דו"ח שפרסמה לאחרונה ארגון הצרכנים האמריקאי "Consumer Reports" העלה חשש כבד מפני סכנות בריאותיות חמורות הטמונות במזונות הנתפסים כבריאים, ובפרט באלה שאינם מכילים גלוטן. הדו"ח קובע כי מוצרים רבים שזוכים לפופולריות בקרב שוחרי הבריאות – עשויים להכיל רמות חריגות של מתכות רעילות, ובראשן עופרת.
הדו"ח, שהתפרסם גם בכתבת תחקיר ב־"Daily Mail" הבריטית, מבוסס על בדיקות שנערכו ל־27 מוצרים הנמכרים בשוק האמריקאי והבינלאומי. מהממצאים עולה כי שני שלישים מהמוצרים הכילו רמות עופרת הגבוהות משמעותית מהרמות המומלצות – עד 2,000% מעל הרמה הבטוחה לצריכה יומית.
מקור הסכנה: צמח הקסאווה
אחת הדוגמאות הבולטות שצוינה בדו"ח היא הקסאווה (מניהוט מצוי) – צמח שורש טרופי הנחשב למרכיב מרכזי בתזונה של נמנעים מגלוטן. הקסאווה משמשת להכנת מאפים, חטיפים ודגנים, ותפסה תאוצה בשנים האחרונות בקרב שוחרי תזונה בריאה. עם זאת, נראה כי יתרונותיה הבריאותיים מוטלים כעת בספק.
בדיקות שנערכו על חטיפים, קרקרים וביסקוויטים שיוצרו מקסאווה, מצאו כי רמות העופרת באותם מוצרים היו הגבוהות ביותר מאז החלה הארגון לערוך בדיקות כאלה – למעלה מעשור. לפי ההערכות, הקסאווה סופגת את המתכת הרעילה מן האדמה – כתוצאה מזיהום מקומי, תשטיפי ביוב או שימוש בדשנים כימיים.
העופרת היא מתכת כבדה רעילה הידועה ככזו שמצטברת בגוף ופוגעת בתאי מוח, במיוחד אצל ילדים. מחקרים קושרים בין חשיפה כרונית לעופרת לבין קשיי למידה, בעיות תקשורת ואף אוטיזם. לדבריו של ג'יימס רוג'רס, ראש תחום בטיחות המזון בארגון: "אנחנו לא רוצים להבהיל את הציבור, אבל חשוב שנקפיד להעלות את המודעות, כדי שאנשים יוכלו לצמצם את צריכת הרעלים. חשיפה ארוכת טווח לעופרת – מסוכנת".
פופולרית אך מסוכנת?
הקסאווה זוכה לפופולריות נרחבת בקרב מיליוני אמריקאים – במיוחד אלו הסובלים מרגישות לגלוטן או בוחרים בתפריט נטול גלוטן. היא משמשת תחליף לפחמימות כמו לחם ופסטה, ונחשבת "בריאה" על ידי רבים. עם זאת, הדו"ח מדגיש כי ההנחה הזו שגויה – לפחות בכל הקשור לחשיפה לעופרת.
לסיכום, הארגון קורא לציבור הצרכנים לנקוט משנה זהירות, במיוחד בבחירת מוצרים המבוססים על קסאווה, ולהיות מודעים לכך שלא כל מה שממותג כבריא – אכן בטוח לצריכה ממושכת.