המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (CDC), שנחשב לאחד המובילים בעולם לקביעת הסטנדרט לבקרת מחלות, הכריז כי ישראל היא מדינה בסיכון גבוה לכלבת.
במשרד החקלאות הגיבו לכך ואמרו כי "בשל היעדר האבחנה של ה-CDC בין תחומי השיפוט של משרדי החקלאות הישראלי והפלסטיני, חוסר הפיקוח, הבקרה, המניעה והטיפול בכלבים בשטח בו לא חל החוק הישראלי, ישראל הוגדרה על ידי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן כאזור סיכון גבוה לכלבת, הדורש אמצעי בקרה חמורים על יבוא כלבים ממנה. זאת, בעקבות מצב מחלת הכלבת בישראל ובשטחי הרשות הפלסטינית ומנגנוני הפיקוח והבקרה על מניעת התפשטותה".
במשרד ציינו כי "ההכללה הינה תולדה, כאמור, בשל חוסר ההפרדה של הארגון בין תחומי השיפוט של משרד החקלאות הישראלי והפלסטיני".
עוד הוסיפו במשרד החקלאות כי "אין התפרצות חריגה בכלבים בשטח השיפוט של ישראל. המשרד ער לסיכון זה, ממשיך בניטור ומעקב צמוד אחר המחלה ואף נוקט במשנה זהירות למניעת התפרצותה".
מתחילת השנה היו בישראל 52 אירועי כלבת בבעלי חיים, והשנה, לראשונה מאז 2002 – מת אדם מכלבת.
במשרד החקלאות אמרו כי "לאחרונה פרסם המשרד נוהל תמיכה לתקציב מיוחד של שמונה מיליון שקלים לטיפול בכלבים משוטטים בידי רשויות באזורים הסמוכים לגדר הגבול. הטיפול כולל היבטים נרחבים; ביניהם: איסוף כלבים, שיקומם, סירוסם ומסירתם לאימוץ לבעלים אחראיים, פינוי מקורות אשפה ושיפור הסניטציה ברשויות, פעילות הסברה בנושא בעלות אחראית ותברואה ציבורית. זאת, בין השאר בשל החשש מכניסת בעלי חיים נגועים בכלבת משטחי הרשות הפלסטינית או המדינות השכנות, ובכדי להבטיח את בריאות הציבור לצד בריאות בעלי החיים ורווחתם".
מחלת הכלבת היא סופנית וחשוכת מרפא. מרגע הופעת סימנים קליניים ראשונים בבני אדם או בבעלי חיים, אין אפשרות להציל את החולה.
מחלת הכלבת נגרמת על ידי נגיף המועבר בין יונקים, בדרך כלל באמצעות נשיכה או מגע של רוק בדם. הנגיף נודד בקצב של כסנטימטר ביום ממקום הנשיכה לאורך העצבים, אל המוח וגורם להרס תאי המוח ולמוות. הסימנים האופייניים למחלת הכלבת הם שינויים בהתנהגות, שיתוק ולבסוף מוות, כאשר יכולים לעבור בין שבועיים לחצי שנה מרגע ההדבקה ועד למות החולה. במקרה של חשש להדבקה ניתן לבני-אדם טיפול מניעתי המגן מפני המשך התפתחותה של המחלה. הכלבת היא מחלה קטלנית, חיסון מיידי של אדם שננשך בעת חשיפה לבעל חיים נגוע במחלה הינו הכרחי להצלת חיים.
במשרד החקלאות הזכירו כי הדרך למנוע את הכלבת ולעצור את התפשטותה היא על ידי הקפדה על חיסון חיות הבית. משרד החקלאות קורא לציבור לחסן את הכלבים שברשותם, ולטייל עם הכלב ברצועה המוחזקת בידי אדם שיש לו שליטה בכלב. יש לציין כי מאז אפריל 2024 חלה חובת חיסון מדי שנתיים לכלבים שחוסנו בשני חיסונים ראשונים כנגד מחלת הכלבת. כלב שלא חוסן מעולם או שלא קיים תיעוד לחיסונו לפי החוק, נדרש לחיסון מידי ולאחר חודש עד שלושה חודשים ממתן החיסון הראשון, לחיסון דחף.