משרד האוצר מוביל מהלך לצמצום הטבות המס בקופות גמל להשקעה, בטענה כי יש לאחד את מוצרי החיסכון וליצור תחרות הוגנת יותר. בפועל, המהלך יפגע בעיקר בחוסכים ויחזק את הבנקים וגופים פיננסיים גדולים, שירוויחו מהעברת כספים לקרנות נאמנות ומוצרים פיננסיים אחרים.
מאז השקתה, קופת גמל להשקעה היא כלי חיסכון נגיש לכלל הציבור, במיוחד למעמד הביניים, המאפשר משיכת הכספים לאחר גיל 60 כקצבה פטורה ממס. עד שנת 2016, רק בעלי הון משמעותי יכלו ליהנות מהשקעות מנוהלות בבתי ההשקעות הגדולים. כיום, גם מי שחוסך סכומים קטנים מדי חודש זוכה לניהול מקצועי של כספו.
טענה רווחת מצד האוצר היא שההטבה משרתת את העשירים בלבד, אך בפועל, קופות גמל להשקעה מיועדות לכל שכבות האוכלוסייה. לאורך הקריירה שלי פגשתי מאות משפחות מהשכבות העובדות, שהשתמשו במכשיר זה ככלי משמעותי לבניית עתיד כלכלי. הפגיעה בהטבות תפגע בעיקר במשפחות שמנסות ליצור רשת ביטחון כלכלית.
ההטבה בקופות גמל להשקעה מסייעת לעידוד חיסכון ארוך טווח, אשר הופך לקריטי נוכח כניסתם המאוחרת של צעירים לשוק העבודה ותוחלת החיים העולה. הפחתת התמריצים לחיסכון תוביל לתלות גבוהה יותר של הציבור בקצבאות ממשלתיות, ובכך תעמיס על תקציב המדינה בעתיד.
במקום להוביל לתחרות הוגנת, הרפורמה תחזק את הבנקים, שנהנים מדמי ניהול ועמלות גבוהות על קרנות נאמנות. כיום, קופות הגמל להשקעה מציעות אלטרנטיבה משמעותית, אך צמצום ההטבות יפגע באטרקטיביות שלהן, ויותיר את הציבור עם פחות אפשרויות.
הרפורמה מציעה לאסור פתיחת קופת גמל להשקעה לילדים מתחת לגיל 18. כיום, הורים רבים משתמשים במכשיר זה כדי לחסוך עבור ילדיהם ולהעניק להם עתיד כלכלי טוב יותר. אם המהלך יאושר, ייפגעו משפחות רבות שראו בכך אפיק חסכון משמעותי.
מאחורי הרפורמה עומד מניע ברור: הגדלת הכנסות המדינה ממסים. בטווח הקצר, המדינה תגבה יותר מסים, אך בטווח הארוך, חסכונות מועטים יותר וצבירת הון פחותה בקרב הציבור, יפגעו בתחושת העושר ויובילו לירידה בצריכה הפרטית. גם ההשקעות במשק עלולות לקטון בשל הקיטון בהיקף ההשקעות בשוק ההון המקומי, בהשוואה למצב הקודם.
נשים מתמודדות עם אתגרים רבים יותר בתחום ההשקעות ושוק ההון, בעיקר בשל פערי השכר ותוחלת החיים הארוכה יותר. פגשתי נשים רבות שהופתעו לגלות את יתרונות קופת הגמל להשקעה ככלי גמיש ואפקטיבי לחיסכון פנסיוני. פגיעה בהטבה הזו עלולה להרחיב את הפערים המגדריים בפנסיה וירחיבו את פערי ההשקעה והחיסכון בקרב נשים לעומת גברים.
במקום להקטין את ההטבות, המדינה צריכה לעודד חיסכון וליצור תחרות אמיתית בין הגופים הפיננסיים. מעמד הביניים צריך להגדיל את ההפקדות בקופות גמל להשקעה, ולא להמשיך לנתב אותו אל הבנקים המציעים בעיקר פיקדונות עם תשואה נמוכה לאורך שנים.
בשורה התחתונה, ביטול ההטבות לא יסייע לאזרח הפשוט, אלא רק יפגע בעתיד הכלכלי של הציבור ויעשיר את הבנקים. החיסכון לטווח ארוך הוא אינטרס לאומי – אסור לפגוע בו.
ספיר קדוש היא מנכ"לית SFP, חברה לתכנון פיננסי הוליסטי