סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
10:50
מניית BP מזנקת בכ-7% בלונדון לאחר שאחד מהמשקיעים האקטיביסטיים האגרסיביים ביותר בעולם רכש אחזקות בחברה, במטרה לשים קץ לשנים של ביצועים נמוכים.
לפי דיווח של בלומברג, קרן ההשקעות האקטיביסטית Elliott Investment Management, בראשות פול סינגר, צברה אחזקה משמעותית בענקית האנרגיה הבריטית BP. זהו בדרך כלל הצעד הראשון באסטרטגיה שהקרן יישמה בהצלחה על חברות ציבוריות גדולות רבות, מה שהוביל לשינויים באסטרטגיה, עזיבת מנכ"לים ואף לפיצולים תאגידיים.
ההתערבות מגיעה לאחר ש-BP חוותה סדרת כישלונות במהלך 15 השנים האחרונות, מהאסון של אסדת "דיפווטר הורייזן" ועד לפיטוריו הפתאומיים של המנכ"ל לשעבר, ברנרד לוני, בשל התנהגותו האישית.
10:26
המסחר באירופה נפתח הבוקר בעליות – מדד דאקס עולה ב-0.3%, קאק עולה בשיעור דומה ופוטסי ב-0.2%.
בורסות אסיה נסחרו במגמה חיובית למרות החרפת החששות ממלחמת סחר. מדד ניקיי ביפן עלה ב-0.1%, הנג סנג עלה ב-1.8% שנגחאי עלה ב-0.5%.
08:09
באסיה נפתח שבוע המסחר במגמה מעורבת, מדד הנג סנג עולה ב-1.5%, שנגחאי ב-0.3%, קוספי ללא שינוי וניקיי יורד מעט ב-0.15%.
החוזים עתידיים בוול סטריט מצביעים על עליות קטנות למרות ההחלטה של טראמפ להטיל מכסים בשיעור של 25% על מוצרי פלדה ואלומיניום.
אחר הצהריים יפתח שבוע מסקרן נוסף בוול סטריט. האינפלציה תהיה במוקד העניינים, כאשר מדד המחירים לצרכן (CPI) צפוי להתפרסם ביום רביעי. בעונת הדוחות, 78 חברות ממדד S&P 500, כולל מקדונלד'ס ,, קוקה קולה , סופר מיקרו קומפיוטר ואייר בי.אן.בי. צפויות לפרסם את דוחותיהן.
בשישי האחרון, אמזון ירדה ביום שישי ב-4.1%, אחרי שקצב הצמיחה שלה בחטיבת פלטפורמת האחרון בענן (AWS) היה נמוך מצפי האנליסטים.
קצת מתחת לרדאר: מניית אובר טכנולוג'יס זינקה בעקבות חשיפת השקעה משמעותית של המיליארדר ביל אקמן בחברת שיתוף הנסיעות, פלטפורמת שיתוף התמונות פינטרסט זינקה בכ-19% בעקבות דוח טוב מהצפי.
עד עתה 62% מחברות ה-S&P 500 דיווחו תוצאות. כשלוקחים את אחוז הצמיחה ברווח של החברות שכבר דיווחו ואת הצפי לצמיחה של אלה שטרם דיווחו מקבלים צמיחה צפויה ברווח החברות של 16%.
בשנתיים האחרונות (2023-2024) רק 27% מהמניות במדד ה-S&P 500 הניבו תשואה גבוהה ממנו, אך מתחילת השנה התמונה השתנתה כש-52% מהמניות במדד הניבו תשואה הגבוהה ממנו. הנתון הזה קשור קשר ישיר לחולשה של שבע המופלאות שלהן משקל כבד במדד. הן ירדו ב-0.4% מתחילת השנה בעוד מדד ה-S&P 500 עלה ב-2.6%.
אלכס ז'בזינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב מציין ש"בינתיים, התגובות של שוקי המניות לטראמפ קצת מפתיעה. לכאורה, המשקיעים לא כל כך מאמינים שהרפורמות שלו יטיבו דווקא עם הכלכלה האמריקאית על חשבון האחרות. מאז כניסתו לתפקיד מדדי המניות האמריקאים הציגו ביצועים נחותים לעומת המניות במדינות שאמורות להיפגע ממדיניות הממשל החדש בארה"ב. המדדים במקסיקו, אירופה, קנדה ואפילו מדד המניות הסיני השיגו תשואה טובה יותר ממדדי המניות האמריקאים".
● בלעדי | בהשקעה של 800 מיליון דולר: המיזם החדש של מייקל אייזנברג ומשקיע העל מארה"ב
כמה מענקיות הטכנולוגיה הוא שאמזון , אלפבית , מטא פלטפורמס (פייסבוק) ומיקרוסופט דיווחו על השקעה מצטברת של מעל 320 מיליארד דולר בתשתיות AI השנה. השקעות ההון של ארבעת ענקיות ההייטק ישקפו גידול של 40% לעומת השנה שעברה, ויהיו גבוהות יותר מכפול מההוצאות ב-2023. זאת בהתבסס על הצהרות מנכ"ליהן מתחילת השנה ולאורך שיחות המשקיעים בשבועות האחרונים.
