיר עוד עמד וצעק: "מה אתה יורה בי?".
הירייה השנייה, לעבר פלג גופו העליון של אופיר, פגעה בריאותיו ובליבו – וגרמה למותו. שתי בנותיו של אופיר, בהן אחת בת 9.5 בלבד, ישבו ברכב ממול וראו את אביהן נופל ומתבוסס בדמו.
"אופיר היה הסלע של המשפחה"
משפחת חסדאי לא רק התמודדה עם כאב רגשי עמוק, אלא נותרה בצל קשיים רפואיים וחומריים ניכרים. האלמנה, דקלה, סיפרה כי היא עצמה מתמודדת עם ניוון שרירים, ושתי בנותיה סובלות משיתוק מוחין ומרותקות לכיסא גלגלים. אופיר היה המפרנס היחיד, ובהיעדרו קרסה המערכת המשפחתית כמעט באחת.
"הבת שלי הייתה בת 9.9 וראתה את אופיר נרצח לה מול העיניים כשהיא יושבת באוטו", סיפרה דקלה. "היא הייתה מאוד מחוברת אליו, והרצח ממש שינה אותה והשאיר אצלה חור בנפש. גם אני נשארתי שבורה. בהתחלה ניסיתי לממן עבורה ועבור עצמי טיפולים רגשיים, אבל זה עולה אלפי שקלים ולא עמדתי בזה. אני רוצה לתת לה הזדמנות לחיים רגילים ככל האפשר, כדי להחזיר אותה למסלול – אבל אני לא מצליחה לעמוד בכל העלויות".
לדבריה, אופיר לא רק הביא את רוב ההכנסה למשפחה, אלא גם היה אחראי על הטיפול היומיומי בשתי הבנות הנכות: "אופיר היה עושה הכול בשבילי ובשביל הבנות שלנו, ששתיים מהן זקוקות לעזרה 24 שעות ביממה. אני לא ניידת, ואופיר היה מסיע אותנו לכל הטיפולים. היום אני תלויה במוניות, וכל נסיעה הופכת לסיפור מורכב ויקר, כי צריך לסייע לבנות להיכנס ולצאת עם הכיסאות. אני לא יכולה להחליף את אופיר, ואני לא מצליחה לעמוד בנטל הכלכלי", שיתפה.
דקלה התחתנה מחדש לפני כשנה וחצי, אך לדבריה בן זוגה אינו יכול לסייע בטיפול בבנותיה, בין היתר משום שהוא עצמו מטפל בבת מנישואיו הקודמים, שסובלת גם היא מפיגור שכלי. "אנשים חושבים ש'עכשיו יש גבר בבית', אבל אף אחד לא מחליף את אופיר. לא מבחינה פיזית, לא כלכלית – ובטח לא רגשית".
כתב התביעה מפרט בהרחבה כיצד אופיר היה "המפרנס והמטפל העיקרי" בבית, שתפקד סביב צרכים מורכבים: ניודם של בני המשפחה בין טיפולים, תמיכה בדקלה, סיוע יומיומי לבנות הגדולות הסובלות מניוון שרירים ושיתוק מוחין, וכן לבת הקטנה שנולדה אף היא עם נכות קשה.
עוד נטען כי בהיעדרו של אופיר, שהשתכר למחייתם, קרס משק הבית – והאלמנה הפכה להיות "הגורם היחיד שאמון על הבית ועל שלוש בנות נכות". בני המשפחה מבקשים פיצוי בסכום של מיליוני שקלים, המורכב מראשי נזק של אובדן השתכרות, אובדן שירותי אב ובעל, הוצאות קבורה ולוויה, הוצאות רפואיות, תשלום עבור טיפולים נפשיים ורגשיים – וכן פיצוי על "כאב וסבל בלתי נתפס" שנגרם לאלמנה ולבנות.
חידוש רישיון הנשק של הרוצח – על בסיס טופס הצהרת בריאות כוזב
בצד תביעת המיליונים המוגשת נגד קטן עצמו, "האחראי הישיר למעשה הרצח", כלשון התובעים – מפנים בני משפחת חסדאי אצבע מאשימה גם כלפי "לאומית שירותי בריאות". על פי כתב התביעה, קטן, הסובל משלל בעיות רפואיות לרבות סכרת, לחץ דם, רעד בידיים ובעיות נוספות, נדרש להגיש אישור רפואי לחידוש רישיון הנשק בשנת 2016.
הרופאה החתומה מטעם הקופה, כך נטען, "סימנה 'לא' בכל סעיף המעיד על בעיה רפואית", אף שמצבו האמיתי, לפי התביעה ולפי קביעות שהופיעו בדיון הפלילי, היה צריך לשלול או לעכב את מתן האישור לנשיאת נשק. בגזר הדין ציין בית המשפט המחוזי כי "החטא הקדמון" היה בהענקת הרישיון על בסיס טופס הצהרת בריאות כוזב. "למרבה הצער", צוין, "הצהרה זו אושרה על ידי רופאת המשפחה".
עו"ד מור יהודה ממשרד יהודה–חזיז, המייצג את משפחת חסדאי מסרה: "מדובר במקרה מזעזע של ביקור שגרתי בקניון שהסתיים בטרגדיה, כשאב המשפחה נרצח ביריות לעיני אשתו ובנותיו הקטנות, רק בגלל ויכוח סתמי על מקום חנייה. המקרה טראגי שבעתיים לאור הרקע המשפחתי: האלמנה ובנותיה מתמודדות עם נכויות מורכבות. באחת, הן איבדו את הסלע האיתן שאחז את כולן".
עוד הוסיפה עו"ד יהודה: "התביעה האזרחית מופנית גם כלפי 'לאומית', שהנפיקה לקטן אישור רפואי ללא בדיקה מעמיקה של התיק הרפואי, שהיה צריך לעורר בה מחשבה שנייה לפני מתן רישיון לנשק. כולנו תקווה שהצדק יעשה גם במישור הפיצוי הכספי, ויאפשר למשפחה להתחיל הליך שיקום".