הסממנים של סרטן הלבלב לא תמיד ברורים, האבחנה מסורבלת ועל אף השיפור בשרידות החולים בעשור האחרון, סיכויי ההחלמה עדיין נמוכים. בשנים האחרונות סרטן הלבלב הולך ורושם עלייה מדאיגה בשכיחותו באוכלוסייה. מומחים: "מה שעושה לנו טוב בפה עושה רע מאוד ללבלב: עישון, השמנה, חשיפה לבשר אדום ומזון מעובד, דברים מתוקים, אלכוהול הם גורמי סיכון". כיצד ניתן לטפל בסרטן שממנו סובלת בין השאר הזמרת קורין אלאל? שלושה מומחים בכירים מרמב"ם ומאיכילוב מסבירים
סרטן הלבלב רושם עלייה מדאיגה בשכיחותו באוכלוסייה בשנים האחרונות. בשקט-בשקט הוא הולך ותופס את מקומו כאחד מסוגי הסרטן המובילים כגורמים לתמותה בעולם המערבי. רק לפני כמה חודשים הודיעה הזמרת קורין אלאל שהיא מתמודדת עם חשש לגידול סרטני בלבלב ועקב כך עליה לבטל את הופעותיה הקרובות. לפני כמעט ארבע שנים נפטרה מירית הררי, אשתו של דידי הררי, לאחר מאבק ממושך בסרטן הלבלב.
בשל האיחור בהופעת הסימפטומים, המחלה מציבה אתגרים משמעותיים לצוותי הרפואה. מה חשוב לדעת, וכיצד ניתן לטפל ואף לזהות אותו בשלב מוקדם? ביררנו עם שורה של מומחים בכירים ברמב"ם ובאיכילוב. צפו בהסבר של ד"ר ארז הסניס מהיחידה למניעת ממאירויות במערכת העיכול במרכז הרפואי רמב"ם:
מהו הלבלב? "הלבלב הוא איבר פנימי המורכב למעשה מבחינה מיקרוסקופית משתי בלוטות שמאוחדות לבלוטה אחת. תפקידו, כמו שאר הבלוטות בגוף, להפריש אנזימים והורמונים שונים, כמו למשל בלוטת התריס שמייצרת את הורמוני התריס, ובלוטות השד שמייצרות חלב", מסביר ד"ר ארז הסניס, רופא בכיר ביחידה למניעת ממאירויות במערכת העיכול במכון הגסטרואנטרולוגי במרכז הרפואי רמב"ם, וחוקר סרטן הלבלב.
לפי ד"ר הסניס, הלבלב מורכב משני איברים: "הלבלב האקסוקריני – החלק האחראי על ההפרשה החיצונית, המפריש אנזימים אל תוך מערכת העיכול באמצעות צינור שפוגש את מערכת העיכול בתריסריון. אנזימים אלו אחראים על פירוק החלבונים, הפחמימות והשומנים שאנו צורכים. זהו בעצם רוב שטחו של הלבלב", אומר ד"ר הסניס.
"בתוך הלבלב האקסוקריני חבויים להם איים קטנים של תאים המהווים את הלבלב האנדוקריני – החלק של הלבלב האחראי על הפרשה פנימית. תפקידו הוא להפריש הורמונים, בעיקר אינסולין, אך גם הורמונים נוספים האחראים על ויסות רמות הסוכר בדם, התיאבון והשובע שלנו".
לרוב התפיסה היא שהלבלב הוא איבר פנימי הממוקם בבטן, אך לפי ד"ר הסניס זו אחת הבעיות הגדולות איתו. "הוא אמנם נמצא באזור הבטן, אך מאחוריה. אפשר כמעט להגיד שהוא נמצא בגב, וזו אחת הסיבות שמקשה עלינו במקרים של סרטן את הגילוי המוקדם, כי הוא נותן את האותות שלו מאוד מאוחר".
מהו סרטן הלבלב? "מדובר במחלה ממאירה שנגרמת כתוצאה מהשתנות של התאים בלבלב", מסביר ד"ר הסניס. "בלמעלה מ-90% מהמקרים מדובר בלבלב האקסוקריני. הגיל החציוני לאבחנה של המחלה הוא 70. זו מחלה של חבר'ה מבוגרים, אבל יש לצערנו גם לא מעט מקרים בצעירים".