עמותת חמניות מפעילה בעשור האחרון יותר מ־30 מרכזי פעילות לילדים שהתייתמו בשל שכול אזרחי, ומעניקה להם הזדמנות להיפגש עם יתומים בני גילם במסגרת מעגלי תמיכה, גם בחברה הערבית – מנצרת ועד רהט.
"עם האלימות הגואה בחברה הערבית, כפי שאנו עדים לה בתקופה האחרונה, העמותה קולטת כל העת יתומים חדשים", נמסר מהעמותה. לרגל יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות נגד נשים שצוין אתמול, פורסמו לראשונה נתוני מעקב של עמותת חמניות, המעידים כי 21 מהיתומים שטופלו בעמותה השנה הם ילדיהן של 15 הנרצחות מהחברה הערבית, שהן מחצית מכלל 30 הנרצחות על רקע מגדרי ב־2024 עד כה.
את הנתונים הציגה היום (שני), בוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת, ד"ר באקה מואסי, שהיא מנהלת פעילות עמותת חמניות בחברה הערבית. בראיון ל"מעריב" אמרה: "הנתונים האלו הם חיים שזועקים מהאדמה והמציאות החיה שלנו. העובדה שרצח נשים בחברה הערבית נמצא בעלייה מתמדת צריכה להדיר שינה מעיני נבחרי הציבור. החברה הערבית לא מקבלת את התמיכה הדרושה – לא לנשים ששרדו כקורבנות אלימות וגם לא ליתומים שהותירו האמהות שנרצחו, שהטראומה שחוו תלווה אותם לאורך כל חייהם".
אמנה מעאש, בת ה־10 איבדה את אמה סומיה ביוני האחרון. אב המשפחה רצח אותה במכות פטיש וטמן את גופתה בבור. סומיה הותירה אחריה את ארבעת ילדיהם. אמנה ואחיה הקטנים מלווים מאז על ידי מרכז עמותת חמניות בג'סר א־זרקא. אמנה מספרת: "אבא שלי היה מכה גם אותנו, אמא שלי הייתה הלביאה שמגינה עלינו. החיים שלי לעולם לא יהיו אותם חיים, כי מעכשיו אני כמו אמא קטנה לאחים שלי, והילדות נלקחה ממני. אני לא יכולה להחזיר את אמא, אבל רוצה שהמדינה תעזור לשמור יותר על אמהות אחרות".
ד"ר מואסי מוסיפה: "הילדים האלו שאני פוגשת במרכזי התמיכה שלנו נמצאים בצומת שבין סיכון לסיכוי. המדינה חייבת להתחיל לראות אותם ולהקצות משאבים נוספים לשיקומם ולהתאמת השירותים המשפטיים ושירותי בריאות הנפש לצרכים הספציפיים של החברה הערבית".