בעשורים האחרונים, נושא ההתחדשות העירונית תופס תאוצה, אך הקידום של פרויקטים בתחום זה נתקל בחסמים רבים. החסם העיקרי טמון לעיתים קרובות בשלב העירוני ובתהליכי התכנון הממושכים בו. העיריות לא מקדמות את הפרויקטים בשיטה הראויה והמהירה הנדרשת ולהיפך – אלו הפכו כאמור לחסם העיקרי לפרויקטים אלו. התהליכים מתמשכים, ולעיתים הם נראים כמאבקים אינסופיים מול בירוקרטיה שמזיקה יותר מאשר מועילה.
המציאות בשטח, במיוחד בתקופת המלחמה, לא רק אינה זירזה את ההתקדמות – אלא אף צמצמה אותה. חוסרים בכוח אדם, הקטנת זכויות ובירוקרטיה מסורבלת החמירו את המצב ומורידים את המוטיבציה לקדם פרויקטים של התחדשות עירונית.
התחדשות עירונית אינה עוסקת רק בהשגת זכויות בנייה ורווחיות. חשיבות ידועה במיגון חיי אדם והשבחה איכות החיים. אך נושא אחד שלא מקבל הדגשה שצריך שכך יהיה – היא גם מהווה הכלי היעיל ביותר לשמירה על הסביבה. פרויקטים של התחדשות עירונית מאפשרים לבצע שימוש מיטבי במבנים קיימים, תוך צמצום ההרס הסביבתי שנגרם כתוצאה מהתפשטות עירונית.
למרות זאת, העיריות משקיעות הון, זמן וכוח אדם בפרויקטים בשטחי טבע וקרקעות לא בנויות, במקום להתמקד בהתחדשות העירונית בעיר ובבניינים הקיימים במרכזי הערים. דוגמאות לכך יש רבות. כך עיריית רמת גן בנתה שכונה ענקית חדשה בדרום העיר בעוד שהבניינים במרכז העיר נותרו במצבם המוזנח. נתניה מקדמת את קריית השרון ומקשה משמעותית על תהליכי ההתחדשות העירונית במרכז העיר. ראשון לציון בנתה את מתחם האלף על הדיונות האחרונות בעיר, תוך הזנחת ההתחדשות של תעשיית מזרח ומערב העיר.
בני ברק בנתה בצפון העיר על אדמות חלקות הטבע אחרונות בעוד שמכרזה קורס מצפיפות והזנחה ועיריית תל אביב שבונה על חולות חוף הצוק האחרונות, גרמה לבעיות אקולוגיות חמורות ובעלי חיים שמסתובבים ברחובות ההומים. סביבנו, מדינת ישראל נראית בנויה ושטחי הטבע הולכים ונעלמים, דבר שמעיב על איכות חיינו ועשוי להוביל לנזקים סביבתיים בלתי הפיכים.
כדי לשנות את המגמה, על הרשויות להפסיק להשקיע באזורים חדשים ויש צורך בחקיקה על מנת לחייב את הרשויות וועדות התכנון קודם לסיים כל את פרויקטי ההתחדשות העירונית בעיר הבנויה. לפעול בשטחים שכבר נבנו ולא להחריב את הנוף הטבעי שנותר, כדי לשמור על איכות הסביבה ומגוון המינים.
הזמן לפעול הוא עכשיו. התחדשות עירונית חייבת להיות בחזית העשייה העירונית, כאשר איכות הסביבה ולשמירה על הטבע עומדים גם הם במרכז הדיון.
עלינו לחשוב על ההתחדשות העירונית כחובה מוסרית כלפי הדורות הבאים.