ערד ניר
הפגישה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ מוגדרת מסביב לעולם כפגישה מכרעת. מי שיכריע מה יצא מאותה פגישה הוא דונלד טראמפ. הוא זה שיכריע אם לדרוש מנתניהו להשלים את העסקה לשחרור החטופים והפסקת האש בעזה על כל שלביה, או לאפשר לו לחדש את הלחימה. אמש (שני) הדגישה דוברת הבית הלבן שוב, כפי שאנחנו שומעים מכל אנשי הנשיא, שדונלד טראמפ מחויב לשחרור כל החטופים.
טראמפ, נזכיר, היה הראשון שהודיע על ההסכם. "יש לנו עסקה לחטופים במזרח התיכון. הם ישוחררו בקרוב. תודה לכם", כתב ברשת החברתית בבעלותו Truth עוד לפני שהושבע. על פי הדיווח בוול סטריט ז'ורנל, נתניהו נאלץ או אולץ להסכים לעסקה רק אחרי שהשליח המיוחד של טראמפ למזרח התיכון סטיב וויטקוף אמר לו בתוקף: "הנשיא תמיד היה חבר טוב של ישראל, עכשיו ישראל צריכה להיות חברה בחזרה". ראש ממשלת קטאר, שבתיווכה ועל אדמתה מתנהלים המגעים, הדגיש בריאיון שהעניק למהדורה המרכזית שהערבות שהעניק טראמפ – היא זו ששברה את חוסר האמון בין הצדדים ואיפשרה להם לחתום על העסקה שעקרונותיה כבר סוכמו לפני יותר משנה.
נתניהו, כך נראה, כדי לשמר את הקואליציה עם אורית סטרוק ובצלאל סמוטריץ', ינסה לפתות את טראמפ לחזור בו ממילתו, וזה באמצעות שינוי סדר העדיפויות, שעליו דווח במהדורה המרכזית אתמול. ישנו הדובדבן והוא – סעודיה, כך יציע נתניהו. אחר כך אפשר לעבור לקצפת שהיא איראן, ולבסוף ניתן להתפנות לסגור את עניין עם עזה והחטופים.
זהו כנראה גם הרקע לכוונה להעמיד את השר רון דרמר, שלכאורה נחשב מקורב יותר לנשיא האמריקני וצוותו, בראש צוות המשא ומתן. משפחות החטופים, שנחרדו מהרעיון להפקיר עוד את יקיריהם, מפעילות לחץ רב על הנשיא טראמפ גם עכשיו בוושינגטון. מי שכנראה מייצגת את גישתם זו המיליארדרית מרים אדלסון – הישראלית העשירה בעולם. לפי פרסומים שונים, היא תרמה כמאה מיליון דולר לקמפיין של דונלד טראמפ והיא סמוכה לאוזנו. אדלסון לא מתייחסת לדברים בפומבי, אבל השמלה שבחרה ללבוש לאחד מאירועי ההכתרה של טראמפ מעבירה את המסר היטב.
בתום הפגישה שקיים אמש סטיב וויטקוף, שליחו של טראמפ, עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ויועציו, הודיעה לשכת ראש הממשלה שהמשא ומתן לשלב ב' בכל זאת יתחדש בסוף השבוע בקטאר. יש מי שרואה בכך רמז להכרעתו של טראמפ, למרות ההסברים שמגיעים מכיוון לשכת ראש הממשלה.
עמית סגל
שותפיו של נתניהו מימין מאוד אופטימיים הערב (שלישי) לקראת הפגישה בין ראש הממשלה נתניהו לנשיא ארצות הברית טראמפ. המסרים שהם שומעים מוושינגטון מסמנים שמה שיצא מהפגישה לא רק שלא יחייב אותם לעזוב את הממשלה, אלא גם יאפשר להם לקדם את המטרות שלהם. אם זה נכון, זה עשוי להעיד על התוצאות של הפגישה שתתרחש היום.
בחזית עסקת החטופים, צריך לצנן את הציפיות על שלב ב' והחזרה מיידית של כל החטופים, ולו מהטעם שבעסקה הראשונה המשא ומתן לקראתה ארך כמעט שנה. כעת ישנם 19 ימים בלבד, או 26 ימים תלוי איך סופרים, שבהם צריך להגיע להסכמות בנושאים דרמטיים הרבה יותר עבור שני הצדדים: אם חמאס נשאר בשלטון, אם המלחמה מסתיימת, כמה רוצחים ישוחררו ועוד.
לכן, אני שב על הערכתי שאם תהיה הארכה של העסקה היא תהיה במתכונת של שלב א'. כלומר: 3 חטופים פלוס-מינוס בשבוע, כ-600 משאיות סיוע הומניטרי ביום ועוד שבוע של הפוגה ושקט.
דפנה ליאל
סמוטריץ' יעשה הכול כדי להישאר בממשלה. הוא נמצא בעמדת השפעה חד-פעמית כשר אוצר וכשר במשרד הביטחון, הוא מוביל מהלכים שחשובים לו. עם זאת, יש לו מאחוריו סיעה אידיאולוגית. ראינו את השרה אורית סטרוק שאמרה היום שתפיל את הממשלה אם יהיה שלב ב'. יש לו בייס לרצות, והקו האדום של החברים שלו בסיעה זו הסוגיה של מיטוט חמאס ברצועת עזה.
מבחינתו, עדיין ישנם דרכים להשיג את מה שהוא מבקש, ומכאן מגיעה האופטימיות בקואליציה. זה יכול לקרות או באמצעות שלב ב' גדול יותר שיכלול מהלך של החלפת שלטון בעזה, או באמצעות המשך לשלב ב' תוך קבלת ערבויות כלשהן או הבטחה אמריקנית חד-משמעית שישראל תוכל להמשיך להילחם אחרי כל הפרה הכי קטנה מכיוון חמאס ורצועת עזה – ובאופן שסמוטריץ' רוצה בו. כלומר, לפי הדרישות הישראליות בעניין הזה. המפתח הוא אמון, וזו הנדוניה שנתניהו ינסה לחזור איתה מהפגישה עם טראמפ.