ארצות הברית פתחה הלילה (בין שבת לראשון) במבצע תקיפות נרחב מהאוויר ומהים נגד עשרות יעדים של החות'ים בתימן, במה שגורמים אמריקניים מגדירים כפעולה הצבאית המשמעותית ביותר בקדנציה השנייה של טראמפ עד כה. לפי משרד הבריאות התימני, בתקיפות בבירת תימן, צנעא, נהרגו לפחות 13 בני אדם ותשעה נפצעו, כאשר דיווחים נוספים מעלים כי לפחות 11 נוספים, בהם ארבעה ילדים ואישה אחת, נהרגו במחוז סעדה. בתגובה לתקיפות, בכיר חות'י כבר מאיים על ישראל: "טראמפ ונתניהו חופרים קברים לציונים". ארה"ב עדכנה מראש את ישראל לגבי התקיפות בתימן, כך אמר בכיר ישראלי לברק רביד ב'וואלה'. ישראל היתה אחת מכמה מדינות בודדות שעודכנו לפני התקיפות.
CENTCOM operations against Iran-backed Houthis continue… pic.twitter.com/DYvc3gREN8
— U.S. Central Command (@CENTCOM) March 15, 2025
"הגיהינום ירד עליכם" – איומי טראמפ והצהרת המלחמה
"היום הוריתי לצבא ארצות הברית לפתוח בפעולה צבאית נחרצת ועוצמתית נגד הטרוריסטים החות'ים בתימן", הכריז הנשיא טראמפ בפלטפורמה החברתית שלו, Truth Social. לדבריו, "הלוחמים האמיצים שלנו (ארה"ב) מבצעים התקפות אוויריות על בסיסי המחבלים, המנהיגים, ומערכות ההגנה שלהם (החות'ים) נגד טילים כדי להגן על נכסי שיט, אוויר וים אמריקניים".
בהמשך הבהיר טראמפ: "לכל הטרוריסטים החות'ים, זמנכם תם, והתקיפות שלכם חייבות להיפסק החל מהיום. אם לא תעשו זאת – הגיהינום ייפול עליכם, בדרך שמעולם לא ראיתם בעבר".
הנשיא האמריקני שיגר גם אזהרה חמורה לאיראן, התומכת בחות'ים: "התמיכה שלכם בטרוריסטים החות'ים חייבת להסתיים מייד. אל תאיימו על העם האמריקני ועל הנשיא שלו. אל תאיימו על נתיבי השיט ברחבי העולם. אם תעשו זאת – היזהרו – כי אמריקה תבוא איתכם בחשבון. ואנחנו לא נהיה נחמדים".
מתקפה שתימשך ימים ואולי שבועות – היקף הפעולה האמריקנית
לפי הדיווחים בכלי תקשורת אמריקניים, מדובר במבצע שעשוי להימשך כמה ימים, אם לא מספר שבועות, בהתאם לתגובת החו'תים. בוול סטריט ג'ורנל דווח כי בין יעדי התקיפה היו בתים של מנהיגים חות'ים בצנעא.
התקיפות האמריקניות כוונו נגד מכ"מים, מערכות הגנה אווירית ומערכות טילים של החות'ים, במטרה לפתוח מחדש את נתיבי השיט הבינלאומיים בים האדום שהחות'ים שיבשו במשך חודשים. במתקפה בצנעא התמקדו האמריקנים בשכונת אל-ג'ראף, שהיא מעוז חות'י. לפי הדיווחים בכלי התקשורת הערביים, הותקפו גם שדה תעופה, תחנת טלוויזיה, ומטה פיקוד ובקרה של הארגון.
הנשיא טראמפ הדגיש: "שום כוח טרור לא יעצור כלי שיט מסחריים וצבאיים אמריקניים מלשוט בחופשיות בנתיבי המים של העולם". על פי דיווחים בניו יורק טיימס, התקיפות בוצעו בין היתר על ידי מטוסי קרב מנושאת המטוסים הארי ס. טרומן, הנמצאת כעת בים האדום, וכן על ידי מטוסי תקיפה ומל"טים חמושים שהוזנקו מבסיסים באזור. לפי דיווחים מקומיים, גם בריטניה משתתפת בתקיפות הללו.
