צה"ל הודיע הערב (שישי) כי חיל האוויר תקף את בניין של חיזבאללה בדאחייה בו שהה, על פי אינדיקציות מודיעיניות, מזכ"ל הארגון חסן נסראללה. אם הוא אכן נפגע במתקפה, מדובר באחד המהלכים המשמעותיים של ישראל מאז פרצה המלחמה.
נסראללה (64) הוא איש דת שיעי, ממייסדי ארגון הטרור חיזבאללה והעומד בראשו מאז 1992. נסראללה נחשב לדמות המשמעותית ביותר בחיזבאללה מאז היווסדו, ומי שהפך את ארגון הטרור מחבורה קטנה של לוחמי גרילה לצבא של עשרות אלפי חיילים המצוייד ברבבות טילים.
נסראללה נולד באוגוסט 1960 למשפחה שיעית ענייה בדרום לבנון – הבן התשיעי במשפחה מתוך עשרה ילדים. אביו היה ירקן. כבר בגיל צעיר החל המנהיג השיעי לקרוא ספרי דת וזאת למרות שמשפחתו לא הייתה נחשבת לדתית במיוחד. בעודו ילד קטן עברה המשפחה לביירות, ובהמשך ב-1975, לאחר פרוץ מלחמת האזרחים בלבנון, חזרה לדרום המדינה – שם התוודע לתנועת אמל של האימאם מוסא סאדר והפך לפעיל בתנועה. בהמשך יצא נסראללה ללימודי דת בנג'ף שבעיראק.
עם פרוץ מלחמת לבנון הראשונה החלה איראן לשלוח ללבנון יועצים מטעם משמרות המהפכה, נשק ומימון במטרה להקים ארגון צבאי שיהיה נאמן לה בקרב האוכלוסייה השיעית בלבנון. נסראללה היה באותה התקופה פעיל בתנועת אמל, ודרכה חבר לאנשי משמרות המהפכה. בזמן המלחמה שימש נסראללה בתפקידים שונים בארגון שהלך והוקם, לרבות האחראי על אזור ביירות, בכיר במנגנון המבצע ולבסוף חבר במועצת השורא. ב-1989 עזב ללימודי דת בעיר קום באיראן.
לאחר חיסולו של עבאס מוסווי, מזכ"ל חיזבאללה הראשון שחוסל על ידי ישראל ב-1992, נבחר נסראללה לרשת אותו בתפקיד. מאז הוא שרד כמה ניסיונות חיסול בשנות ה-90 ובשנות ה-2000. בתקופת כהונתו חוזק הקשר עם ארגון הטרור חמאס, דרך מאות מחבלים שישראל גירשה ללבנון בתחילת שנות התשעים. נסראללה טוען שבזכות הפעילות הצבאית של חיזבאללה נסוגה ישראל מדרום לבנון במאי 2000.
לאחר יציאת צה"ל מלבנון טען נסראללה בנאום שנשא כי ישראל "חלשה כמו כורי עכביש". הוא טען כי ישראל נראית חזקה מבחוץ, אך בעצם קלה להכנעה כמו קורי עכביש, שכן החברה הישראלית עייפה ממלחמות.
נסראללה נחשב במהלך השנים לגורם מחושב, אבל כזה שגם טעה בהערכה שלו לגבי תגובותיה של ישראל לא פעם. בשנת 2006, חוליית חיזבאללה קיבלה אישור לחטוף חיילים בגבול לבנון. בפיגוע החטיפה נהרגו חמישה חיילים ושלושה נפצעו קשה. גופותיהם של אלדד רגב ואהוד גולדווסר ז"ל נחטפו. בעקבות כך, ישראל יצאה למלחמת לבנון השנייה. לאחר המלחמה הודה נסראללה כי לא צפה שישראל תלחם עוצמה כזו בשל החטיפות.
