בבית החולים לגליל בנהריה ביצעו לאחרונה ניתוח רובוטי ראשון מסוגו להסרת לבלב בשלמותו.
הניתוח נעשה באמצעות רובוט דה וינצ'י ונמשך כ-7 שעות.
המטופלת, מרים שלידור, בת 78 מכרמיאל, הגיעה למרכז הרפואי עם תלונות על כאבי בטן ואי נוחות בטנית שנמשכו חודשים רבים. לאחר ביצוע בדיקות C.T בטן ו-M.R.I בטן, התגלו בלבלב גידולים ציסטיים מרובים מסוג שאינו נחשב לסרטני. למרות זאת, היו סיכויים גבוהים שאם לא תנותח, היא עלולה לפתח בעתיד גידול סרטני בלבלב.
בניתוח המורכב והארוך, אותו הוביל מנהל מחלקת כירורגיה א', ד"ר אלי קקיאשווילי, בסיועו של ד"ר גרגורי בוגוסלבסקי, בוצעה לראשונה בישראל כריתה שלמה של הלבלב, באמצעות רובוט דה וינצ'י. כמו כן נכרתו התריסריון (על ארבעת חלקיו), הטחול, חלק מהקיבה ודרכי מרה חוץ-כבדיות, יחד עם כיס המרה. לאחר מכן בוצע שיחזור של מערכת העיכול.
כעבור אישפוז של ימים ספורים במחלקה הכירורגית, שוחררה המטופלת לביתה במצב טוב. ד"ר קקיאשווילי מסר, כי מדובר בניתוח מורכב במיוחד הדורש מיומנות רבה, עקב המבנה האנטומי המיוחד של הלבלב, ובשל הקירבה לאזורים רגישים הסמוכים לכלי דם ראשיים. "השימוש ברובוט מאפשר ביצוע ניתוחים ללא פתיחת הבטן, בניגוד לעבר, תוך מיקסום יכולות המנתח, דיוק מירבי, התאוששות מהירה יותר של המטופל והפחתת סיבוכים", הוא סיכם.
ניתוחים רובוטיים נעשים בישראל במגוון תחומים, בהם ניתוחי ערמונית, ניתוחי חזה, ניתוחים גינקולוגיים וניתוחים להסרת גידולים שונים. ייחודו בכך שהניתוח מתבצע באמצעות זרוע רובוטית שמוכנסת דרך פתח קטן וללא חתך גדול. המנתח יכול להפעיל אותו מרחוק ואפילו מחדר אחר. ההחלמה מהירה יותר בהשוואה לניתוח פתוח רגיל, כמו כן ניתוח רובוטי מאפשר דיוק וטווח תנועה רחב שנעשה בעזרת הזרועות הרובוטיות