בעוד שבוע בדיוק יגיע 1 בספטמבר – תאריך החזרה ללימודים, שכבר זכה בישראל למעמד כמעט קדוש.
2.4 מיליון תלמידים אמורים לחזור למוסדות החינוך, אך למרבה הצער, נראה שחלקם עלולים להישאר בבית. גם אם שנת הלימודים תתחיל כסדרה, כלל לא בטוח שמאות אלפי תלמידי התיכונים (י'-י"ב) ישובו לכיתותיהם, מפני שכרגע טרם נחתם הסכם שכר בין משרד האוצר, משרד החינוך וארגון המורים. העומד בראשו, רן ארז, מאיים לא לפתוח את שנת הלימודים.
מעבר לפינה של 1 בספטמבר מחכה 7 באוקטובר, שבו נציין שנה לאותו יום ארור ששינה את חיינו. היתה זו שנה עגומה שחלק מהתלמידים יציינו כשהם עדיין מפונים מבתיהם ומתגוררים בבתי מלון. כרגע ישנם כמעט 20 אלף תלמידים מפונים. מתוכם, כ־16,710 מהצפון והשאר מהדרום. בדרום, יש תלמידים שאיבדו קרובי משפחה או שהיו חטופים בעזה וחוזרים השנה לבתי הספר. זו תהיה גם שנה של חוסר ביטחון בקרב תלמידי הצפון שייאלצו לנסוע בכבישים החשופים עדיין לירי של חיזבאללה וללמוד במוסדות שאינם ממוגנים.
התשובה – ביום רביעי
הדד־ליין לשביתה מצידו של רן ארז, יו"ר ארגון המורים, הוא יום רביעי הקרוב, 28 באוגוסט. במכתב ששיגר לשר החינוך יואב קיש הודיע כי אם לא ייחתם הסכם שכר עם המורים עד תאריך זה, הם לא יפתחו את שנת הלימודים בתיכונים.
בניגוד למה שקרה בשנים קודמות, אז הושגו הבנות לפתיחת שנת הלימודים ממש ברגע האחרון, יום לפני המועד הסופי, הפעם טוען רן ארז: "אין בכוונתנו למשוך את המו"מ העקר שמתנהל כעת עד 31 באוגוסט. איננו מעוניינים לחזור שוב על הסאגה שהתרחשה לקראת פתיחת שנת הלימודים תשפ"ד, כאשר ברגע האחרון נאלצנו להסכים על פתיחת השנה על סמך הבטחות בעל פה וללא הסכם חתום. אם עד אז לא ייחתם הסכם קיבוצי, ניאלץ להשבית את פתיחת שנת הלימודים".
השיחות בין הצדדים עדיין נמשכות, גם בסוף השבוע האחרון, אך בינתיים – בלי תוצאות. שביתה בתיכונים תפגע אנושות בתלמידים שסובלים מעיצומי ארגון המורים כבר שנים, ועלולה להיות הרסנית במיוחד לבני נוער מפונים, בני נוער בסיכון וכאלה שהמלחמה הרעה את מצבם הנפשי והרגשי.
"דור שאיבד את האמון"
רוני קמאי, יושבת ראש מועצת התלמידים והנוער הארצית, אמרה: "אנחנו לא דור אבוד, אלא דור שאיבד את הבסיס הלימודי בעקבות מגפת הקורונה, דור שאיבד את הכישורים החברתיים שלו מלמידה דרך מסך, דור שאיבד את התמימות ואת תחושת הביטחון עקב אירועי מלחמת חרבות ברזל, דור שאיבד את הבית שלו ועדיין מפונה יותר מעשרה חודשים. דור שאיבד את היקרים לו, דור שאיבד את הכרת הארץ בעקבות ביטולי הטיולים, הסיורים והמסעות הישראליים. דור שאיבד הזדמנות להעמיק בגיבוש הזהות הישראלית והיהודית שלו בשל ביטולי המסעות לפולין. דור שאיבד את היכולת ללמוד ולהשתפר מטעויות, כי לא קיבלנו ציונים והערכה לימודית כבר שנתיים, ויותר מהכל, אנחנו דור שאיבד את האמון במערכת החינוך.
"בעוד שבוע אעלה לכיתה י"ב", הוסיפה קמאי, "אני אמורה לסיים את שנותיי במערכת החינוך כשאני מצוידת בכלים, מיומנויות, תחושת מסוגלות וזהות עצמית מפותחת, כבוגרת מוכנה לחיים באזרחות ולשירות משמעותי במדינה.
"כרגע – אין לי מושג אם השנה הזו בכלל תיפתח, ואם כן, באיזו מתכונת. אנחנו בשנת מלחמה, אחרי רצף של שנים חסרות יציבות. בשעה זו, אנחנו מצפים מהמדינה שתשקיע את מלוא מאמציה בשיקום וחיזוק הנוער; בהשבת החטופים בשלום; ועצירת מעגל הפגיעה המתמשך כנגד הנוער במדינה – דור העתיד.
"תלמידי מדינת ישראל לא יפתחו שנת לימודים נוספת אם יימשכו העיצומים, הפגיעה הלא מידתית עברה כל גבול".
כבישים חשופים בצפון
פתיחת שנת הלימודים בצפון הארץ עמוסה בעיות קשות, האמורות להדיר שינה מעיני בכירי המערכת ושר החינוך, יואב קיש.
שתי הסוגיות הבוערות הם התלמידים שפונו וחלקם עדיין גרים במלונות. לצידם, ולא פחות חשובים, תלמידים המתגוררים ביישובים שלא פונו ונאלצים לחיות וללמוד תחת טילי חיזבאללה. בהקשר של שנת הלימודים, החששות הכי גדולים הם ההגעה לבית הספר בכבישים החשופים לירי חיזבאללה, שתיאורטית מסוגל עדיין לירות על אוטובוסים של תלמידים. נוסף על כך, רבים ממוסדות החינוך בצפון אינם ממוגנים בצורה מספקת.
אז איך תיראה שנת הלימודים הקרובה? איש אינו יודע אם ממשלת ישראל תלך לעסקה כוללת שתחזיר את כל תלמידי הדרום לבתים, תפסיק גם את ירי הטילים מהצפון ותשיב את תלמידי קריית שמונה והצפון הביתה, או תפנה למלחמה כוללת בחזית הצפונית שתשתק את הלימודים, לא רק באזור הצפון אלא גם באזור המרכז.
חוסר אמון במערכת
כל הסוגיות שנמצאות בלב המחלוקת הישראלית עלולות להתפרץ שוב, גם על רקע טקסי 7 באוקטובר וחוסר האמון שחשים תלמידים רבים כלפי מערכת החינוך והממשלה. פרט לכך, נראה שהשנה תהיה שנת משבר תקציבי שעלול לדרדר את המערכת כולה, עם קיצוצים שיפגעו בתוכניות לאומיות או בשכבות החלשות, כמו למשל הדרישה החדשה להעלות את תשלומי ההורים על צהרונים כתוצאה מקיצוץ של 250 מיליון שקל.
כל החגים – באוקטובר
כך או כך, בתקווה שיהיה שקט, השנה לפחות יהיה שינוי מרענן אחד: ספטמבר יהיה חודש לימודים מלא (למי שיזכה ללמוד), שכן ראש השנה יצוין השנה בתחילת חודש אוקטובר. זה אומר ששלושת ימי ראש השנה וגם החופשות והגשר שבין יום כיפור לחג הסוכות יפגשו את מערכת החינוך בחודש אוקטובר, שבו יתקיימו 11 ימי למידה בלבד – כך שיש בשורה טובה גם לתלמידים.