על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● טילים עם טווח של 3,000 ק"מ וראש נפץ גרעיני: הפיתוח הסודי של איראן
1אזרבייג'ן וישראל קרובות מתמיד וזה מדאיג את טהרן
איראן, הגובלת באזרבייג'ן, מודאגת מאוד מהיחסים הקרובים של ישראל ושכנתה. כמאל חראזי, יועץ למדיניות החוץ של הרפובליקה האסלאמית, אמר אתמול (א') כי "מדינות צריכות לקחת בחשבון את הרגישויות של שכניהן", נכתב באיראן אינטרנשיונל.
בחודש שעבר, נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב גינה את דבריו של איש הדת האיראני, סייד חסן עמאלי, שהאשים את אזרבייג'ן בשיתוף פעולה עם ישראל ותיאר את מדיניותו של אלייב כחלק מ"הימור של מיליארדי דולרים עם הישראלים".
במשך זמן רב טהרן מבקרת את קשריה ההדוקים של באקו עם ירושלים. אולם, המתיחות החריפה בתחילת ינואר לאחר ששירותי הביטחון של אזרבייג'ן הודיעו כי סיכלו מזימה להתנקש בדמות יהודית בולטת מקומית תמורת סכום של 200 אלף דולר. מקורות בקהילה היהודית של אזרבייג'ן טוענים כי החשודים שנעצרו נשלחו על ידי איראן.
באיראן אף האשימו את אזרבייג'ן בשיתוף פעולה מודיעני עם ישראל. "גורמים איראניים האשימו לעיתים את אזרבייג'ן בכך שהיא מאפשרת לישראל להקים בסיסי מודיעין וצבא בשטחה כבסיס מבצעי נגד איראן", נכתב. זאת למרות ששגריר אזרבייג'ן בישראל מוכתר ממדוב אמר ב-2023 כי ארצו לא תאפשר לצה"ל להקים בשטחה בסיסים למתקפה אפשרית נגד שכנתה.
מתוך איראן אינטרנשיונל. לקריאת הכתבה המלאה.
2הצעד החדש של המדינות שתומכות בחמאס
9 מדינות הכריזו על הקמת "קבוצת האג" להגנה על זכויות הפלסטינים, ביניהן מלזיה, נמיביה, קולומביה, בוליביה, צ'ילה, סנגל, הונדורס ובליז. המדינות התכנסו בשבוע שעבר בעיר האג בהולנד, בפגישה שאורגנה על ידי הארגון "פרוגרסיב אינטרנשיונל", המאגד קבוצות ופעילי שמאל פרוגרסיביים, נכתב בסוכנות הידיעות הטורקית Anadolu Ajansı.
הקבוצה החדשה אמרה כי "היא מתאבלת על חייהם, פרנסתם, קהילותיהם ומורשתם התרבותית של אלה שאבדו בשל 'פעולותיה הג'נוסידיות של ישראל' ברצועת עזה וביתר השטחים הפלסטיניים הכבושים נגד העם הפלסטיני", והוסיפה כי היא מסרבת לשתוק מול פשעים בינלאומיים.
מדינות נוספות הצטרפו לתביעה של דרום אפריקה בבית הדין הבינלאומי בהאג בדצמבר 2023, ביניהן , בהן ניקרגואה, קולומביה, קובה, לוב, מקסיקו, פלסטין, ספרד וטורקיה.
ב-Anadolu Ajansı כינו את חמאס "תנועת ההתנגדות הפלסטינית". חמאס מיהרו לברך על המהלך ואמרו בראשון האחרון כי "הקמת ברית של מדינות שמטרתה לתאם צעדים משפטיים, דיפלומטיים וכלכליים נגד הפרות ישראל את החוק הבינלאומי היא צעד חשוב".
חמאס הדגיש את היוזמה כ"צעד חשוב ומרכזי ברמה הבינלאומית לסיום הכיבוש הגזעני והפאשיסטי הזה", וקרא למדינות נוספות להצטרף לקבוצה.
מתוך ה-Anadolu Ajansı מאת מוחמד מג'ד ורניה אבו שמאלה. לקריאת הכתבה המלאה.
3העזתים מקבלים סיוע לא חיוני: "שוקולד אגוזים וסודה בכל מקום"
שבועיים לאחר שהפסקת האש בין חמאס לישראל נכנסה לתוקף, סיוע הומניטרי מציף את הרצועה ומביא מעט הקלה לתושבים. אולם, עזתים ועובדי סיוע מעידים שעדיין מדובר במאבק קשה על מנת להבטיח שהסיוע באמת יגיע לכולם, נכתב ב- The Independent.