אמזון הציגה את תוכנית ההשקעה השאפתנית ביותר מבין ארבע החברות, עם יעד של למעלה מ-100 מיליארד דולר, לעומת 83 מיליארד דולר ב-2024. המנכ"ל, אנדי ג'סי, אמר במהלך שיחת המשקיעים ביום חמישי כי רוב הכסף יופנה לטכנולוגיות AI עבור חטיבת שירותי הענן של החברה (AWS) ולמה שהוא הגדיר כ"הזדמנות עסקית של פעם בחיים".
מיקרוסופט הודיעה כי תקצה 80 מיליארד דולר בשנת הכספים 2025 להקמת מרכזי נתונים לעומסי עבודה של AI. אלפאבת מציבה יעד של 75 מיליארד דולר בהוצאות הון לשנה זו, כאשר 16 עד 18 מיליארד דולר צפויים להיות מושקעים כבר ברבעון הראשון. במקביל, מנכ"ל מטא, מארק צוקרברג, קבע את תקציב ההשקעות של החברה בתחום ה-AI בטווח של 60 עד 65 מיליארד דולר כבר בינואר, כשהוא מכנה את 2025 "שנה מכריעה עבור הבינה המלאכותית".
בשוק החוב האמריקאי, נרשמה בשבוע החולף ירידת תשואות לכל אורך העקום, כאשר התשואה ל-10 שנים ירדה בכ-9 נ"ב לרמה של 4.49%. 3.
זבז'ינסקי ממיטב ציין שפחתו הסיכונים לעליית תשואות בשוקי האג"ח בעולם, בפרט האמריקאי. "מתחילת השנה כ-18 בנקים מרכזיים הורידו ריבית. הם מגבירים קצב הורדות ריבית בשל חששות מפני ירידה בצמיחה. תהליך הורדות ריבית מפעיל לחצים לירידה בתשואות אג"ח ארוכות".
"אופן התגובה של שוק האג"ח האמריקאי למדיניות המכסים של הנשיא טראמפ עשוי להרגיע את משקיעי האג"ח. מאז כניסתו לתפקיד ציפיות האינפלציה אמנם עלו, בעיקר בטווחים הקצרים והבינוניים, אבל העלייה בציפיות האינפלציה התקזזה עם הירידה בריבית הריאלית. ירידה חזקה בריביות הריאליות מצביעה ששוק האג"ח חושש יותר ממיתון מאשר מאינפלציה. פוזיציות לונג בחוזים עתידיים על האג"ח האמריקאיות של מנהלי ההשקעות הגיע לשיא, במיוחד באג"ח ל-5 שנים".
חדשות בשוק הסחורות. נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, אמר אתמול כי יטיל מכסים חדשים בגובה 25% על כל ייבוא הפלדה והאלומיניום לארצות הברית, בנוסף למכסים הקיימים על מתכות, במהלך נוסף של הסלמת מדיניות הסחר שלו. טראמפ, שדיבר עם עיתונאים על סיפון מטוס אייר פורס 1 בדרכו למשחק הסופרבול בניו אורלינס, אמר כי יכריז על המכסים החדשים על מתכות היום. הוא הוסיף כי יכריז גם על מכסים הדדיים ביום שלישי או רביעי, שייכנסו לתוקף מיד, ויחולו על כל המדינות תוך התאמה לשיעורי המכסים שמדינה גובה מארה"ב. "וזה פשוט מאוד – אם הם מחייבים אותנו, אנחנו מחייבים אותם", אמר טראמפ. על פי נתוני הממשל והמכון האמריקאי לברזל ופלדה, המקורות העיקריים לייבוא פלדה לארה"ב הם קנדה, ברזיל ומקסיקו, ואחריהם דרום קוריאה ווייטנאם.
מאקרו בארה"ב: ביום שישי האחרון פורסמו נתוני התעסוקה בארה"ב. מספר המשרות שנוספו למשק האמריקאי בחודש ינואר עמד על 143 אלף – נמוך מהצפי. שיעור האבטלה עמד על 4%. הצפי היה לתוספת של 169 אלף משרות ולסטגנציה בשיעור האבטלה שהיה צפוי להישאר על 4.1%, כמו בחודש הקודם.
במיטב מזהים סימני היחלשות בשוק העבודה האמריקאי: "שירותי הבריאות ורווחה ובממשלה ממשיכים לייצר קרוב ל-70% מהמשרות, הרבה מעל המשקל שלהם בשוק העבודה. המשך יצירת המשרות בממשלה עומדת בסימן שאלה על רקע מהלכי התייעלות של הממשל החדש".
