חברת אינטל השיקה היום (שלישי) במהלך יריד IFA בברלין את סדרת מעבדי Intel Core Ultra 200V, בארכיטקטורת Lunar Lake. זהו הדור השני של מעבדי ה-AI של אינטל למחשבים אישיים, כשלדברי החברה, המעבד החדש מסמן קפיצת מדרגה בהיבטים כמו יכולות עיבוד AI, יעילות אנרגטית, חיי סוללה ארוכים וביצועים גרפיים.
באינטל מקווים כי המעבד החדש ימצב אותה כשחקנית המובילה בתחום המתפתח של מחשבים אישיים המותאמים ליישומי בינה מלאכותית (PC-AI). המעבד החדש פותח במשך יותר משנתיים במרכז המו"פ של אינטל בישראל, כאשר שלבי הפיתוח והאימות הסופיים התבצעו על רקע התנאים המאתגרים של המלחמה.
PC-AI הוא מושג חדש ובעל הגדרה מעורפלת וקל לעשות בו שימוש שיווקי לרעה. מרכיב הכרחי בהגדרת מעבד כמעבד AI הוא שילוב של מנוע עיבוד הקרוי "יחידת עיבוד נוירוני" (NPU). זהו סוג של מעבד המתוכנן באופן ייעודי כדי להריץ משימות חישוביות מסוג "רשתות נוירונים", שהן סוג המשימות המאפיינות בינה מלאכותית.
לפי הרף שמציבה מיקרוסופט, שחולשת על עולם המחשבים האישיים דרך מערכת ההפעלה Windows, כדי שמחשב ייחשב PC-AI ויוכל להריץ את יישומי ה-AI שלה, ה-NPU ("יחידת העיבוד הנוירוני") צריך להציג ביצועים של לכל הפחות 40 טריליון פעולות בשנייה (TOPS). ה-NPU במעבד של אינטל מסוגל לבצע 48 טריליון פעולות בשנייה. במובן זה, המעבד של אינטל עומד בשני הקריטריונים הראשיים למעבד PC-AI.
סדרת מעבדי ה-Lunar Lake מורכבת למעשה ממערך של שלושה סוגי מעבדים: מעבד ראשי (CPU), מעבד גרפי (GPU) ו-NPU. שלושת המעבדים הללו מסוגלים לבצע יחד 120 טריליון פעולות בשנייה.
כאמור, ה-Lunar Lake פותח בישראל, ומי שעמד בראש הפרויקט הוא זוהר צבע, סגן נשיא בקבוצת המחשוב האישי באינטל. בשיחה עם "ישראל היום" הוא סיפר: "המעבד פותח כמעט במלואו בישראל, החל משלב הקונספט, התכנון והארכיטקטורה, ועד עיצוב הליבות. ההובלה מהיום הראשון הייתה ישראלית, ובמובן זה זהו מעבד 'כחול-לבן'. הצלחנו להשיג שיפור מאוד גדול לעומת הדור הקודם, וזה משהו שמעט צוותים בעולם יכולים להוציא לפועל".
תהליך פיתוח המעבד ארך יותר משנתיים, כאשר הישורת האחרונה לפני היציאה לשוק התרחשה על רקע המלחמה בישראל. "זו הייתה תקופה מאוד מאתגרת, כשחלק מהעובדים במילואים או מפונים מבתיהם. בהתחשב בנסיבות, אינטל ישראל התגלתה במלוא עוצמתה וחוסנה. למרות כל הקשיים, הצוות גילה מסירות אדירה ואני מוריד בפניהם את הכובע".
באינטל מתהדרים ביעילות האנרגטית הגבוהה של המעבד החדש, שהוא חסכוני ב-50 אחוזים יותר בצריכת חשמל מקודמו. חיסכון זה יאפשר למשתמשים ליהנות מ"חיי סוללה לאורך כל היום", כפי שמגדירים זאת באינטל, או בתרגום למונחים פרקטיים, כ-11 עד 17 שעות של חיי סוללה, תלוי בדגם המחשב. "ידענו שזה האתגר הכי גדול – לאפשר מקסימום ביצועים במינימום צריכת אנרגיה. כל מילי-וואט היה חשוב עבורנו".
ברמה הגרפית, יכולות העיבוד הגרפיות מוטמעות בתוך המעבד. הגרפיקה כוללת תמיכה משופרת ב-Ray Tracing ויכולות AI מתקדמות, ולדברי אינטל, משתמשים ייהנו מחוויית משחק טובה יותר וביצועים משופרים ביישומים גרפיים תובעניים.
לדברי צבע, הכניסה של יכולות ה-AI לעולם המחשבים האישיים תשנה את עולם ה-PC. "היכולות הללו יאפשרו למשתמשים ומפתחים להריץ מודלים של בינה מלאכותית באופן לוקאלי, במחשב. זה יפתח פתח ליישומים ברמה אחרת בתחומי היצירתיות, הפרודוקטיביות, האבטחה והפרטיות", סיכם.
המעבדים החדשים של Intel Core Ultra 200V צפויים להגיע ליותר מ-80 דגמי מחשבים חדשים מיצרנים מובילים ובהם: Dell Technologies, MSI, LG, Lenovo, HP, ASUS, Acer וסמסונג.