"ביידן היה חלש" – המתקפה כעוד נקודת הבדל בין הנשיא הנוכחי לקודמו
טראמפ ביקש לנצל את אירוע התקפת החות'ים כדי להדגיש, שוב, את ההבדל בין גישתו לגישת קודמו: "התגובה של ג'ו ביידן הייתה חלשה בצורה פתטית, אז החות'ים חסרי המעצורים פשוט המשיכו". לדבריו, "עברה יותר משנה מאז שספינה מסחרית יכלה לשוט בבטחה תחת דגל ארצות הברית דרך תעלת סואץ, ים סוף או מפרץ עדן. ספינת המלחמה האמריקנית האחרונה שעברה בים האדום, לפני ארבעה חודשים, הותקפה על-ידי החות'ים יותר מ-12 פעמים".
ממשל ביידן אמנם תקף מטרות חות'יות במהלך השנה האחרונה, אך לפי גורמים אמריקניים, טראמפ אישר גישה אגרסיבית יותר. בשיחות במטה הבית הלבן, בהן השתתפו סגן הנשיא האמריקאי, ג'יי.די וואנס, שר החוץ של ארה"ב, מרקו רוביו, ושר ההגנה, פיט הגסת', אושרה תוכנית ההתקפה שלשום (ו').
הניו יורק טיימס ביקש להצדיק את המדיניות של ביידן בנמקו כי ביידן ואנשיו אמנם ניסו לפגוע ביכולת החות'ים לאיים על ספינות סוחר וספינות צבאיות, אך נמנעו מלהרוג מספר גדול של לוחמים וממפקדים חות'ים, מחשש להסלמה אזורית רחבה יותר שתגרור את איראן.
"זו תחילת הדרך" – חומרת המבצע וההשלכות האזוריות
בניו יורק טיימס צוטטו שני בכירים אמריקנים, לפיהם כי מדובר ביריית הפתיחה של מתקפה חדשה נגד ארגון הטרור שנתמך על-ידי איראן, וחזר לאחרונה לאיים על ישראל ועל ספינות שמפליגות אליה מהים האדום.
המבצע האמריקני מגיע בזמן שבעלי ברית אחרים של איראן באזור – חמאס וחיזבאללה – נחלשו משמעותית מאז תחילת המלחמה בעזה, ובשר אל-אסד מסוריה, שהיה מקורב לטהרן, הודח בדצמבר. החות'ים, לעומת זאת, נותרו חזקים ואף תקיפים, כאשר הצליחו להטביע שתי ספינות, לתפוס אחת נוספת, ולהרוג לפחות ארבעה ימאים במתקפה שפגעה בסחר העולמי.
לפי דיווחים, לאחר שתי ההתקפות המוצלחות של ישראל באוקטובר, אחת בחיזבאללה ואחת בתשתיות הצבאיות של איראן, נוצר חלון הזדמנויות עבור ממשל טראמפ לפעול נגד החות'ים באופן נרחב יותר, מבלי לחשוש מהסלמה אזורית משמעותית שתוביל למלחמה כוללת. זאת, בניגוד לחשש שהובע בניו-יורק טיימס כהצדקת מדיניותו המאופקת של ממשל ביידן ביחס לחו'תים.
"לא ניכנע" – תגובת החות'ים והאיום על ישראל
הלשכה המדינית של החות'ים בתימן פרסמה הצהרה חריפה: "תקיפת אזרחים ומתקנים אזרחיים היא פשע מלחמה. זו עדות נוספת לטרור האמריקני נגד עמים ומדינות המתנגדות לו". לדבריהם, "התקיפות האמריקניות-בריטיות מאשרות כי ארצות הברית נלחמה וממשיכה להילחם בשם ישראל. התקיפות לא ירתיעו את תימן מלהמשיך לתמוך בפלסטין ועזה. התקיפות לא יעברו בלי תגובה".
דובר הלשכה הפוליטית של החות'ים הזהיר: "התגובה שלנו לתקיפות האלה תהיה בשטח. תקיפת אזורים מיושבים, צפופים, בלב צנעא, היא עדות לכישלון הצבאי של האויב". בכיר נוסף, מוחמד אל-בוחאיתי, כתב בפלטפורמת X: "ישראל לא עמדה בהסכם הפסקת האש", והוסיף כי המעורבות האמריקנית "תגרור תגובה".
הקשר לאיראן והמסר הכפול
גורמים אמריקניים אומרים כי המתקפה נגד החות'ים מהווה גם מסר אזהרה לאיראן, בזמן שטראמפ מנסה להגיע להסכם גרעין עם טהרן. כזכור, רק לפני ימים ספורים, הועבר מכתב מטראמפ למנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, בו ביקש לקיים שיחות בנושא תכנית הגרעין האיראנית.