"לעומת זאת, הענפים המחזוריים, בנייה למגורים וייצור מוצרי בני קיימא, מצביעים על ירידה בביקוש לעובדים ובמשרות בפועל. בעבר חולשה בענפים אלה הייתה סימן מקדים להאטה בצמיחה".
בהמשך השבוע צפויים להתפרסם ברביעי נתוני אינפלציה בארה"ב וביום שישי יתפרסמו נתוני המסחר הקמעונאי והייצור התעשייתי.
הצפי הוא שביום רביעי מדד המחירים לצרכן יישאר ללא שינוי ברמה של 2.9%. מדד הליבה צפוי להתמתן מעט, לרמה של 3.1%, לעומת 3.2% כעת. למעשה, מזה חמישה חודשים שהמדד בארה"ב לא יורד, והתמונה הולכת ומחמירה מאז נתוני חודש ספטמבר. באופן מפתיע מדובר בחודש שבו הפחית הפד לראשונה את הריבית בסבב הנוכחי.
במקביל לנתוני המאקרו, יו"ר הפד פאוול צפוי לדבר בקונגרס בימים שלישי ורביעי על מצב הכלכלה בארה"ב ואולי על תחזית הריבית של הפד.
בישראל, ביום ב' יתפרסמו נתוני התקציב של חודש ינואר, בשלישי יתפרסם מדד אמון הצרכנים ובחמישי יתפרסמו נתוני סחר חוץ של חודש ינואר ועסקאות הנדל"ן של חודש דצמבר.
בעוד ש"סערת דיפסיק" טרם חלפה, אנליסטים בוול סטריט מסמנים מניות נסתרות שצפויות לזנק בעקבות הפריצה של חברת הבינה מלאכותית הסינית – החברות שמספקות את התשתית ליישומי בינה מלאכותית. הסיבה: ככל שמודלים כמו R1 של דיפסיק מגבירים משמעותית את הביקוש לחישוב, הצורך בפתרונות רשת מהירים ילך ויגדל.
בג'יי.פי.מורגן הדגישו כי הוצאות ענן חזקות, התאוששות בהשקעות ההון בטלקום, וכן גידול בהשקעות בחיבוריות בין מרכזי נתונים על ידי ספקי רשתות סיבים אופטיים מהווים מנועי צמיחה מרכזיים.
צ'ון הים צ'ואנג מבנק אוף אמריקה כתב ללקוחותיו השבוע כי עלות חישוב נמוכה יותר עשויה "להוביל אימוץ נרחב יותר של AI וכי הביקוש צפוי להיות "חזק". טוני וואנג, מנהל תיקי השקעות ב- T. Rowe Price, אמר כי מגזר זה נמצא "בעמדה מצוינת", בעוד שרובן רוי מ-Stifel רואה גם הוא פוטנציאל לעליות, ומצביע על מודל R1 של דיפקסיק כגורם מרכזי לביקוש העולמי לתשתיות רשת חזקות ומהירות. "היבט הרשתות הוא בהחלט צוואר הבקבוק כשמדובר בפריסת תשתיות AI", אמר לי וואנג. "אנחנו הולכים לראות הרבה יותר חדשנות בשכבה הזו".
רוי מזהה את מניות קוהרנט (Coherent), סיינה (Ciena) וסלסטיקה (Celestica) כנהנות המרכזיות מהשיפור ביעילות עומסי העבודה של AI. "התשתית הבסיסית להעברת נתונים הולכת והופכת למאתגרת יותר ליישום, מהירויות הממשק עולות, ואתגרי העברת הנתונים ממשיכים להיות מורכבים יותר"' הסביר רוי.
לדבריו, סיינה מתחילה לראות עלייה בביקוש מצד ספקי הענן הגדולים, מכיוון שנתוני AI "נשפכים" ממרכזי הנתונים אל תוך ארגונים וצרכנים שמשתמשים ב-AI. ואילו סלסטיקה, שבונה מתגים ושרתים עבור אותם ספקים, צפויה להרוויח ככל שהתעשייה עוברת ל"חישוב מותאם אישית" – כלומר, השבבים הייעודיים שחברות הענן הגדולות מתכננות ומפתחות בעצמן.
בג'יי פי מורגן אמרו "אנחנו בוחנים את התגובות המוגזמות של מחירי המניות ביחס לספקים התלויים ב-AI, שהושפעו מחששות המשקיעים בעקבות הגילויים על היעילות ההונית של מודלי הבינה המלאכותית של DeepSeek, ורואים נקודת כניסה מעניינת למניית סיינה".
מטה מרשל, אנליסטית מחקר במורגן סטנלי, אופטימית לגבי חברת הרשתות אריסטה נטוורקס (Arista Network). בהערה שפרסמה לקראת דוחות החברה, היא כתבה כי מניות אריסטה אטרקטיביות כעת לאחר הירידות שהונעו ממכירת החיסול האחרונה. היא נתנת דירוג "משקל יתר" על המניה, לקראת פרסום הדוחות ב-18 בפברואר.