עיתון "הטלגרף" ציטט היום (שבת) דו"ח של מכון מחקר על פיו חמאס ניפח את מספר האזרחים שנהרגו במלחמה בעזה , בכדי להציג את ישראל כמי שתוקפת בכוונה חפים מפשע.
חוקרי המכון האשימו את משרד הבריאות של עזה בהפרזת נתוני הנפגעים על ידי הכללת מקרי מוות טבעיים, אי הבחנה בין אזרחים לנפגעים קרביים ודיווח יתר על מספר הנשים והילדים שנהרגו.
המחקר של "אגודת הנרי ג'קסון" טען שחמאס ערך מניפולציות בנתוני התמותה בעזה למטרות תעמולה, כאשר כלי תקשורת בינלאומיים הדהדו ונענו לחזור ולדווח עליהם ללא שמץ של ביקורת או תיקונים.
משרד הבריאות בעזה העריך שיותר מ-44,000 בני אדם נהרגו מאז פתחה ישראל בתגובה צבאית למתקפת הפתע ב-7 באוקטובר. מנגד, "אגודת הנרי ג'קסון" מצאה כי בהתבסס על דיווחי צבא ומודיעין ישראלים ואמריקאים, כ-17,000 מהם היו לוחמי חמאס, אך טענה כי הנתון הזה נבלע והועלם לעתים קרובות בדיווחים בתקשורת.
דו"ח האגודה קבע כי: "משרד הבריאות, הפועל תחת חמאס, ניפח באופן שיטתי את מניין ההרוגים בכך שלא הבחין בין מוות אזרחים ללוחמים, כלל דיווח יתר על מקרי מוות בקרב נשים וילדים ואף הכליל אנשים שמתו לפני תחילת המלחמה".
"זה הוביל לנרטיב שבו צה"ל מוצג כמי שמכוון בצורה לא פרופורציונלית לאזרחים, בעוד שהמספרים האמיתיים מראים שחלק ניכר מההרוגים הם לוחמים".
בקרב אלו שמבקרים את ישראל מאז המלחמה, נאמר כי גם אם קיימות חריגות מספריות בנתוני הנפגעים, עדיין קיימים עשרות אלפי אזרחים חפים מפשע שנהרגו בעזה.
הדו"ח מצא חריגות ואי דיוקים סטטיסטיים רבים. חוקרים מ"אגודת הנרי ג'קסון" אמרו כי נראה שכ-5,000 מקרי מוות טבעיים, שהיו מתרחשים גם ללא המלחמה, נוספו לרשימת הנפגעים, כולל חולי סרטן שהופיעו מאוחר יותר ברשימות של אלה שעדיין מקבלים טיפול בבית חולים.
טעויות נוספות – שחלקן תוקנו מאוחר יותר על ידי משרד הבריאות בעזה – כוללות נפגעים מבוגרים שמתועדים בכלל כילדים ומספר גברים שנרשמו בטעות כנשים, ובכך הגדילו באופן מלאכותי את מספר הנשים והילדים שנרשמו כהרוגים.
חוקרים, שקבעו כי רוב ההרוגים היו גברים בגילאי 15-45, אמרו שהם מצאו דפוס של הטיית גילאי הקורבנות כלפי מטה בשנה אחת לפחות, בהשוואה לנתונים של מרשם האוכלוסין הפלסטיני, וזאת בניסיון לנפח את מספר הילדים שנרשמו כהרוגים.
"הסיווג השגוי הזה תורם לנרטיב שאוכלוסיות אזרחיות, במיוחד נשים וילדים, נושאות את נטל המלחמה, מה שעלול להשפיע על הסנטימנט והסיקור התקשורתי", אמר אנדרו פוקס, מחבר הדו"ח.
ב"אגודת הנרי ג'קסון" אומרים כי נתוני הנפגעים אינם מבחינים בין עזתים שנהרגו על ידי צה"ל לבין אלו שנהרגו מירי רקטות של חמאס או במהלך חלוקת סיוע מזון.
נתונים אלה כוללים בין היתר את אחמד שדד חלמי בריקה בן ה-17, שדווח כי נורה למוות על ידי חמאס בעת שניסה להשיג מזון למשפחתו ממשלוח סיוע הומניטרי בדצמבר אשתקד.
על פי הדיווח, רק 5% מארגוני התקשורת שנסקרו ציטטו נתוני נפגעים שסופקו על ידי הרשויות הישראליות, בעוד ש-98 אחוז השתמשו באלה שסופקו על ידי משרד הבריאות שבשליטת חמאס.
הדו"ח, שבוצע על ידי קבוצת המחקר העולמית "Fifty" בתמיכת המכון הבינלאומי למחקרים חברתיים ומשפטיים, האשים גם את האו"ם בערבוב ואי הבחנה בין נפגעים אזרחיים לבין לוחמים במספר פניות הומניטריות שהוגשו מטעמו.
הדו"ח הוסיף לקבוע כי "ההשמטה הזאת יוצרת נרטיב מוטה המתאר את כל הנפגעים כאזרחים, מעצב דעת קהל ומדיניות בינלאומית על סמך נתונים חלקיים או מניפולציות של ישראל כמואשמת ב'רצח עם', ב'טיהור אתני' וב'פשעים נגד האנושות'".
מקורות ונציגים פלסטינים דחו את טענות הדו"ח וטענו כי מדובר בדרך "סוררת מבחינה מוסרית ומקצועית" בכדי להגן על פעולותיה של ישראל בעזה.
השגריר ד"ר חוסאם זומלוט, ראש הנציגות הפלסטינית בבריטניה, אמר: "ארגונים בינלאומיים רבים וסוכנויות של האו"ם – כולל ארגון הבריאות העולמי – לא רק אישרו את המספרים הללו, הם גם הצביעו על כך שמזלזלים בהם מאוד".
דובר BBC אמר: "זה קשה ומאתגר לדווח במדויק את מניין ההרוגים בעזה, מכיוון שישראל אינה מאפשרת גישה עצמאית לעיתונאים בינלאומיים. חדשות BBC ברורות ושקופות במקור הנתונים הזמינים, והן מייחסות אותו לרשות הבריאות המנוהלת על ידי חמאס".
בנוסף, ציין: "מעבר לכך, אנו משתמשים במגוון מקורות כדי להבין את השפעת המלחמה בישראל ובעזה על אזרחים. המקורות כוללים את צה"ל, משרד הבריאות בעזה והאו"ם".