הפער בין שיעור הנשים והגברים מקרב דורשי העבודה, הצטמצם מפער של 30-35% ב-2008 לפער בטווח שבין 10-25%, כך עולה מדו"ח מיוחד של שירות התעסוקה המתפרסם היום (שלישי) לקראת יום האישה הבינלאומי החל בשבוע הבא. ירידה זו, הסבירו בשירות התעסוקה, משקפת את התחזקות מעמדן של נשים בשוק העבודה, הבאה לידי ביטוי לא רק בעליית שיעור התעסוקה שלהן אלא גם בירידת שיעורן מקרב דורשי העבודה.
לצד מגמת השיפור הכללית, יציבות תעסוקתן של נשים עדיין נתונה לערעור, בפרט במצבי משבר. נתוני שירות התעסוקה ממשבר הקורונה ומלחמת חרבות ברזל מלמדים כי נשים הן הראשונות לשלם את המחיר התעסוקתי ונפלטות משוק העבודה בהיקפים גדולים יותר מאשר גברים. כאשר בשוך המשבר, הן חוזרות למעגל העבודה בעצימות ובקצב גבוהים יותר מאשר גברים. מספר הגברים דורשי העבודה בשיא משבר הקורונה עמד על 452.8 אלף ובשיא חרבות ברזל עמד על 148.3 אלף, בעוד מספר דורשות העבודה עלה במקביל ל-529.2 אלף ו-183.7 אלף, בהתאמה.
בשירות התעסוקה ציינו כי הפגיעה בתעסוקת נשים בחרבות ברזל הייתה נוכח צמצום הפעילות המשקית, כשהענפים שנפגעו יותר היו כאלו שבהם נשים מועסקות יותר מגברים, דוגמת ענפי המכירות והשירותים. אולם, נתוני שירות התעסוקה מלמדים שנשים נפגעו יותר מסגרי הקורונה וחודשי הלחימה העצימה גם בענפים אחרים, ולא רק כאלה שהושפעו נוכח צמצום הפעילות המשקית – דבר המעיד גם על השפעת הסגירה והצמצום של פעילות מערכת החינוך. כך, גם בקורונה מספר הנשים שהן אמהות לילדים מתחת לגיל 18 מקרב מבקשי העבודה עלה בהיקפים משמעותיים יותר משל נשים שאינן כאלה. בשירות התעסוקה ציינו כי הדבר מלמד שהמגדור המסורתי של התפקידים ההוריים עודנו קיים גם בעשור השלישי למילניום הנוכחי: אותה תפיסה שלפיה באחריות הגבר לפרנס ובאחריות האישה לדאוג לילדים.
בשירות התעסוקה ציינו כי גם בשנים לא משבריות, שיעור הנשים מקרב מבקשי העבודה נוטה להשתנות גם בתקופות מסויימות בשנה הנתונות להשפעה עונתית – זאת על רקע התופעה של פיטורי הקיץ בענפים מסויימים, בדגש על ענף החינוך (וספציפית על החברה החרדית) המתאפיין ברוב של עובדות נשים. התופעה מתייחסת לעובדים המועסקים לאורך השנה, מפוטרים לקראת היציאה לחופשת הקיץ ומועסקים מחדש עם פתיחת שנת הלימודים בספטמבר.
במהלך חודש ינואר 2025 עמד מספר דורשות העבודה על 88.8 אלף (54.4% מכלל דורשי העבודה) ומספר דורשי העבודה על 74.4 אלף (45.6% מכלל דורשי העבודה. בהשוואה לרבעון האחרון של 2024 ניתן לראות דעיכה עקבית בפער המגדרי, מ-12 נקודות האחוז באוקטובר (56% לעומת 44%) ל- 8.8 בינואר.
עו"ד עינבל משש, מנכ"לית שירות התעסוקה: "נתוני העשור האחרון מצביעים על שיפור משמעותי במעמדן התעסוקתי של נשים, המתבטא בעלייה בשיעורי התעסוקה ובירידה בשיעורן מקרב דורשי העבודה. עם זאת, המבנה החברתי המסורתי עדיין משפיע על יציבותן התעסוקתית. בעשור השלישי למילניום, מצב בו נשים נושאות בנטל כבד יותר בעתות משבר הוא אינו מתקבל על הדעת. יש לפרוץ את תקרת הזכוכית הזו – זו אינה גזירת גורל אלא אתגר חברתי שדורש פעולה נחושה. עלינו לפעול להבטחת שוויון הזדמנויות אמתי ולחלוקה שוויונית של האחריות על ניהול המשפחה והפרנסה. שירות התעסוקה מחויב לקידום שוק עבודה שוויוני ועיוור מגדרית, וכך נפעל".