עם פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה הלכה ותפסה חיזבאללה תפקיד משמעותי בסיוע להצלת משטר אסד, שאיבד את האחיזה במרבית שטחי המדינה והיה על סף התמוטטות. הלחימה בסוריה עזרה לחיזבאללה הן בניסיון הצבאי שרכשה, הן בהידוק הקשר עם משמרות המהפכה של איראן, והן בהשגת משאבים רבים שצברה בזכות המלחמה. המלחמה בסוריה הסיתה את המאמץ העיקרי של חיזבאללה מישראל במשך כמה שנים, אולם בסופו של דבר לאחר שהמצב בסוריה התייצב חיזבאללה חזר להתרכז בישראל כשהוא ארגון טרור מנוסה יותר, גדול יותר ועשיר יותר.
נסראללה נחשב לאחד הגורמים הפוליטיים המרכזיים בלבנון. במהלך השנים הוביל את חיזבאללה להפוך למפלגה גדולה, הזוכה למספר קולות המתקרב לזה של מפלגת אמל השיעית הוותיקה. חיזבאללה ואמל משתפות פעולה בפעילות הפוליטית על אף השוני והמחלוקות ביניהן. מעמדו של נסראללה התחזק עד כדי כך, שגם בבחירות האחרונות לפרלמנט, שבהן המחנה שלו איבד את הרוב, הוא הצליח לשתק את המערכת הפוליטית. כמעט שנתיים שלא נבחר נשיא חדש במקומו של מישל עאון שעזב, ולא הוקמה ממשלה חדשה. למעשה, הממשלה הקיימת מורכבת בעיקר מבני ברית של חיזבאללה, אמל ומפלגה נוצרית פרו-סורית. כך שאם מנהיג ארגון הטרור אכן חוסל, תהיה לכך השפעה דרמטית גם על המערכת הפוליטית בארץ הארזים.
על פי הערכות החוקרים חיזבאללה מונה כיום כ-50 עד 100 אלף חיילים שכמחציתם מגוייסים ומחציתם מוכנים לגיוס בעת הצורך (מילואים) – צבא שגדול בערך פי עשר ממה שהיה כשנסראללה נבחר להנהיגו. נסראללה הוביל בזמן כהונתו גם את פרויקט דיוק הטילים, פיתוח חיל כטב"מים, צבירת מאגרי טילים לטווח ארוך והקמת רשת בונקרים ומנהרות הגנתיים והתקפיים. בנוסף הוכנו תכניות לפלישה ליישובים בצפון וכיבושם.
במתקפת 7 באוקטובר של חמאס נגד ישראל, נסראללה החליט שלא לפשוט במקביל מהצפון, ולהסתפק ב"חזית תמיכה" שנפתחה יום לאחר מכן.
לאחר מתקפת חמאס בשביעי באוקטובר החלה חיזבאללה להפציץ את ישראל. נסראללה אמר שחיזבאללה תמשיך "להתיש את ישראל ולהעסיק את צבאה" כל עוד ישראל נלחמת בעזה. ב-11 החודשים האחרונים, תחת הנהגתו של נסראללה, שוגרו אלפי רקטות, כטב"מים וטילים לעבר יישובי הצפון. בנאומיו, נסראללה התגאה בכך שעשרות אלפי ישראלים עזבו את בתיהם טען כי לא יעצור את האש עד לסיום המלחמה בעזה.
בשבועיים האחרונים ממשלת ישראל הכריזה על כך שהיא מעבירה את מרכז הכובד של מאמצה הצבאי לצפון במטרה להבטיח שכל תושבי הצפון יחזרו לביתם בביטחה. שמונה חודשים של ניסיונות למצוא פתרון דיפלומטי למשבר הביטחוני בצפון הובילו למבוי סתום, וישראל הגבירה את הלחץ הצבאי על חיזבאללה והצליחה לחסל כמה מבכירי הארגון.
בעשרים השנים האחרונות היה נסראללה אחת הדמויות המרכזית של ציר ההתנגדות לישראל, וחולייה משמעותית בקשר בין ההתנגדות בישראל לאיראן. אם אכן חוסל יחד עם צמרת ארגונו, קשה לראות דמות שתמלא את מקומו באופן מידי.