משרד הביטחון פרסם היום (שני) את נתוני שנת 2024 וחשף השקעות בהיקפים חסרי תקדים כחלק מהמאמץ המלחמתי וחימוש מערכת הביטחון הישראלית. לצד רכבות אוויריות שהגיעו לישראל במהלך המלחמה הארוכה בתולדותיה, קודמה גם העצמאות בתחום החימושים והתעשייה הביטחונית הישראלית, כולל הקמת מפעלים חדשים.
לראשונה בתולדות המדינה, ניהל משרד הביטחון תקציב ביטחוני של 190 מיליארד שקלים – כמעט כפול מהתקציב המוערך בשנה ממוצעת. ישראל ביצעה מאות עסקאות רכש והצטיידות של חימושים, אמצעי לחימה, לוגיסטיקה ודלקים בסך כולל של 220 מיליארד שקלים – פי ארבעה מהיקף הרכש בשנים רגילות. מתוכם, 150 מיליארד שקלים הופנו לתעשיות הישראליות, במסגרת מדיניות הרכש 'כחול לבן' אותה מקדמים במערכת הביטחון בשנים האחרונות. המדיניות נועדה לחזק את העצמאות הביטחונית של ישראל ולצמצם את התלות בגורמים חיצוניים.
במהלך השנה הוקמו ארבעה קווי ייצור חדשים בתעשיות הביטחוניות, לצד הרחבת ארבעה נוספים, וכן החלה הקמת מפעל תחמושת ומפעל לאומי לחומרי גלם. יכולת הייצור של חימושי יבשה לצה"ל הוכפלה, ובמהלך המלחמה סופקו למעלה מ-40 אלף חימושי אוויר, בהם פצצות, טילים ומיירטים – מרביתם מתוצרת ישראלית.
בתחום אספקת הציוד הביטחוני ממדינות זרות, נרשם בשנת 2024 שיא בייבוא הציוד הצבאי. באמצעות 670 טיסות ו-130 השטות הובאו לישראל למעלה מ-50 אלף טונות של אמצעי לחימה, בהם טילים, פצצות, רכבים טקטיים ואמבולנסים. מדובר ברכבת האווירית הארוכה ביותר שנרשמה בהיסטוריה הצבאית של ישראל.
כלי השריון שפותחו על ידי מנהלת המרכבה והרק"מ נסעו במהלך המלחמה מעל מיליון קילומטרים. שלושה דגמים חדשים – טנק 'ברק', נגמ"ש 'איתן' והדגם המשודרג של 'נמ"ר' (נגמ"ש מרכבה) – השתתפו לראשונה בפעילויות מבצעיות.
במשרד הביטחון התייחסו גם להיקף החללים והנפגעים שטופלו באגפי השיקום והמשפחות. בעקבות היקפי הלחימה ומותם של 890 חללי צה"ל, נדרשה הרחבה משמעותית בטיפול בפצועים ובמשפחות השכולות. במהלך השנה נוספו 5,942 בני משפחות שכולות למעגל השכול, ו-15,000 פצועים נקלטו במערך השיקום.
מנכ"ל משרד הביטחון והרמטכ"ל המיועד, אלוף (מיל') אייל זמיר, התייחס לחשיבות העצמאות הביטחונית של ישראל: "עם כניסתי לתפקיד, עוד לפני פרוץ המלחמה, הגדרנו משימה מרכזית – הרחבת ההתבססות על ייצור 'כחול לבן'. אנחנו מדינת אי ואין לנו ברירה אחרת. חיזקנו את התעשייה והכלכלה באופן חסר תקדים. המלחמה הוכיחה שעלינו לסמוך רק על עצמנו".
בהתייחסו לאתגרים הביטחוניים הצפויים, אמר זמיר: "אנו נמצאים במירוץ חימוש עולמי, מירוץ טכנולוגי. השכנים שלנו, מאיראן ועד עזה, מתימן ועד ביירות ודמשק, טועים בנו. עם ישראל וצה"ל חזקים. משרד הביטחון נתן לצה"ל את הכלים, את התמיכה ואת רשת הביטחון כדי לעמוד במשימה. שנת 2025 תמשיך להיות שנת לחימה. על משרד הביטחון להמשיך לבנות את הכוח ולתמוך בצרכי צה"ל והמשימות הלאומיות הביטחוניות".