איראן, מצידה, דחתה בשבוע שעבר את האפשרות לניהול משא ומתן עם ארצות הברית. בנוסף, איראן מואשמת על ידי ארה"ב בהעברת טילים ומל"טים לרוסיה עבור המלחמה באוקראינה. במסגרת מאמציה לשפר את היחסים עם רוסיה, שר החוץ האמריקני מרקו רוביו שוחח עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב כדי ליידע אותו על התקיפות בתימן.
כפי שפורסם לאחרונה בתקשורת הזרה, ראש הממשלה בנימין נתניהו לוחץ על טראמפ לאשר מבצע משותף אמריקני-ישראלי להשמדת מתקני הגרעין האיראניים, תוך ניצול העובדה שמערכות ההגנה האווירית של איראן נחשפו לאחר מבצע תקיפה ישראלי באוקטובר אשר פירק תשתית צבאית קריטית. אולם טראמפ, החושש מלהיגרר למלחמה גדולה אותה הבטיח להימנע ממנה במהלך הקמפיין, נמנע עד כה מלהיענות ללחצים הן מצד ישראל והן מצד "ניצים" אמריקנים לנצל את ההזדמנות לתקוף את מתקני הגרעין האיראניים.
השפעת המתקפות על הסחר העולמי
מאז נובמבר 2023, תקפו החות'ים עשרות כלי שיט באזור, בטענה שהם פועלים בסולידריות עם הפלסטינים בעזה. לפי נתוני הפנטגון, החות'ים תקפו ספינות מלחמה אמריקניות 174 פעמים וכלי שיט מסחריים 145 פעמים מאז 2023.
ביום שלישי האחרון הודיעו החות'ים כי יחדשו את התקפותיהם על ספינות ישראליות העוברות בים האדום ובים הערבי, במצרי באב אל-מנדב ובמפרץ עדן, ובכך סיימו תקופה של רגיעה יחסית שהחלה בינואר עם הפסקת האש בעזה.
מתקפות החות'ים אילצו מאות ספינות זרות לעקוף את הים האדום, ולבחור במסלול ארוך יותר סביב דרום אפריקה, מה שהעלה עלויות הובלה ימית והסב נזק של מיליארדי דולרים לכלכלה העולמית. למשל, לפי דיווח הוול סטריט ג'ורנל, מצרים הפסידה 7 ביליון דולר בשנה האחרונה בגין ההתקפות מצד הח'ותים.
למרות הסכם הפסקת האש בעזה בינואר, חברות הספנות הגדולות עדיין נמנעו מלשלוח כלי שיט בחזרה לים האדום, והתקיפות האמריקניות נועדו להחזיר את האמון בבטיחות הנתיב הימי החיוני, כפי שאף נכתב בהודעת ההתקפה של טראמפ "ההתקפות חסרות האחראיות הללו (של החו'תים), עלו לארה"ב ולכלכלה העולמית רבות של ביליוני דולרים, ובו זמנית מסכנים את חייהם של חפים מפשע".
מבט לעתיד – השלכות אפשריות
החות'ים, קבוצה שבטית שהצליחה להשתלט על רוב צפון תימן מאז פרצו לבירה צנעא ב-2014, בנו את האידיאולוגיה שלהם סביב התנגדות לישראל וארה"ב. הם למעשה ניצחו במלחמה נגד קואליציה שלמה, בהובלת סעודיה, שניסתה במשך שנים להביס אותם.
בסוף ינואר, טראמפ חתם על צו נשיאותי המגדיר מחדש את המורדים החות'ים כ"ארגון טרור זר", בטענה שהקבוצה מהווה איום לביטחון האזורי. מבקרים טענו שהמהלך יחמיר את המשבר ההומניטרי הקשה שממילא כבר קיים בתימן.
כפי שדווח בניו-יורק טיימס, עדויות שנבחנו לאחרונה על ידי חוקרי נשק מראות כי המורדים עשויים היו לרכוש טכנולוגיה מתקדמת חדשה ההופכת את המל"טים שלהם לקשים יותר לגילוי ומאפשרת להם לטוס למרחקים גדולים יותר. עוד דווח כי גורמים בוושינגטון ובמזרח התיכון היו ערוכים אתמול (שבת) להתקפת נגד מצד החות'ים, דבר שנכון לשעה זו, טרם התממש.