משרדי הביטחון והאוצר מקדמים שיפוי של 3 חודשים בלבד למשכורת של אלמנות צה"ל, בכנסת דורשים שיפוי לשנה לפחות, כך נחשף בדיון בוועדה לקידום מעמד האישה שהתקיים היום (שלישי) בסוגיה של היעדר שיפוי ופיצוי על אובדן הכנסה ומניעת פיטורין לאלמנות צה"ל.
"זה לא ייתכן שהמדינה לא לקחה על עצמה שום אחריות נוספת מאז תחילת המלחמה. המדינה מזניחה את האלמנות והיתומים 50 שנה", אמר שלומי נחומסון, מנכ"ל ארגון אלמנות ויתומי צה"ל. "לא נקבל 3 חודשים, לא נקבל פחות משנה של שיפוי. זה פשוט ניצול. את הגברים של נשות המילואים אתם עדיין צריכים ואת הגברים של האלמנות אתם כבר לא צריכים?", זעמה יו"ר הוועדה, ח"כ פנינה תמנו שטה, על נציגי משרד הביטחון, ואיימה לצאת למאבק ציבורי.
"לאלמנות קשה מאוד להגיע לפה", סיפרה שלומית קלמנזון אלמנתו של אלחנן קלמנזון ז"ל, שנפל ב-7.10 בקרב בקיבוץ בארי. "הכאב הוא עמוק מאוד, העם שותף ורוצה לעזור אבל יש הרבה דברים שחייבים לאפשר לנו כדי שנוכל להמשיך הלאה. גם אני הכנסתי משכורת משמעותית לפני האובדן ובשנה הראשונה לשכול רוב הנשים לא חזרו לעבודה וגם אלה שחזרו לא שבו ל-100% משרה. הילדים אומרים לי שמסגנית מנהלת בית ספר קודמתי להיות מנהלת בית יתומים".
"אני עובדת מגיל 10, יום העבודה האחרון שלי היה היום שתומר נהרג. הייתי בחרדה קיומית איך ממשיכים את החיים", סיפרה אשירה גרינברג אלמנתו של סא"ל תומר גרינברג ז"ל. "אחרי ה-30 חשבתי שאחזור לעבודה, אבל אני לא מתפרנסת ופוגעת בקרן השתלמות וגם בגמול. יש לי חברות רבות שלא מוצאות את הכוחות לעבוד. יש לי חצי שבוע של טיפולים ובשאר השבוע אני אלמנה במשרה מלאה. יש נשים רבות שכן חזרו לעבוד אבל התקרה שלהן והקידום שלהן נפגעו. אנחנו צריכות לדעת שיש לנו תמיכה וגיבוי. החיים שלנו נעצרו לא מבחירה. גם לנו יש חלומות ושאיפות. צריכות לדעת שיש לנו תמיכה כלכלית".
"הזמן עובר ולא קורה כלום. המדינה נטשה אותי ואת ילדי וזה לא ההסכם", שיתפה רז טחן אלמנתו של רני טחן ז"ל. "אנחנו לא יכולת הכל ואנחנו לא גיבורות. אנחנו בנות אדם לבני זוג שנהרגו. אנחנו צריכות עזרה. תנו לנו את האמצעים הכלכליים לשמור על ילדינו. חובת ההוכחה על מדינת ישראל. תוכיחו לנו שאהובי ליבנו לא מתו סתם".
ח"כ מתן כהנא, מיוזמי הדיון, אמר שלמרות שהעלה זאת מספר פעמים הנושא לא נכנס לחקיקה בתקציב המדינה הקרוב. "היה סיכום בין האוצר למשרד הביטחון וזה לא נתפס שנושא כל כך חשוב לא יקבל מענה. 93% מיתומי צה"ל הם מעל גיל 21 שהמדינה לא מכירה בקיומם. אנחנו פה באופוזיציה ואנחנו יכולים לצעוק עד מחרתיים, אנחנו צריכים 8 חברי כנסת מהקואליציה שיגידו שהם לא יצביעו בעד תקציב אם לא יהיה פתרון לסוגיית אלמנות ויתומי חללי צה"ל".
דור הראל, נציג משרד האוצר בדיון, אמר כי לאחר סדרת דיונים בוועדה הם מכירים בצורך בשיפוי, אך רמז כי הישועה לא תגיע בקרוב. "משרד האוצר מבין את הקושי של האלמנה לחזור לעבוד מהיום הראשון ואנחנו אומרים שצריך לשפות על אובדן ההכנסה של האלמנות. יש סדרת הטבות של תיקוני חקיקה שמשרד הביטחון והאוצר מגיעים אליהם להסכמות כדי להביא את כל הבשורה הזאת ביחד". על כך השיב ח"כ כהנא כי "אנחנו תכף בתקציב לשנתיים. אם זה לא לפני ה-31 במרץ אז אתם עובדים עלינו". הגיבה ח"כ שטה שאיימה כי "אם לא תעלו את משך הזמן של השיפוי אעלה את החוק שלי שנותן להן שיפוי ל-3 שנים".
שירה אתגר, נציגת משרד הביטחון, טענה כי עמדת המשרד הייתה שיפוי ליותר משלושה חודשים, ומשרד האוצר הוא זה שמערים קשיים. "אנחנו מלווים את המשפחות השכולות וגם חברות שלנו באגף פגשו אובדן באופן אישי. אנחנו בשלבים ממש מתקדמים להגיע להסכמות, אנחנו מדברים כרגע על שיפוי ל-3 חודשים". לאור האמירה זעמו האלמנות: "זו פשוט בדיחה, זו בושה. אנחנו לא אינטרס פוליטי אנחנו בני אדם. זה החיים שלנו. זה עתיד קיום המדינה שלנו, תתביישו לכם".