פעולות פשוטות כמו חיוך, דיבור או אפילו נשיקה עלולות להיות מסובכות למי שסובל משיתוק בצד אחד של הפנים – כמו במקרה של תסמונת בל שממנה סבלו מיכל אנסקי ואנה זק. איך נגרמת התופעה ומה אפשר לעשות כדי לחזור לחייך? ד"ר טל קאופמן גולדברג ופרופ' אייל גור מהמערך לכירורגיה פלסטית באיכילוב מסבירים ומתארים את כל טווח הטיפולים – מפיזיותרפיה ועד לניתוחים מורכבים
שיתוק פנים, פציאליס, הוא תופעה של פגיעה בעצב הפנים, שהוא אחד מ-12 העצבים שיוצאים מגזע המוח אל הראש והצוואר. העצב השביעי, המכונה עצב הפנים, אחראי על עצבוב שרירי הפנים ועל תפקודי היום-יום הכי שכיחים – דיבור, אכילה וכמובן תקשורת והבעת רגשות. בשנים האחרונות עלתה התודעה לשיתוק פנים בגלל תסמונת בל שממנה סבלו בין היתר מיכל אנסקי ואנה זק.
ד"ר טל קאופמן גולדברג, רופאה בכירה במערך לכירורגיה פלסטית משחזרת ואסתטית במרכז הרפואי איכילוב, מסבירה שהסיבות הכי שכיחות לשיתוק פנים הן ממקור ויראלי, "וירוס שתוקף את העצב עצמו. יש גם גורמים נוספים כמו גידולים, סיבות מולדות או מחלות אוטואימוניות".
על אילו וירוסים אנחנו מדברים? "יש שני וירוסים עיקריים שיודעים לתקוף את עצב הפנים, ושניהם וירוסים שאנחנו רוכשים בילדות שלנו. וירוס ההרפס ווירוס אבעבועות הרוח. הם נמצאים רדומים על עצב הפנים שלנו שנים רבות, והתעוררותם גורמת לדלקת מקומית. עצב הפנים נמצא בתעלה צרה בבסיס הגולגולת ובעת הדלקת הוא נלחץ בתעלה, ההולכה החשמלית נפסקת ונוצר שיתוק הפנים".
מה מרגישים בעקבות ההתפרצות? "מי שהווירוס מתפרץ אצלו רואה תוך כמה שעות ירידה תפקודית במחצית הפנים. מאותו רגע קשה להרים את הגבה, לפתוח את העין, לחייך, לעשות פעולת נשיקה ולהוריד את השפה התחתונה. בגלל הקושי של סגירת העין יכול להיווצר יובש בקרנית וריבוי דמעות. בנוסף, מכיוון שהפה עובד רק בצד אחד של הפנים – יש זליגת נוזלים, קשיי הגייה ודיבור בעיקר באותיות שדורשות את סגירת הפה (אותיות בומ"ף). זה מלווה גם בהשלכות נפשיות וחברתיות קשות. זאת תחושה מאוד לא נעימה".
למה דווקא בחצי פנים? "יש שני עצבי פנים, אחד לכל צד. במקרים נדירים נראה שיתוק פנים דו-צדדי".
ד"ר טל קאופמן גולדברג: "המטופלים מתארים מתח ועייפות בפנים מהרגע שהם קמים בבוקר, כאילו הפנים היו 24 שעות בחדר כושר. הם מספרים שנמנעים מתנועות פנים מסוימות כדי להקטין את הנראות של העווית. הם מרגישים שלא באמת מבינים את מידת הסבל שלהם, מה שמוביל לבדידות והתכנסות"
מה גורם להתפרצות? "הסברה היא שההתפרצות נגרמת מירידה יחסית במערכת החיסונית, כמו לאחר מחלת חום, סטרס גופני או נפשי משמעותי, שינויי מזג אוויר קיצוניים ולפעמים גם בלי סיבה ברורה".
צריך להגיע מיד לרופא? "כן, בשלב הזה חשוב להגיע לרופא המשפחה כדי לקבל אבחנה נכונה וטיפול מיידי. את הטיפול צריך לקבל תוך 72 שעות והוא כולל סטרואידים למשך שבוע עד שלושה שבועות, ולפעמים גם טיפול אנטי ויראלי, כל זה כדי להקל על הדלקת בעצב ובכך לאפשר לעצב הפנים לחדש את ההולכה שלו. וירוס ההרפס סימפלקס גורם ל'שיתוק פנים על שם בל', ואילו וירוס אבעבועות הרוח גורם לשיתוק פנים כחלק מ'סינדרום ראמזי האנט'. רמזי האנט נחשב ליותר אגרסיבי מכיוון שהוא מסוגל לפגוע גם בעצב 8, לגרום לירידה בשמיעה, לסחרחורות, לכאבי פנים נוירופתיים קשים, בעיות שיווי משקל ולפעמים גם לפריחה עורית באפרכסת, בחלל הפה או בפנים".
עד כמה הסינדרומים האלה נפוצים? "הסיכוי לאדם לסבול משיתוק על שם 'בל' הוא 1 ל-60 במהלך כל חייו, זה סיכוי לא מבוטל. 'סינדרום רמזי האנט' מעט פחות נפוץ, הוא השני בשכיחותו".
מהם הסיכויים להחלמה מלאה? "לשמחתנו 70% מהמטופלים יגיעו להחלמה מלאה תוך כמה שבועות".
מה עם יתר המקרים? "כאשר העצב כלוא בתעלה לזמן ממושך, חלק מסיביו נפגעים משמעותית יותר, ואז נדרשת התחדשות עצבית. במקרים אלו, הסיבים החדשים לא תמיד חוזרים להיות כמו בדיוק כמו שהיה לפני השיתוק, ונוצרת תופעה שנקראת סינקיניזיס – פעילות עצבית לא מאורגנת שמביאה לפעולות לא מסונכרנות ולא רצויות בפנים. לדוגמה: כאשר עוצמים את העין, זווית הפה עולה באופן לא-רצוני, או כשמנסים לחייך והגבה עולה. בנוסף, במקרים אלו יש טונוס גבוה בשרירי הפנים הגורם למתח משמעותי וקבוע בפנים המקשה מאוד על התפקוד היומיומי".