לאחר 28 שנות פעילות – מודיעים על כיבוי השרתים: הבעלים הנוכחיים של שירות העברת המסרים המידיים ICQ, חברת VK, הודיעו אתמול (שישי) כי שירותיהם יופסקו ב-26 ביוני 2024. מדובר באחת מתוכנות המסורנים הראשונות שנוסדו, אך ברבות השנים הרלוונטיות שלה פחתה למול מתחרותיה, לרבות ווטסאפ.
ICQ הוגדרה בהתחלה כסטארטאפ ישראלי שפותח בידי אריק ורדי, יאיר גולדפינגר, ספי ויגיסר ואמנון עמיר. עם עלייתו לאוויר ב-1996 הוא נחשב לחדשני עד מאוד מאחר שאיפשר למשתמשים לפתח שיחות עם גולשים אחרים, מבין אנשי הקשר שלהם, ולראות מתי הם מחוברים. במובנים רבים, ניתן לטעון כי מפתחי ICQ הניחו את היסודות לשירותי המסרים המודרניים כפי שמוכרים לנו כיום.
ברבות השנים, עבר המיזם הישראלי ידיים רבות, ומכירתו בשנת 1998 לחברת AOL, שנחשבה לאחת מחברות האינטרנט הגדולות בעולם, הוגדרה כנקודת ציון דרך חשובה בדרך להפיכתה של ישראל למעצמת סטארטאפים. ב-2010 נמכרה התוכנה לחברת DST הרוסית, ששינתה את שמה לחברת VK, בעלות שנחשבה לנמוכה, 187.5 מיליון דולר וכמחצית מהשווי המקורי של היישומון. גם תחת הבעלות הרוסית, ערכה של ICQ המשיך לצנוח וכך גם כמות משתמשיו. ב-2022 11 מיליון אנשים גלשו ב-ICQ, לעומת יותר מ-2 מיליארד משתמשים באותה השנה בווטסאפ.
בהודעה על סגירת ICQ, הצהירהה חברת VK שגולשי האתר יוכלו להשתמש במקום זאת בסביבות VK Messenger ו-VK WorkSpace לטובת המשך שיח בענייניהם האישיים והעסקיים. לדעת רבים, הודעת הסגירה של ICQ היא סימלית בלבד, וכמובן שאיננה מהווה רעידת אדמה טכנולוגית, אך מסמנת סיום עידן חשוב שהתווה את האופן שבו אנחנו רגילים להתכתב כיום עם סובבינו.