משרד הרווחה הודיע שגובשה מעטפת טיפולית לכל אחד מהחטופים והחטופות שיחזרו מהשבי. לכל חטופה וחטופה יוצמדו עובדת סוציאלית, וכן אחות מקופת החולים שתקשר עם גופים שונים במערכת הבריאות ותתאם עבורם טיפול מותאם בקהילה. לחטופים יוצע גם "סל לסיוע חומרי בסיסי ראשוני", שלא פורט היקפו.
תהליך הקליטה אמור להתפרש על פני חמישה שלבים: הכנה מקדימה טרם הקליטה; 24 השעות הראשונות; תקופת השהות בבית החולים; שלב מעבר אפשרי שנמשך עד חודש – שיאפשר למי שיזדקקו לכך פתרון דיור זמני בליווי מערך תמיכה טיפולי; והמשך ליווי במשך כל החיים.
משרד הרווחה הודיע אתמול (שישי) שהושלמה ההיערכות לקליטת החטופים שישובו. את המתווה גיבשו אנשי מקצוע מטעם המשרד יחד עם מכון חרוב, המתמחה באיתור וזיהוי של ילדים נפגעי התעללות, הזנחה וטראומה ובטיפול בהם. מהמשרד נמסר כי הוא מבוסס על ידע שנצבר בתחום הטיפול בטראומה, בין היתר גם מעסקת השחרור הקודמת.
במסגרת ההכנות הונחו העו״סיות לקיים מפגשי הכנה והדרכה פרטניים למשפחות החטופים לקראת חזרת יקיריהן. ההדרכה כוללת גם התייחסות למצבי פגיעה רגשיים, פיזיים ונפשיים שונים שבהם עלולים השבים להימצא.
ההיערכות כוללת היבט מגדרי של התייחסות ל"מאפיינים הייחודיים של נשים וגברים". בתדרוך אנשי המקצוע ניתנה תשומת לב מיוחדת למצבם של אבות שיחזרו מהשבי, בהם גם אבות שכולים שאיבדו ילד טרם נלקחו בשבי, כאלו שהיו עדים לרצח בני משפחתם, ואחרים ששהו בשבי בלי לדעת מה עלה בגורל ילדיהם. לחלק מהאבות ממתינים ילדים בארץ שבעצמם חוו טראומה ב-7 באוקטובר ואף היו בשבי, כמו גם בנות זוג במצב זה.
סמנכ"לית שירותים חברתיים במשרד הרווחה והביטחון החברתי, אתי קיסוס, שמתכללת את הטיפול בשבים: "אנו מחויבים להעמיד לרשות הנשים והגברים שישובו כל סיוע שיידרש. העובדים הסוציאליים וגורמי המקצוע הרלוונטיים הוכשרו לקליטתם. מתווה הקליטה נכתב על בסיס המידע והניסיון שנרכשו עם חזרתן של נשים וילדים משבי חמאס בעסקה הקודמת, ומעט מתוך ידע הקיים בעולם במצבים דומים. שמנו דגש על מאפייני פגיעה אפשריים, והתייחסנו גם למשפחה ולדמויות משמעותיות בחייהם מתוך הבנה שהם מהווים עוגן מרכזי בהליך השיקום".