לפני 41 שנים, ב-1982, צעיר אמריקאי מצא את עצמו במחנה פליטים פלסטיני בביירות. בספטמבר של אותה שנה, אמר אמריקאי זה, כי כוחות ישראליים היו מעורבים ישירות בטבח הפלסטינים בחנות של סברה ושתילה. נכון, כמובן, הטבח בוצע על ידי פלנגות נוצריות בפיקודו של אלי הבייקה. אולם עצמות פרסום הטבח הביא ישראלים רבים לצאת לרחובות נגד שר הביטחון דאז אריאל שרון, שאותו ראו כנאצי, עד שלבסוף הודח מתפקידו.
שמו של הצעיר האמריקאי היה תומס פרידמן.
לאחר 41 שנים, תומס פרידמן פרסם בעיתונו "הניו יורק טיימס" את תוכן שיחה ארוכה שניהל ביום שלישי 19/7/2019 עם נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן ובו אמר לו הנשיא בשיחת טלפון עם ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, שאם המרוץ למהפכה המשפטית החקיקתית יימשך, מערכת היחסים של ארה"ב בסכנה, וספק אם אי פעם יימשך. אפשרי לתקן אותם.
פרידמן כותב: ביידן אמר לי את זה, אני יכול להגיד לך שהוא דיבר מהראש ומהלב. הוא בעצם מבקש מנתניהו ותומכיו להבין – אם נראה שאנחנו לא חולקים את הערך הדמוקרטי הזה, יהיה קשה לשמור על מערכת היחסים המיוחדת שישראל ואמריקה מקיימות ב-75 השנים האחרונות, עוד 75 שנה.
במילים אחרות, נתניהו צריך לעצור לאלתר את הליך החקיקה של המהפכה המשפטית ולהעניק ניצחון פוליטי למפגינים. לפי הדיווח הזה, לנתניהו לא תהיה ברירה בסופו של דבר אלא לפרוש מתפקידו, כפי שעשה אריאל שרון ב-1982.
הוא אמר ביום רביעי 19.7 ראש המל"ל צחי הנגבי כי מה שמיוחס לנשיא ארה"ב ג'ו ביידן בניו יורק טיימס דבר לא נאמר בשיחת הטלפון בינו לבין ראש הממשלה בנימין נתניהו. הנגבי הוסיף כי "ראש הממשלה הודיע לנשיא המדינה כי הכנסת תסיים את החקיקה הנוכחית בשבוע הבא וכי יפעל במהלך פגרת הקיץ להגיע להסכמה ציבורית רחבה לגבי המשך התהליך".
שבוע לפני כן פרסם טום פרידמן את הידיעה כי ממשל ביידן החליט להעריך מחדש את היחסים בין ארה"ב לישראל. הפרשנות למהלך כזה היא ניתוק הסיוע הכלכלי והצבאי לישראל עד להשלמת ההערכה.
הפעם, מזכיר העיתונות של המועצה לביטחון לאומי האמריקאי בבית הלבן הכחיש את הידיעה הזו.
בין אם דבריו של פרידמן נכונים ובין אם לאו, הנזק שהם גרמו ברור. לנתניהו לא תהיה ברירה אלא להאט את ההליך המשפטי ואולי אף להתפטר בתום המהלך.