איפה הממשלה? האינפלציה מטפסת, המחירים עולים ודירוג האשראי שלנו בעולם יורד
מדד המחירים לצרכן שהתפרסם החודש המחיש לנו כי האינפלציה מרימה ראש • ללא נקיטת פעולות אקטיביות מצד הממשלה בנושא, האינפלציה רק תחריף • ניתן היה לצפות שהממשלה תשיק תוכנית כלכלית רצינית שתעזור למתן את השפעות המלחמה על יוקר המחיה
כצפוי, בנק ישראל לא סיפק היום (שני) סיבה לאופטימיות – הריבית לא ירדה וגם לא צפויה לרדת בקרוב. לפי שוק הריביות, נכון לכתיבת שורה אלה, הריבית החזויה לסוף השנה הנוכחית עומדת על כ-4.4%. המשמעות היא שעד סוף השנה צפויה לכל היותר הורדת ריבית אחת וגם זה לא בטוח.
נזכיר כי בנק ישראל הוריד את הריבית בפעם האחרונה בחודש ינואר מ-4.75% לרמה הנוכחית של 4.5%. ההורדה התאפשרה בעקבות ההאטה באינפלציה, אלא שמאז המצב השתנה, ומדד המחירים לצרכן שהתפרסם החודש המחיש לנו כי האינפלציה מרימה ראש וללא נקיטת פעולות אקטיביות מצד הממשלה בנושא, האינפלציה רק תחריף.
בחודשים הקרובים תמשך העלייה בסביבת האינפלציה, מה שיפעל גם כן כנגד הסיכויים להפחתת ריבית בקרוב", כך העריך אחה"צ גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי. לדברי בפמן, "בנק ישראל איננו צפוי להפחית את הריבית בהחלטה הקרובה של חודש יולי וככל הנראה שגם לא בהחלטה של סוף אוגוסט. נראה שהפחתת הריבית בחודש אוקטובר הינה על הפרק ותתאפשר במידה ויחול מפנה לטובה בסביבת האינפלציה, תחול ירידה במרווחי הסיכון של ישראל, ויהיה מהלך של מספר בנקים מרכזיים גדולים להפחתת הריבית עד אז".
רק באוקטובר? כן, וגם זה כאמור לא בטוח. עד אז בעלי המשכנתאות ימשיכו לשלם סכומי עתק על משכנתאות, עלויות האשראי לעסקים יישארו גבוהות – דבר שפוגע בכדאיות ובמוטיבציה להשקעה והרחבת עסקים רבים במשק – וגם שוק הבינוי ימשיך לסבל מקיפאון בפעילות הבנייה.
העובדה שהריבית ירדה במעט בחודש ינואר כלל לא עוזרת למשקי הבית. לפי התאחדות יועצי המשכנתאות, הריביות על המשכנתא נמצאות במגמת עלייה – בגלל העלייה בפרמיית הסיכון של ישראל והורדת הדירוג. בהתאחדות אומרים שמתחילת ינואר חלה אפילו התייקרות של כמאה שקלים בהחזר החודשי. בנוסף, מציינים שם כי "נמשכת מגמת העלייה בפיגורים בהחזרי המשכנתא" – כלומר, המצב הפיננסי של משקי בית רבים הנאנקים תחת עול ההתייקרויות יחד עם הריבית הגבוהה הוא לא טוב.