בתום דיוני הוועדה המוניטרית ובהתאם לציפיות, הותיר אתמול בנק ישראל את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5%, בפעם השלישית ברציפות. בהסבר להחלטת הבנק סברה הוועדה המוניטרית כי ישנם מספר גורמים המובילים לסיכון לאינפלציה גבוהה: – התפתחויות גיאופוליטיות והשפעתן על הפעילות הכלכלית, פיחות השקל, בעיות אספקה בעיקר בבנייה ובטיסות, התפתחויות פיסקאליות ומחירי הנפט.
נגיד בנק ישראל, אמיר ירון, אמר ל"גלובס" לאחר ההודעה כי על אף שעליית המחירים לצרכן והאינפלציה צפויות להיות גבוהות ב-1-3% מהיעד של הבנק, הוא לא יעלה את הריבית לעת עתה. גובה הריבית.
"הריבית הנוכחית היא התכווצות גם ביחס לאינפלציה. כמובן שאנחנו עוקבים מקרוב אחר המצב ומקבלים החלטות על סמך הנתונים, אבל הריבית בהחלט תרד. אמנם הריבית נמוכה. צפוי קצת להגדיל, כשמסתכלים על לפני שנה, האינפלציה תהיה במסגרת היעד", הסביר ירון.
התחזית שפרסמו באפריל חזתה שלוש הורדות ריבית, אך השוק לא ציפה להורדת ריבית השנה. לאן הלכת?
"צריך להבין שהתחזית שיצאה באפריל שיקפה את המידע שהיה אז מול הוועדה. מאז יש לנו חוסר יציבות גיאופוליטית, עלייה בלחימה, בטח בצפון, זה האשם זה יוביל ללחצים אחרים, ולעלייה בסביבה האינפלציונית.
"גם כשהורדנו את הריבית בינואר אמרנו שמגמת הריבית תהיה תלויה בשיעור האינפלציה שייכנס לטווח היעד. עכשיו יש עלייה בכל המדדים האלה, והכיוון שלהם יאתגר את הנורמליזציה של הריבית תעריפים מצד שני, נראה כי התחזית היא כמעט בעוד שנה, וצריך לזכור שדברים יכולים להשתנות במהירות, אז כרגע, אנחנו עובדים בצורה מדודה ובזהירות, ובהתאם להחלטה. שתסתיים ביולי, תכיל תובנות נוספות.
הודעת הריבית של בנק ישראל ציינה את הגירעון הפיסקאלי שכן הגירעון המצטבר המשיך להתרחב במהלך 12 החודשים האחרונים עם עליית הוצאות הממשלה.
מאמרים קשורים
מודאגים מהגירעון הפיסקאלי?
"חשוב להבין שחלק מההוצאות היו מהירות מהצפוי, בעוד שההכנסות מאידך היו גבוהות מהצפוי. אם מחברים את שני המרכיבים האלה ביחד, אנחנו רואים את זה בסך הכל, וחשוב להדגיש את זה. הגירעון של 2024 עדיין נמצא או מתחתיו הרמה החזויה שלנו, כלומר הזמן הנוכחי יהיה גבוה מהרמות שאנו רואים, אבל ברבעון הרביעי של 2024 הוא אמור לחזור לאזור הנוכחי של 6.5-7% (מהתמ"ג), כל עוד אין עודף מהותי בהוצאות הביטחון, כלומר אם הם מחזיקים בתקציב.
"לשנת 2025 הערכנו גירעון של כ-4.5-5%. להערכות הללו יגיעו גורמים נוספים. ברור שככל שהמאבק יימשך יותר, יידרשו יותר עלויות תקציביות שחלקן יועברו מ-2024 או בעוד כללי." ברור שדרושות יותר התאמות ממה שהוחלט, בשלב זה ברור שעל הממשלה לעשות כל שניתן כדי להגביל את הגידול בחוב ולהעניק אחריות פיסקלית לשוק.
האם אתה חושב שהעלאת המע"מ המתוכננת לשנת 2025 צריכה להתקדם?
"שוב, על הממשלה לעשות הכל כדי להגביל את גידול החוב ולחלק את האחריות הפיסקלית לשוק. כל צעד שתורם להגברת האמינות הפיסקלית ולהפחתת פרמיית הסיכון יועיל למשק. לכן, מלכתחילה, העלאת מס חשובה מאוד כפי שאושרה בתקציב, אך כל עוד ישנה גידול בלתי צפוי בהוצאות הביטחון, עד שבאמצעות הנהגת אמצעי מס אחרים כמו מס ערך מוסף, יש צורך למדוד את מס הערך המוסף אפילו בשנת 2025. בהתחשב בהתפתחויות הנוכחיות, אין סיכוי קטן שידרשו צעדים נוספים.
פורסם על ידי גלובס, חדשות העסקים של ישראל – en.globes.co.il – ב-28 במאי 2024
© זכויות יוצרים 2024 מאת Globes Publisher Eatonut (1983) Ltd.