"כחלק מהסכם הפסקת האש, ישראל אמרה כי תאפשר כניסה של 600 משאיות סיוע לעזה בכל יום, עלייה משמעותית. ישראל מעריכה שלפחות 4,200 משאיות נכנסו בכל שבוע מאז שהפסקת האש נכנסה לתוקף". אולם, ארגוני סיוע הומניטריים טוענים כי חלוקת הסיוע מאתגרת בשל התשתיות ההרוסות.
"סוכנות המזון העולמית של האו"ם חילקה יותר מזון לפלסטינים בעזה בארבעת הימים הראשונים של הפסקת האש מאשר בממוצע בכל חודש של המלחמה. יותר מ-32 אלף טון של סיוע נכנסו לעזה מאז הפסקת האש", אמרה הסוכנות. אז איך המזון עדיין לא מצליח להגיע לכולם? משום שגם שהוא מגיע, עזתים מוכרים אותו במחיר מופקע בשוק במקביל לכנופיות שודדים שגונבים ממשאיות הסיוע.
נדין ג'ומעה, צעירה מרכז עזה, אמרה ל-The Independent שהסיוע אינו זמין וחופשי ומשום כך היא צריכה לקנות מוצרים בשוק: "שם הם נמכרים מחדש במחירים מופקעים". ג'ומעה אמרה כי משפחתה אוכלת רק מזון משומר וזול. "אנחנו צריכים יותר אוכל, מים, פריטים לבית כמו כלי מטבח ואמבטיה, ומוצרים לנשים", אמרה.
בעוד שארגונים הומניטריים קוראים לשלוח עוד סיוע לעזה, העזתים טוענים שהזרימה של הסיוע מוחזקת על ידי "מתווכים חשודים". תושבים מתלוננים על חוסר באוהלים "בעוד שמוצרים לא חיוניים כמו שוקולד, אגוזים וסודה פתאום נמצאים בכל מקום".
אחמד קמר, עזתי בן 34, אמר ל- The Independent שבשכונתו ההרוסה בג'אבליה התושבים ישנים בחוץ ללא חשמל ומחסה. "מאות משפחות כאן ישנות בחוץ ובקור. אנחנו צריכים חשמל ומחסה, ובינתיים השווקים מוצפים בשוקולד ובסיגריות". במקביל גם בתי חולים ומפעלי התפלה סובלים ממחסור בדלק.
מתוך ה-The Independent מאת ג'וליה פרנקל. לקריאת הכתבה המלאה.
4תושבי דרום לבנון שבים לביתם ומתארים הרס בלתי הפיך
למרות הודעת צה"ל לא לשוב לדרום לבנון, תושבי עיירות הגבול בדרום לבנון, עייתרון, חולא ויארון, שבו לבתיהם בתחילת השבוע ומצאו עיי חורבות, נכתב ב-Arab News. "ההרס עצום ומבעית. אפשר לומר שהמצב בעיירה קטסטרופלי", אמר חבר מועצת העיר עייתרון.
כוחות לבנוניים מלווים את התושבים לביתם ומחסומים הוקמו בכניסות לכפרים כדי לנהל את זרם התושבים. מוסטפא ביירם, שר העבודה בממשלת המעבר של לבנון, שתומך בארגון הטרור חיזבאללה, עודד את התושבים לשוב לבתיהם. דחפורים לבנונים פינו את הדרכים לכפר הדרומי יארון כדי שהתושבים יוכלו לחזור, אך צה"ל ירה לכיוונם וניסה לעצור את ההתקדמות.
תושבי לבנון ממשיכים להתאסף ולהפגין את תמיכתם בחיזבאללה. "התאספויות קהילתיות לתמיכה בחיזבאללה התקיימו בעיירה מארון א-ראס. התושבים התפרשו סמוך לעמדות הכוח של לבנון והניפו את דגלי המפלגה על עצים סמוכים. בתגובה, הכוחות הישראליים ירו יריות באוויר בניסיון לפזר את ההמון".
האסטרטגיה הישראלית לשלוט בגבול דרום לבנון על מנת להרחיק את כוחות חיזבאללה הפכה את רוב עיירות הגבול בדרום לבנון ללא ראויות למגורים. דובר צה"ל בערבית שב ומזכיר לתושבים "למען ביטחונכם, מומלץ שלא לשוב לבתיכם באזורים שנפגעו עד להודעה חדשה". הוא הוסיף ואמר כי התהליך מתארך על מנת שחיזבאללה לא יוכל לשוב ולהתבסס בשטח וכי בקרוב צה"ל יודיע לתושבים לאילו אזורים יוכלו לשוב.
מתוך ה-New Arab מאת נג'יה חוסארי. לקריאת הכתבה המלאה.
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.