היום (ראשון) עולה לאוויר ב"כאן 11" העונה החדשה של תוכנית ריאליטי האוכל, שכבר הפכה לקאלט, "בואו לאכול איתי" ולראשונה בתוכנית מהסוג הזה בישראל, ניתנת במה גם לתחום הפודטק. מי שתארח בביתה את המתחרים לארוחה המשלבת תחליפים לרכיבים מן החי, היא לבנה שיפמן – בת 56 ממודיעין ואם לשלושה בנים לוחמים, שהפכה לפני כ-13 שנים לטבעונית אדוקה.
"אני מתה על התוכנית ועוקבת אחריה כבר שנים – תמיד מביאים אליה איזה טבעוני מחמד", היא אומרת בחיוך ומוסיפה: "אז במסגרת השליחות שלי בשנים האחרונות – לקדם את החלבונים האלטרנטיביים שיחליפו את המזון מן החי – החלטתי להביא את זה לפריים טיים".
עשייה למען שליחות היא אינה שפה זרה עבור שיפמן. היא גדלה בבני ברק למשפחה דתית שהיא "איפשהו בין כיפות סרוגות לחרדים קיצוניים", היא מבהירה. עם שלושה תארים אקדמיים, בתחילת דרכה המקצועית היא שימשה בתפקידים בכירים בתחום הפיננסי. בהמשך הקימה עמותה בשם "חסידה" שהיוותה מעגל תמיכה לנשים לאחר לידה ובשנת 2008 נבחרה להיות חברת מועצת העיר מודיעין. כחברת מועצה היא החזיקה את תיק איכות הסביבה, אז הכירה את תחום הפודטק לעומק.
"החלטתי שנבחרתי לא כדי להתעסק בזבל, אלא כדי לעשות דברים עמוקים יותר. לקחתי את זה למקום של חקר בין מזון לסביבה. עד אז אכלתי הכל, אבל בעקבות זה הפכתי לטבעונית – מאז לא נכנסו אלי הביתה עוף, דגים או ביצים.
"אוכלי בשר הם שצריכים את הפודטק"
כחלק השליחות שלה בשנים האחרונות היא משמשת גם מנכ"לית העמותה לחקלאות מודרנית, שמקדמת את תחום הפודטק. "אחרי ששנים חפרתי לאנשים להפוך לטבעונים וההאפקט היה אפס, הבנתי שהדרך שלי להשפיע בעולם היא לקדם את החלבונים האלטרנטייביים", היא מסבירה.
איך טבעונית מושבעת מצטרפת לארוחות שמשלבות בשר?
"החלטתי שאני אצטרך במשך שבוע שלם לעצום עיניים, לסבול את החיות המתות על הצלחת, כדי להביא את השליחות שלי לקדמת הבמה".
איזו בשלנית את?
"מעולם לא הייתי בשלנית גדולה. כל מי שמכיר אותי ושמע שאני הולכת לתוכנית, שאל: "איך?". אבל אני מגדלת שלושה בנים ומאז שהפכתי לטבעונית השתתפתי בהמון סדנאות לבישול טבעוני".
מתי פודטק נכנס אליך למטבח?
"להגיע לפוד טק לקח יותר זמן, כי יש עוד דרך ארוכה לעשות כדי שהפיתוחים האלה יהיו בריאים, נקיים ובמחירים סבירים. אני אישית לא זקוקה לפודטק, הפודטק הוא לא בשביל טבעונים. הוא בשביל חברים שלי, שלא מוותרים על בשר, על המבורגר, על הביצים והגבינות – הם אלה שצריכים פודטק".
הביצה שהפתיעה את המתחרים
אחת המנות המפתיעות ביותר שתוגש בעונה הנוכחית של "בואו לאכול איתי" היא המנה הראשונה אותה הכינה שיפמן: מנת אגז בנדיקט טבעונית וכשרה. המנה כוללת ביצה עלומה, שהיא פיתוח של חברת הפודטק "יואג", היא הוגשה על לחם בירה שנעשה בעבודת יד עם רוטב הולנדז.
"זה אחד הפיתוחים פורצי הדרך ברמה הבינלאומית בתחום", היא אומרת. "אי אפשר להסביר את הדבר הזה עד שלא אוכלים אותו. זוג שפים מדהים פיתח את זה וזה הפך להיות פריצת דרך. אפשר לרכוש את המוצר שעשוי מחלבונים מהצומח גם בארץ, הוא כשר ועבר את כל האישורים. מדובר בחבילה של ביצים קפואות. לא צריך להיות בשלנית גדולה בשביל להכין את זה. זה בא קפוא, שמים בתוך מים רותחים ובתוך כמה דקות יש לך ביצה עלומה. גם לא הייתי צריכה לבשל וגם הבאתי פוד טק".
מתכון לאג'ז בנדיקט של לבנה שיפמן
רכיבים:
- ביצי יואג קפואות
- אבוקדו (כחצי אבוקדו לכל מנה)
- קורט מלח שחור (הודי)
לרוטב הולנדז:
- כף מיונז טבעוני
- רבע כפית חרדל דיז'ון
- כפית חמאה טבעונית (משו משו או VEGA)
- קורט מלח ופלפל
ללחם בירה:
- תבנית לחם או אינגליש קייק
- 400 גרם קמח רגיל לבן
- 1 כף אבקת אפיה
- 1 כפית מלח
- כף סילאן
- 330 מל' בירה
אופן ההכנה:
רוטב הולנדז –
- מערבבים את כל הרכיבים.
- מוסיפים את החמאה המומסת (ממיסים כ-20 שניות במיקרו).
לחם בירה –
- מערבבים את כל החומרים היטב בקערה גדולה (זהירות הבירה גולשת).
- שופכים לתבנית עם נייר אפייה משומן (התערובת נוזלית וזה בסדר).
- מכניסים לאפייה בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך 35-60 דקות (עד להשחמה).
- בסיום בודקים שגם החלק התחתון של הלחם אפוי, במידה שלא, הופכים אותו בתוך התבנית ואופים עוד 5 דקות.
- מקררים ופורסים לפרוסות עבות (כ-2-3 ס"מ). זהירות: לא לפרוס לפני שמתקרר לגמרי!
ביצה עלומה של יואג –
- מרתיחים מים בסיר (2/3 גובה).
- כשהמים רותחים, מכניסים ביצה קפואה ומבשלים על אש גבוהה במשך 10 דקות עד לריכוך.
הרכבת המנה –
- מניחים על צלחת פרוסה עבה מלחם הבירה.
- מניחים כחצי אבוקדו, מועכים מעט עם המזלג ומטבלים במעט מלח ולימון.
- מניחים את הביצה המבושלת מעל כשהכיפה למעלה.
- מפזרים מעט מלח שחור (הודי) מעל.
- יוצקים כף גדושה של רוטב הולנדז ומגישים מיד.