בפרק הראשון של סדרת פודקאסטים חדשה שלו "שיחות עם אנשי שמאל", באתר מעריב אונליין, מארח דורון כהן, עורך העיתון ומי שמגדיר עצמו כשמאלני לשעבר, את יריב אופנהיימר, פעיל שלום ותיק ומנכ"ל שלום עכשיו לשעבר, לשיחה סוערת ונוקבת. במהלך העימות ביניהם ניסו השניים להבין מי מהם טועה בתפישת המציאות והאם ניתן לגשר בכלל על הפערים הגדולים ועל השסע שנוצר בחברה הישראלית.
כהן: "עד 2015 הייתי בדיוק כמוך – איש שמאל מובהק. היום אני רוצה שתסביר לי איפה טעיתי, אם טעיתי, כשהגעתי למסקנה שמדינה פלסטינית היא לא רק כבר לא רלוונטית, אלא גם מסוכנת למדינת ישראל. באמת מעניין אותי: איך אתה עדיין מחזיק בעמדות האלה אחרי כל מה שראינו – הכישלונות של אוסלו, של ההתנתקות, 7 באוקטובר?".
אופנהיימר: "זו לא רק אמונה, זו השקפת עולם ערכית. כמו שאנחנו לא מפלים בין עולים לוותיקים, בין מזרחים לאשכנזים, בין גברים לנשים – כך אי אפשר להפלות בין יהודי ללא יהודי. אם אנחנו רוצים מדינה דמוקרטית באמת, שכל האנשים שחיים בגבולותיה הם אזרחים שווים בלי משחקים, אי אפשר לעשות את זה עם יהודה ושומרון ועזה".
כהן: "אבל תראה את המציאות – הפלסטינים לא רוצים מדינה משלהם בגבולות 67. גם כשאין כיבוש, כמו בעזה אחרי ההתנתקות, זה לא מספק אותם".
אופנהיימר: "אתה טועה בהנחת היסוד. אין מצב של 'אין כיבוש' בעזה. נכון, יצאנו פיזית, ואני מברך על זה, אבל אנחנו עדיין שולטים בכל הכיוונים – במה נכנס, במה יוצא, בתנועה בין עזה לגדה. אנשים שחיו בעזה לפני השביעי באוקטובר, חייהם היו אולי יותר טובים מהיום, אבל אלה לא חיים שהיית רוצה להתחלף איתם ולו ליום אחד".
כהן: "בוא נדבר על 7 באוקטובר. אם זה היה קורה בגוש קטיף או בהתנחלויות ביו"ש, אני מכיר אישית כמה אנשי שמאל שהיו מאשימים את המתנחלים עצמם בטבח. היו אומרים, זה בגלל שבחרתם לגור בשטחים הכבושים, תאשימו את עצמכם. אבל זה קרה בתוך הקו הירוק, וגם שם הפלסטינים צעקו 'מוסתאוטנין' (מתנחלים בערבית) על קיבוצניקים שמאלנים. הם רואים בכולנו מתנחלים, גם בך וגם בי".
דורון כהן מראיין את יריב אופנהיימר (צילום :מעריב אונליין)
אופנהיימר: "קודם כל, אני מתנגד בתוקף לכל הצדקה של פשעי מלחמה נגד אזרחים, לא משנה מי הם. אבל אתה חייב להבין – אמר לי פעם פלסטיני: 'אין בעם שלי אדם אחד שלא עבר השפלה מהישראלים. במחסום, מול מתנחלים, בטיסות לחו"ל, לפעמים מול הילדים שלו'.'זה יוצר שנאה עמוקה שמתפרצת בצורות נוראיות".
"הבעיה היא לא הפלסטינים. הבעיה היא שאנחנו התמכרנו להתנחלויות ולשליטה בפלסטינים. נתנו למתנחלים את המפתחות. אם מחר תקום ממשלה שתגיד 'אנחנו מכירים בעם הפלסטיני, רוצים שתי מדינות על בסיס 67', תראה איך מיד צצים בצד השני קולות חדשים."
כהן: "אבל אולי מה שאתה מציע – נסיגה לגבולות 67 – יגרום לאסון עוד יותר גדול, 7 באוקטובר גם בתל אביב? הם הרי חולמים על יפו וחיפה ולא יוותרו".
אופנהיימר: "תראה את הילדים שלי, שיודעים מה זו אזעקה ומפחדים בלילה. אנחנו שולחים ילדים לצבא 'להגן על המולדת', אבל ההגנה האמיתית על המולדת היא בהגנה על גבולות הגיוניים, לא בשליטה על עם אחר. המצב הנוכחי – זה האסון האמיתי."
כהן: "אולי עצם הישיבה שלנו כאן, בלב אוקיינוס אסלאמי ועוין, תגזור עלינו להילחם לדורות ואתם מדברים על פתרונות קסם לא מציאותיים שרק יחמירו ויחריפו את המצב?"
אופנהיימר: "אני מאמין שיש דרך אחרת. קודם כל צריך להחליט מה נכון לישראל. אם נכון לה לא להיות בשטחים – צריך להגיד את זה. ואז לראות איך מחזקים את הכוחות המתונים, איך מחלישים את החמאס, איך בונים קואליציה בינלאומית".
למרות המחלוקות העמוקות, השיחה הסתיימה באופטימיות זהירה. "תרבות הדיון מאוד חשובה", סיכם כהן, "ואם יצאנו מפה בלחיצת יד וכחברים, כמו שנכנסנו, אז הכל בסדר. מתברר שאפשר לדבר בצורה חברית גם מבלי להיגרר לתהומות של הטוויטר ועל זה אני שמח".
אופנהיימר הסכים: "אני לא אדם נטול ספקות. כל שיחה כזו גורמת לי לחשוב מחדש. ואולי זה מה שכולנו צריכים – להקשיב קצת יותר, לחשוב קצת יותר".