על רקע הפשיטה של כוחות חיזבאללה ופלגי האופוזיציה הסורית על העיר חומס שבסוריה, שצוטטה אמש (שישי) על ידי בכיר לבנוני בסוכנות הידיעות "רויטרס" כ"קו אדום", בערוץ החדשות הערבי "אל-ערבי" הסבירו על חשיבותה של העיר שנתקפה ומשמעות השליטה בה.
באל ערבי מספרים כי מדובר באחת הערים הסוריות החשובות ביותר מבחינה אסטרטגית והיסטורית. העיר הזו, שאוכלוסייתה מוערכת בכ-800 אלף איש עם רוב של מוסלמים סונים, נחשבת למרכז חיוני בלב סוריה, וידועה בשמה כ"מפתח הבירה" ו"לב המדינה".
הדבר הופך אותה לנקודת מפגש בין אזורים רבים בסוריה, כמו דמשק בדרום וחלב בצפון. בנוסף, היא ידועה בשל קרבתה למרחבי הנפט, נמל לטקיה, מתקנים תעשייתיים, צירים צבאיים ומסחריים חשובים וכמובן – בית הזיקוק שלה, שנחשב לאחד ממתקני הנפט החשובים ביותר בסוריה.
גם בזירה התרבותית היא משאירה אבק לשאר הערים הסוריות. העיר השלישית בגדולה לאחר חלב ודמשק, צברה לעצמה שם של בירה תרבותית, שכן היא נושאת עקבות של תרבויות רבות כמו רומא, ביזנטיון, בית אומיה, בית עבאס והעות'מאנים.
בערוץ "אל-ערבי", שנוסד רשמית בלונדון וצבר לעצמו קהל ותפוצה רחבה מאז הקמתו ב-2015, ציינו כי מעבר למיקום הגאוגרפי של חומס, קרבתה למשאבי האנרגיה ושאר יתרונותיה, שהעניקו לה חשיבות אסטרטגית רבה בתקופות שונות, לשליטה בה יש משמעות גדולה יותר.
"שליטה בחומס פירושה שליטה ברשת של כבישים חיוניים ובינלאומיים, ובכך גם שליטה בעצב האספקות המסחריות למדינה וסגירת מעוזי המשטר", ציינו ב"אל ערבי". הצצה להיסטוריה של חומס במהפכה הסורית מגלה כי עם תחילתה של המהפכה, חומס הייתה בין הערים הראשונות שחלה בהן "רגיעה", לאחר שתושביה דרשו חופש ורפורמה פוליטית".
הרגיעה הזו נשברה לקראת שנת 2012 עם גל האלימות שגאה בה: "המשטר הטיל מצור מחניק על שכונות רבות בחומס, במיוחד בשכונת באב עמר, שבה סבלו אזרחים ממחסור חמור בתרופות ובמזון. סבלם הוחמר כתוצאה מההפצצות המתמשכות על חומס ומגמת העקירה ממנה שהחלה בשנת 2014".
לאחר שנים של מצור וקרבות עזים, בהם נהרגו יותר מ-2000 בני אדם, הצליח המשטר לשלוט ברוב התושבים של חומס, עד שהושג הסכם רשמי מחייב שגרם לעקירתם של אלפי תושבים מחומס לצפון סוריה ומחוץ למדינה.
במאי 2017, שלוש שנים לאחר עזיבת האופוזיציה, השתלט המשטר הסורי על העיר כולה. זאת לאחר שפונו חברי האופוזיציה האחרונים שנכלאו בשכונת אל-ואר, במבצע בפיקוח רוסיה.